Annonce
Danmark

Dagligvarekoncern vil etablere købmandsbutikker i landets små byer

Dagligvarekoncernen Dagrofa præsenterer mandag et løfte om at etablere købmandsbutikker i byer med mindst 600 indbyggere, hvor der ikke i forvejen er en dagligvarebutik. Arkivfoto: Morten Dueholm
Godmorgen og velkommen til mandagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark

Vi starter dagens nyhedsoverblik med et kig på udviklingen i antallet af dagligvarebutikker i landets mindste byer.

I 2009 kunne beboerne i byer med op til 1000 indbyggere gøre deres daglige indkøb hos i alt 550 lokale dagligvarebutikker.

I 2019 var det antal næsten halveret til 341 butikker i de mindre byer.

Annonce

Den udvikling vil dagligvarekoncernen Dagrofa gøre noget ved.

Mandag præsenterer koncernen en plan for at etablere dagligvarebutikker i byer med mindst 600 indbyggere, hvor der ikke i forvejen er en sådan butik.

Det skriver Ritzau.

Ifølge koncernchef i Dagrofa, Thomas Pietrangeli, er der basis for langt flere dagligvarebutikker ude i de små byer.

- Derfor kommer vi med et løfte om, at vi vil åbne dagligvarebutikker i byer med mindst 600 indbyggere, hvis det understøttes af et lokalt engagement, siger Thomas Pietrangeli til Ritzau.

Lokalt engagement skal forstås sådan, at borgerne i byerne påtager sig en del af regningen og eksempelvis går med ind og finansierer den ejendom, hvor købmandsbutikken skal være, eksempelvis gennem anparter, forklarer koncernchefen.

Danish Crown står overfor voldsomme forandringer

Fra landets små byer tager vi en tur på slagteri med et kig på forsiden af dagens udgave af Berlingske.

Avisen har taget en snak med Jais Valuer, topchef i Danish Crown, der fortæller, at Europas største slagterikoncern står overfor voldsomme forandringer i de kommende fem år.

Det vil ske i takt med, at forbrugerne skærer endnu mindre ned på kød til fordel for plantebaserede alternativer, ligesom den politisk indgåede aftale om en grøn omstilling i dansk landbrug vil have stor betydning for Danish Crown fremover.

Og især forbruget af oksekød, som Danish Crown tjener godt på at producere, vil ændre sig markant fremover, forudser Jais Valeur.

- Oksekød kommer ikke til at blive super klimavenligt. Det bliver lidt ligesom champagne, nemlig et luksusprodukt, siger han til Berlingske.

I dag kommer cirka en tredjedel af dansk produceret oksekød fra malkekvæg, der bliver slagtet. Yderligere en tredjedel stammer fra kalve, mens den sidste del kommer fra decideret kødkvæg, skriver Berlingske.

Annonce

Sæt farten ned

Til slut bringer vi en advarsel til fartglade bilister, der har svært ved at holde sig under hastighedsgrænsen på de danske veje.

I denne uge sætter politiet nemlig gang i en målrettet indsats med hastighedskontroller for at få bugt med fartovertrædelserne.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Ifølge Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, kunne et utal af trafikulykker være undgået, hvis folk respekterede hastighedsgrænserne.

- Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken. Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden, siger Christian Berthelsen i pressemeddelelsen.

Høj hastighed er ifølge Rigspolitiet den hyppigste årsag til færdselsulykker, hvor de implicerede kommer alvorligt til skade eller i værste tilfælde dræbt.

Imellem 2014 og 2019 afgik 401 personer ved døden i forbindelse med trafikulykker, hvor der blev kørt for stærkt.

Det var dagens nyhedsoverblik, men bliv endelig hængende lidt endnu. Så får du nemlig de fire bedste historier fra dagens udgave af Avisen Danmark.

Annonce
Annonce
Holstebro

De vil i byrådet og skal forvalte et budget på to-tre milliarder - men at forvalte 2,3 meter fra fortovskant til plakatkant kniber gevaldigt...

Navne For abonnenter

Engelske Theresa har i 20 år taget hånd om balletbørn i Holstebro: - Jeg elsker at undervise dem, der gerne vil undervises

Sport

Corona-isolationen er slut: Dina Thorslund har igen fuld fart på

Livsstil

Mikkel og hans familie holder juleaften for ti børn og 25 voksne, der enten er ensomme eller har det svært økonomisk

Struer

Plan om renovering: Forening vil hive fiskerleje ud ad dødvande

Erhverv For abonnenter

Jeg står stadig op klokken fem og nyder morgenstilheden

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Danmark

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel mod grundvand: Ordførere kritiserer manglende orientering

Kultur

Arrangør bag Streetfood: - Det var ikke godt nok - vi må kigge indad

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur

Museumsleder stopper: Jesper håber på at hente de sidste millioner hjem til Struer, inden han starter i Randers på mandag

Vestjylland For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Struer

Tiltalt havde efterspurgt Rasmus Paludan: Da han dukkede op, kom hun ikke

Annonce