Annonce
Struer

Dagpleje-sagen: Så meget skal forældrene have tilbage

Jens Bredal Nielsen startede sagen, der nu betyder, at mere end en million kroner skal betales tilbage til forældre til dagplejebørn. Foto: Morten Stricker
Struer Kommune svarer nu på en række spørgsmål i sagen, hvor der i 2013 og 2014 blev opkrævet for meget for en dagplejeplads og nu skal tilbagebetales mere end en million kroner til forældrene.
Annonce

Struer: Da Struer Kommune for en uge siden meldte ud, at forældre til børn, som i 2013 og 2014 gik i dagpleje i Struer Kommune, skal have penge tilbage, var det ikke alle spørgsmål i sagen, kommunen på det tidspunkt kunne svare på.

Sagen er en udløber af en fem år lang kamp, Jens Bredal Nielsen tog, fordi han mente, at Struer Kommune havde opkrævet mere, end den må for en dagplejeplads i 2013 og 2014.

Det gav retten ham ret i 6. november, og Struer Kommune skulle tilbagebetale 5780 kroner for de to år, han havde haft et barn i dagpleje.

Men hvor mange børn har egentlig gået i dagpleje i Struer Kommune i 2013 og 2014?

- Antallet af børn bliver opgjort i et månedligt gennemsnit. I 2013 var dette gennemsnit 232 børn, mens det i 2014 var 182 børn, lyder det i et skriftligt svar fra Struer Kommune.

Hvor mange penge skal de samlet set have tilbage?

- Det eksakte beløb har vi først, når vi laver selve udbetalingerne i starten af 2020. Vores skøn er, at det samlede beløb er 1,2 millioner kroner, hvorfra vi skal trække 150.000 kroner i søskenderabat og tilskud til økonomisk friplads.

Hvor stort er spændet mellem, hvor meget de forskellige skal have tilbage?

- Det afhænger af, hvor længe deres børn har gået i dagpleje i perioden. I 2013 har forældre med børn i dagplejen betalt mellem 220 og 230 kroner for meget om måneden, mens de i 2014 har betalt mellem 300 og 310 kroner for meget om måneden, skriver kommunen og fortsætter:

- Nogle får ingenting, hvis de har haft økonomisk friplads, mens dem, der har haft børn i dagplejen i hele perioden, får 5780 kroner.

Hvor meget har sagen kostet Struer Kommune?

- Vi har ikke opgjort timeforbruget. Advokatregningen er ikke landet endnu, men vi regner med en udgift på maksimalt 75.000 kroner.

Hvorfor betalte Struer Kommune ikke pengene tilbage i 2015, da forvaltningen fandt ud af, at ordningen med den samlede betaling for dagpleje og vuggestue ikke var i orden og lavede den om?

- En kommune kan ikke udbetale beløb til en større gruppe borgere uden at sikre det lovmæssige grundlag først. Det har vi fået etableret nu og kan derfor tilbagebetale den for meget opkrævede takst. Fem år er lang tid at vente, men nu er sagen afsluttet, og vi anerkender dens udfald.

Klagesystemet hos blandt andet Struer Kommune fremstår i denne sag ret stift, skal kommunen til at være med lydhør over for borgerne?

- Vi skal være lydhøre, men på samme tid respektere, at der findes et formelt klagesystem. Vi anerkender fuldt ud, at klagesystemerne nogle gange er meget langsommelige, og det er ikke tilfredsstillende for borgerne – eller for os som kommune, der også ønsker klarhed i en sag som denne.

Hvorfor kan man i Struer Kommune ikke snakke om tingene i stedet for at skulle gå i retten, spørger Jens Bredal Nielsen?

- Struer Kommune vægter dialog med borgerne højt, så at Jens Bredal Nielsen har haft oplevelsen af manglende dialog, er beklageligt.

Hvad tager I med jer fra sagen her?

- Struer Kommune tager ved lære af hver eneste sag, vi er involveret i for hele tiden at blive bedre.

Nogle får ingenting, hvis de har haft økonomisk friplads, mens dem, der har haft børn i dagplejen i hele perioden, får 5780 kroner.

Struer Kommune, om tilbagebetaling i dagplejesagen

Annonce
Annonce
Struer

Flag for Benny og første skoledag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Flere testede positiv for narko

Struer

Blev taget med pistol

Annonce