Annonce
Holstebro

Stien er blevet smallere - bilerne flere: - Man skal godt nok holde fast i cykelstyret!

Hun er ikke glad for at færdes langs Viborgvej her - 57-årige Joan Daasbjerg. Men det er desværre den eneste vej ind til hendes arbejde i Holstebro - medmindre hun skal ud på en seks kilometer lang omvej. SIden 1984 har hun kæmpet for en cykelsti. Foto: Jan Briks
Der er måske godt nyt på vej til de cyklister, der færdes langs den del af Viborgvej fra Mejrup til Skave, hvor der i mange år - ifølge flere borgere - har manglet en cykelsti.

Skave: Lastbilen buldrer forbi cyklisten. Suset fra den tonstunge dieselhakker skubber til cyklen, mens Joan Daasbjerg febrilsk prøver at holde kursen på den lille halvmeter brede lomme hun har at gøre godt med, hvis ikke cyklen skal slingre ud på vejen eller ende i grøften.

Sidstnævnte har den gjort en del gange efterhånden. Når vind-brølet fra lastbilerne er blevet for stort - eller er kommet for pludseligt. Alligevel tager hun turen på cykel fra Skave, hvor hun bor - og ind til Holstebro, hvor hun arbejder som slagter, tre dage i ugen. Det har hun gjort i alle de 26 år, hun siden 1984 har haft arbejdsplads i Holstebro.

Særligt på det sidste, er valget med en cykel - fremfor en bil eller bus - blevet en vigtig brik i hverdagens helbred:

Annonce

- Mit knæ er slidt op, og jeg burde jo egentlig få et nyt, som de så mener, jeg er for ung til endnu. Men når man så cykler, så er det ligesom med til at smøre knæet, og så kan man holde smerterne væk - det er en af grundene til, at jeg cykler så meget, siger hun om den 15 kilometer tur ind til Holstebro.

I 1984, da hun og manden købte huset her i Skave, var det en lidt anden sag at cykle på vejen. "Cykelstien" her i kanten af vejen var også dengang smal, men der var langt færre biler på vejene.


Hun ville jo gerne cykle turen hver morgen, men det får hun ikke lov til. Det tør jeg simpelthen ikke sende hende ud på, og det er en skam, for hun går jo også til håndbold og har mange af sine veninder inde i Mejrup, så det er dumt, at der ikke er mulighed for at cykle, for bussen går jo heller ikke altid på særligt gode tidspunkter.

Rikke Mosekjær, bor i Skave


I takt med at motorvejen kom, og Viborgvej flere steder fik "monteret" venstre-svingbaner, tvang det stien mindre. Det er særligt, når hun cykler forbi disse lommer på vejen, hvor potentielt tre biler skal deles om vejens bredde på én gang, at hjertet ender oppe i halsen.

- Det er virkelig ubehageligt, for jeg synes ikke altid, at folk sænker farten i sådan en situation, og så kommer bilerne altså pludselig ret tæt på, siger hun.

I dag er Joan Daasbjergs to børn flyttet hjemmefra. Men da de boede her, fik ingen af dem lov til at cykle på Viborgvej. De blev sendt ud til Borbjerg - og den vej rundt, når de skulle ind til Holstebro. En omvej på seks kilometer.

Ringe muligheder for de unge

Joan Daasbjerg mener, at man for længst burde have anlagt en cykelsti her mellem Mejrup og Skave. Ja faktisk har hun kæmpet for én siden 1984.

Og hun er ikke alene i kampen. Også Rikke Mosekjær, der bor i Skave med sine to piger, sukker dybt efter bedre forhold. Hendes datter, Alberte, går i 9. klasse på Mejrup Skole.

- Hun ville jo gerne cykle turen hver morgen, men det får hun ikke lov til. Det tør jeg simpelthen ikke sende hende ud på, og det er en skam, for hun går jo også til håndbold og har mange af sine veninder inde i Mejrup, så det er dumt, at der ikke er mulighed for at cykle, for bussen går jo heller ikke altid på særligt gode tidspunkter, siger hun.

Annonce

Håbet

Men måske der er håb forude for Rikke og Joan. For i den infrastrukturplan, som regeringen netop har sendt ud, er selvsamme vejstykke kommet ind under den grøn-farvede betegnelse: "cykelstier under planlægning".

"Transportministeriet kan oplyse, at Vejdirektoratet - på linje med de øvrige projekter i den kategori - er i gang med at undersøge anlægget af cykelstien. Det er det, der menes med, at den er under planlægning, og at det derfor vil tage mere end to måneder for Vejdirektoratet at få skitsen til projektet færdig", står der i et skriftlige svar fra Transportministeriet.

Forklaringen fortsætter:

"Herefter kan der politisk tages endelig stilling til projektet i forbindelse med fremtidige udmøntninger af en mulig kommende cykelpulje. Det er derfor ikke muligt at sige noget nærmere om en eventuel realisering af projektet på nuværende tidspunkt."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce