Annonce
Navne

Da Thyra Frank blev minister kom kritikken

Tiden som ældreminister var udfordrende for Thyra Frank. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Hun blev hædret og beundret som plejehjemsleder, men som ældreminister i VLAK-regeringen var der hård kritik af Thyra Frank, som 10. maj fylder 70 år

70: Landskendt og beundret plejehjemsleder i en årrække. Anonymt folketingsmedlem for Liberal Alliance. Stærkt kritiseret minister.

Det kan der blandt andet skrives om Thyra Frank, som 10. maj fylder 70 år.

Man kan ikke sige Thyra Frank uden at sige plejehjemmet Lotte. For det skabte opsigt, da den daværende plejehjemsleder serverede rødvin til aftensmaden og portvin til kaffen for beboerne på plejehjemmet på Frederiksberg i København.

Annonce

Da hun i 1988 blev leder af Lotte, tog Thyra Frank nogle kontroversielle valg.

Hun lukkede som det første personalestuen og beordrede personalet til at tage kitlerne af for at fjerne skellet mellem beboere og ansatte.

Hendes indsats i ældreplejen førte til, at hun i 2008 blev udnævnt til ridder af Dannebrogordenen.

For lidt over ti år siden mødtes hun med den daværende leder for partiet Liberal Alliance, Anders Samuelsen. Det møde skulle vise sig at blive en begivenhed, der ændrede Thyra Franks videre karriere.

Samuelsen ønskede input til partiets ældrepolitik. Efterfølgende ringede Samuelsen til Thyra Frank. Han ville have hende til at stille op for Liberal Alliance ved folketingsvalget i 2011.

Hun takkede nej med det samme. Hun skulle ikke ind i politik. Men Samuelsen gav ikke op og ringede igen nogle dage senere.

Samuelsen smigrede Thyra Frank. Hun brændte jo så meget for de ældre, så hvorfor ikke hjælpe ældre i hele landet i stedet for de kun 23 beboere på Lotte, lød det.

- Der var han smart. Den gik rent ind. Jeg talte med mine vise tre mænd - min mand og to brødre - om det. Og min ældste bror sagde, at han kendte mig godt nok til at vide, at jeg om ti år hellere ville fortryde at have gjort det end at tænke, at jeg skulle have gjort det, sagde Thyra Frank sidste år i et interview med TV 2.

Min ældste bror sagde, at han kendte mig godt nok til at vide, at jeg om ti år hellere ville fortryde at have gjort det end at tænke, at jeg skulle have gjort det.

Så hun takkede ja og blev folketingskandidat i 2011 og valgt ind i Folketinget samme år. Her sad hun frem til valget i 2015. Det blev til fire ret anonyme år på Christiansborg.

Men i slutningen af 2016 vendte hun retur til dansk politik med et brag. Venstre fik selskab af De Konservative og Liberal Alliance i regeringen. Og Samuelsen var fortsat begejstret for Thyra Frank. Så han fik indlemmet Thyra Frank i regeringen som ældreminister.

Hun meddelte før folketingsvalget i 2019, at hun ikke genopstillede, og dermed sluttede den politiske karriere. Dog ikke på et højdepunkt.

I sin tid som minister blev hun heftigt kritiseret. Særligt af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. For ikke at foretage sig nok for de ældre, mente de. De politiske angreb tog hårdt på Thyra Frank, har hun fortalt.

Annonce
Navne For abonnenter

Til Minde Om: Næste gang du besøger hallen i Mejdal, bør du kende historien om Elmer Andersen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Holstebro For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Lemvig

Midlertidige standpladser, ja tak: Jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere mennesker kommer der

Holstebro

Har du nogensinde stjålet? Maria har nuppet venindens Barbie-kjole og Karina har taget forældrenes smøger - men stjæler man også tørfisk?

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Sport For abonnenter

Kender du Sisstiss? Det gør 24.700 på Instagram, og de elsker ærligheden, vejledningen og energien

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Holstebro

Varehus har ligget samme sted i over 30 år, men åbner snart i nyt område: - Vi havde nogle forhold, som ikke var optimale

For abonnenter

Fire dages arbejdsuger udbredes stadig mere i det små

Alarm 112

21-årig motorcyklist død efter soloulykke uden for Skive

Sport For abonnenter

Regnskabet er gjort op efter en sæson, som slet ikke har levet op til forventningerne: Stregspillerne ligger i bunden af karakterlisten

Navne

Finn Orvad: Jeg ville gerne være bedre til ikke at lade mig gå på af konflikter

Annonce