Annonce
Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Ketty Hjøllund mistede sin mand til sygdommen ALS, som hun tidligere har skrevet en bog om. Da hun begyndte at undre sig over, at hun hørte om relativt mange med den ellers sjældne sygdom, delte hun sin bekymring, og det førte til den første sundhedsundersøgelse. Nu samler regionen forskere igen på baggrund af nye oplysninger fra Ketty Hjøllund. Arkivfoto: Martin Ravn
Ketty Hjøllund, der selv har mistet sin mand til sygdommen ALS, har været den bærende kraft i at få undersøgt, om flere får ALS i Grindsted i forhold til andre steder. Nu får hendes indsamlede oplysninger regionen til igen at bede forskere se på Grindsted-borgernes sundhed.

Grindsted: Torsdag aften blev det offentliggjort, at Region Syddanmark samler en forskergruppe, der skal se nærmere på, om der er en overrepræsentation af sygdommen ALS blandt mennesker, der bor eller har boet i Grindsted.

Baggrunden er, at Ketty Hjøllund fra Grindsted har gjort regionen opmærksom på, at hun kender til tre personer, der bor eller har boet i Grindsted, der har fået konstateret ALS i 2020 eller 2021.

Ketty Hjøllund er kvinden, der for omkring fire år siden lavede det, hun kaldte en husmorundersøgelse. Hun indsamlede 10 navne på personer fra Grindsted, der havde fået diagnosticeret med og i de fleste tilfælde også var døde af ALS. Fem af dem var fra østbyen, altså tæt på det tidligere Grindstedværket, der i årtier stod bag en massiv forurening i Grindsted.

Annonce

Mange tilfælde af sjælden sygdom

Det førte til den første sundhedsundersøgelse, hvor regionen fremlagde den konklusion, at der ikke var grund til bekymring for sundheden i Grindsted.

Men på grund af Ketty Hjøllunds store engagement i sagen er hun altså blevet bekendt med, at tre yderligere, der bor eller har boet i Grindsted, har fået sygdommen de seneste par år. Og det er bemærkelsesværdigt, for ALS er så sjælden en sygdom, at der gennemsnitligt burde være cirka fem år mellem hvert tilfælde.

Sagen kort

  1. Det var blandt andet på baggrund af Ketty Hjøllunds arbejde med at påvise mange tilfælde af sygdommen ALS i Grindsted, at den første sundhedsundersøgelse blev lavet.
  2. Sundhedsundersøgelsen viser, at der ikke er overrepræsentation af sygdomme i Grindsted. To forskere var dog bekymret over mange tilfælde af ALS i østbyen, men det blev ikke fremlagt over for hverken politikere eller offentligheden.
  3. Da Ketty Hjøllund blev bekendt med tre nye tilfælde af ALS blandt personer, der bor eller har boet i Grindsted, fortalte hun det videre til SF-politikerne Karsten Fogde og Villy Søvndal. De har bragt sagen videre til regionens embedsmænd, der altså nu har besluttet at samle en forskergruppe igen for at undersøge det nærmere.
  4. Ketty Hjøllund vil gerne understrege, at hun elsker at bo i Grindsted. Hendes formål er ikke at sværte byen til, men at få undersøgt en bekymring for sundheden og at få ryddet op efter den massive forurening, der i Grindsted.
  5. Grindstedværket blev startet i 1924 og var i mange år ejet af Danisco. Der har blandt andet været produceret medicin som eksempelvis sovepiller på virksomheden. Der er mange reststoffer efter en sådan produktion og helt op i 1970'erne blev det udledt til vandmiljøet eller dumpet i naturen. I Grindsted betyder den store forurening eksempelvis, at man i store dele af byen ikke bør vande haven med vand fra egen boring, og der strømmer kilovis af giftige stoffer ud i åen. Grindstedværket findes stadig, men har skiftet ejere to gange og omtales i dag som IFF.

- Det er pårørende eller dem selv, der har henvendt sig til mig. De skriver til mig, at de har hørt om mig i pressen, og så vil de fortælle, at eller deres pårørende har fået diagnosen, fortæller hun.

I en artikel, som Ritzau har skrevet, fortæller Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, at den nye tillægsundersøgelse først og fremmest skal slå fast, om de tre tilfælde rent faktisk er sygdommen ALS.

Annonce

Var bekymret i forvejen

For ikke så længe siden gravede DR frem, at konklusionerne i den første sundhedsundersøgelse ikke var så klare, som det var blevet fremlagt. I hvert fald var der to forskere i gruppen, der argumenterede for yderligere undersøgelser af forekomsten af ALS, fordi der var bekymrende mange tilfælde i østbyen - selvom der for Grindsted som helhed ikke var en overrepræsentation.

30. september var der derfor et borgermøde, og her tog Ketty Hjøllund ordet. Hun spurgte til, om det ikke var bekymrende, at så mange af de ALS-tilælde, der har været i Grindsted, tilsyneladende er sket i de seneste år - at der altså ikke er cirka fem år mellem hvert tilfælde, som der burde være.

Jeg er glad og taknemmelig for, at de for anden gang tager min bekymring alvorligt og tager det op, men jeg er stadig skuffet over, at de ignorerede de to ALS-forskeres tresiders mail dengang og sagde, at det ville de ikke arbejde videre på.

Ketty Hjøllund

Tre nye tilfælde på kun to år peger for hende i samme retning.

- Deres statistik passer ikke med min statistik. Det er det, de tager alvorligt nu, siger hun.

Hun glæder sig over, at regionen nu for anden gang tager hendes bekymring alvorligt, men hun er stadig skuffet over, at regionen ikke fulgte rådet fra de to forskere, der opfordrede til yderligere undersøgelser efter den første sundhedsundersøgelse.

ALS er en sygdom, som angriber nerveceller, så patienterne bliver gradvist lammet og mister evnen til at trække vejret. Typisk dør personer tre år efter, at de har fået diagnosen. Ketty Hjøllunds bekymring er, at det er kviksølvsforurening fra Grindstedværket, der kan være årsag til mange tilfælde af ALS, og det vil hun gerne har undersøgt, så det kan blive af- eller bekræftet.

Annonce
Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce