Annonce
Danmark

Da jeg kom, var kirkegården væk

Illustration: Gert Ejton
Annonce

Jeg kom for sent. Denne sommer besøgte jeg kirkegården for Psykiatrisk Hospital i Risskov. Eller rettere: stedet, den havde ligget. For den gamle hospitalskirkegård blev, trods protester, ryddet i 2018.

I år er det 100 år siden, at Ane Kirstine Jørgensen, født Jensdatter, blev begravet her. Mens hele Danmark var i gang med at forberede den store genforeningsfest, døde hun på hospitalet – dengang Sindssygehospitalet ved Risskov – den 3. maj 1920 efter 42 års indlæggelse i årene 1878-1920. Hun var min tipoldemor. Hun blev begravet på felt D19 og et hvidt standard-trækors sat på gravstedet. Intet af det findes mere.

I dag er der opført liebhaverboliger på stedet. Tæt på vandet, flere med havudsigt, nabo til hospitalets park med store gamle egetræer. Boligerne går som varmt brød, og fase to af byggeriet er da også i fuld gang.

Selvom jeg havde besøgt kirkegården tidligere, havde jeg nu ikke fundet hendes gravsted. Det er for længst blevet sløjfet, sandsynligvis da de 30 års gravfred udløb i 1950.

Af kirkegårdsprotokollen fremgår det, at der fandt en genbegravelse sted på D19 i 1952. En anden afdød patient er altså blevet begravet på pladsen. Så tipoldemor er væk. Til gengæld har jeg fundet hendes patientjournal i Rigsarkivet. ”Patient 3.069. Jensdatter” står der med blyant på det gule smudsomslag. Første side er et fortrykt indlæggelsesskema fra ”Asylet ved Aarhus”, som hospitalet hed i 1878.

Det røber pudsige fakta, som psykiatrien har tillagt betydning. ”Øjenbryn” lyder en rubrik, og her er i sirlig blækskrift noteret ”adskilte”. Puha, så ånder man lettet op. Ellers er det jævnt trist læsning, som fortæller om både hendes ulykke og psykiatriens mangelfulde diagnose og behandling dengang. Hendes journal taler om ”mani”. Diagnosen maniodepressiv eller bipolar, var endnu ikke opfundet, men læser man journalen med nutidens briller, peger meget på, at hun har været svært bipolar.

Den håndskrevne patientjournal for de 42 år, hun var indlagt fylder blot 22 sider. Et par nedslag i journalen i 1910 – ti år før hendes død:

4/8 – 1910. I de sidste uger er hun blevet ufredelig og uomgængelig, forsøgtes til sengs på G, hvor hun løb på gulvet om natten og ikke var til at styre, er nu flyttet til D, hvor hun ligger splitternøgen med sengetøjet spredt; snart synger hun, snart græder hun, griner og småsnakker med sig selv, kan være ret ondsindet, er sagtens hallucineret, har nogle underligt, mystiske fagter. Får 2½ gram Chloral, men har sunget det meste af natten. 25/8 – 1910. Pisker rundt om sengen, river itu, har derfor fået handsker på…

Tvang var og er ikke morsomt, men dengang lægerne har givetvis gjort, hvad de kunne. Ud over opiumpræparatet chloral, så bestod behandlingen af såkaldt prolongerede bade – det vil sige karbade af timers eller dages varighed, som man mente havde en beroligende effekt på patienten.

Stefan Katic

Alt det er fortid. Nu er vi i 2020 og for lidt siden kunne man stå på en kæmpe grund i Risskov med havudsigt, vurderet til 100 millioner kroner. Er det rimelig at lade den ligge hen som en plæne med cementsten for afdøde, de færreste længere har kendt. Ja, siger jeg.


Alt det er fortid. Nu er vi i 2020 og for lidt siden kunne man stå på en kæmpe grund i Risskov med havudsigt, vurderet til 100 millioner kroner. Er det rimelig at lade den ligge hen som en plæne med cementsten for afdøde, de færreste længere har kendt. Ja, siger jeg.

Stefan Katic


For vi har ikke meget kulturarv bevaret, der mindes samfundets glemte og udstødte.

Steder, som kan minde os om, at fortiden ikke kun var bonden bag sin plov, lærken der sang under åben himmel og det gemytlige landpostbud, der ringede med cykelklokken.

Kirkegården er væk for altid og med den den fysiske erindring over de 2.148 mennesker, der gennem tiden blev begravet her. Også tipoldemor.

Læs mere om Ane Kirstine Jensdatters liv på Risskov i august-nummeret af SINDbladet:
https://sind.dk/nyheder
(og direkte til artiklerne): https://bit.ly/3aF9Zod

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce