Annonce
Navne

Skilsmisseterapeut i Costa del Sol hjælper danske par: - For mange er corona en krise oveni krisen

- Jeg håber selvfølgelig meget, at situationen snart bliver bedre hernede, og at alt, inklusive grænserne, snart åbner. Her på Costa del Sol lever mange af turismen, og det er vigtigt for økonomien og energien her, at alt bliver åbnet til højsæsonen, siger Maria Steensen, der bor i Benalmadena Pueblo. Privatfoto
Maria Steffensen bor i Sydspanien, hvorfra hun arbejder online som coach og terapeut. "Coronakrisen er for mange mennesker i min målgruppe en krise oveni en krise, så de er dobbelt-ramt og har brug for hjælp", siger hun.
Annonce

Costa del sol: For mange danskere er det sydlige Spanien, Costa del Sol, ensbetydende med solskinstimer, feriestemning, strandture og socialt samvær over god mad og drikke.

Men i øjeblikket er Spanien lukket ned på grund af corona og i modsætning til for eksempel Danmark, ser det ikke ud, at nedlukningen hæves foreløbig, da antal smittede og døde fortsat stiger i det hårdt ramte land.

Folk holder sig på deres egen matrikel, og turister er der naturligvis ingen af.

I den charmerende landsby, Benalmadena Pueblo, ikke langt fra kysten, bor 41-årige Maria Steffensen fra Holstebro sammen med sin to døtre, Sofia på syv og Nyah på ti år.

- Jeg flyttede til Spanien for otte år siden sammen med min eksmand, da vi havde lyst til forandring i hverdagen. Vi har altid rejst meget, og da min eksmand fik mulighed for at lave noget business her, slog vi til. Vores yngste datter er født her, fortæller Maria Steffensen.

I dag er hun skilt, og eksmanden bor i en nærliggende by, så børnene har deres far tæt på.

Maria, der har gået i Idom Skole og Sønderlandsskolen og er student fra Holstebro Gymnasium og HF, har flere uddannelser bag sig.

- Men min ”grunduddannelse” er socialrådgiver på børne/familieområdet, og herefter har jeg løbende uddannet mig indenfor terapi og coaching, fortæller hun.

I dag er hun selvstændig og arbejder som terapeut og coach med speciale i skilsmisse – og krisehåndtering. Hun laver primært onlineterapi og stort set alle hendes kunder er danskere bosat i Danmark eller andre steder i udlandet.

- Jeg er så heldig, at jeg har kunnet arbejde som før krisen, og tilmed har haft god tilgang i klienter. Coronakrisen er for mange mennesker i min målgruppe "en krise oveni en krise", så de er på mange måder "dobbelt-ramte" og har brug for hjælp. Heldigvis er kvaliteten på onlineplatforme som Skype så fantastisk nu, at det føles næsten ligesom at sidde overfor hinanden fysisk, forklarer Maria Steffensen, som har netsiden maria-steffensen.com.

Spanien

I Spanien er der, ifølge tal fra den 20. april, registreret 200.210 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 20.852 corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Annonce

Hjemmeskole på spansk

- Udfordringen for mig lige nu er selvfølgelig, at jeg har mine børn hjemme hele tiden - udover når de besøger deres far - og der er nok at se til både med at være "på" som mor og tackle hjemmeskole, samtidig med at jeg arbejder, siger hun.

Sofia og Nyah går i den lokale spanske skole, og der er slet ikke samme teknologiske redskaber til rådighed som i Danmark.

- Det bliver ind imellem lidt kaotisk. Begge mine børn mange lektier for, og jeg er jo ikke uddannet skolelærer - og da slet ikke på spansk! Men børnene takler det egentlig overordnet rigtig godt. Vi har ligesom fundet en rytme. De er enormt kreative og finder på alle mulige ting. Det er dejligt at opleve, siger Maria Steffensen.

Børnene får dog indimellem lidt "kuller" på grund af udgangsforbudet.

- Jeg må lufte min hund og køre i supermarkedet for at handle, men børnene må ikke komme med, og de må ikke opholde sig uden for matriklen. Men de trænger til luft og bevægelse, det er der ingen tvivl om, så jeg håber meget, at der snart åbnes op for, at det kan lade sig gøre, siger Maria Steffensen, der skynder sig at tilføje, at hun og børnene er privilegerede i forhold til så mange andre.

- Vi bor et dejligt sted med dejlige terrasser og skøn udsigt og plads til, at vi kan fordele os i hver sit rum ind imellem, og at jeg fortsat kan passe mit arbejde, være der for mine klienter og udvikle min forretning. Der er mange spaniere, der har helt andre vilkår. Mange familier bor flere generationer sammen i en lejlighed eller lille byhus. Mange har mistet deres indtægt og uvisheden gør selvfølgelig, at mange føler sig meget pressede, siger Maria Steffensen.

Hun fortæller, at en mor til en elev på pigernes skole simpelthen bukkede under for presset både med hensyn til lektiemængden og de øvrige belastende faktorer. Hun fik voldsomt angstanfald.

- Det, der fik bægeret til at flyde over var, at hun ikke kunne downloade lektierne til sine børn og følge med, da hun ikke har internet. Det er næsten et utænkeligt scenario i Danmark i 2020, mener Maria.

Annonce

Ingen kindkys eller småsnak

I begyndelsen af lockdown-perioden var der en utryg og trykket stemning hos mange - spaniere såvel som fastboende udlændinge.

- Normalt når jeg handler i supermarkedet, smiler de fleste til hinanden, kindkysser og snakken går. Men sådan er det ikke nu. Folk virker mere lukkede om sig selv, og mange er fuldstændig dækket til med masker, handsker, beskyttelsesbriller, hatte og så videre. Jeg gør mit bedste for ikke at bidrage til den energi af frygt og smiler, så meget jeg kan. Jeg oplever dog heldigvis, at det er blevet bedre, siger Maria Steffensen, der også kan fortælle, at der ikke mere er tomme hylder i supermarkederne efter hamstring.

- Jeg har nogle mindre supermarkeder tæt på mit hjem, men en dag havde jeg brug for noget karton, så pigerne kunne lave påskepynt. Jeg valgte derfor at køre til et større supermarked længere væk, og på hele turen følte jeg mig nærmest kriminel og var lidt bange for at blive stoppet af politiet, selvom jeg jo ikke havde gjort noget forkert. Jeg kender flere, der har fået bøder på helt op til 1000 euro for at bevæge sig for langt væk fra hjemmet uden gyldig grund, og for at have taget deres barn med ud at lufte hunden. Det, synes jeg, er ret vildt og egentlig frihedsberøvende, siger hun.

Noget andet, der bekymrer hende, er, den nu skjulte vold og overgreb mod kvinder og børn, der ikke er blevet mindre hverken i Spanien eller andre steder med coronakrise.

- Der er oprettet et nødnummer hernede med et kodeord, som kvinderne skal sige, så de ikke afslører sig selv ovenfor voldsmanden, men så de kan få akut hjælp, fortæller hun.

- Vi har lavet et ritual om at samles om "eftermiddagskaffen". Så får vi lidt frugt og snack, og snakken går lystigt, fortæller Maria Steffensen om sin to døtre, Nyah og Sofia, der her er fotograferet på eftermiddagspladsen på familiens terrasse med den udsigt, de er så glade for. Privatfoto
Annonce

Værdsætter det, vi har

Her i april skulle Maria Steffensens forældre fra Holstebro have besøgt hende og børnene, og i maj skulle en gruppe af hendes veninder - alle barndomsveninder fra Holstebro-egnen - have været på besøg.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men jeg har meget kontakt med både familie og veninder og alle er heldigvis raske, siger hun.

Er der noget godt at sige om coronakrisen?

- Altså, jeg har jo gjort det til min levevej at få det bedste ud af udfordrende tider og kriser og hente al den læring og personlig vækst ud af dem, som vi kan. Og jeg tænker, at der er en gave i denne coronakrise også. Dels kan den få os til at stoppe op og få perspektiv på livet og måden, vi er i livet på. Mange har fået ro til at mærke efter, og kigge lidt mere ud i luften. Det er sundt for sjælen. Mange har fået mere tid sammen som familie, med deres børn og fået oplevelser sammen, de ellers aldrig ville have fået tid til. Når noget bliver taget fra os for en stund, lærer vi at værdsætte det vi har, og det vi får igen, på en anden måde. For mine klienters vedkommende styrker jeg dem i, at de kan mere end de tror, og at der i ensomhedsfølelsen også ligger gaver gemt. Det at kunne nyde at være alene med sig selv er en god ting og er med at bygge personlig følelsesmæssig modstandskraft, siger Maria Steffensen - og kommer så i tanke om noget mere:

- Hov! Jeg skal da også nævne, at vi troligt sammen med naboerne står hver aften klokken 20.00 på altanerne og klapper af sundhedspersonalet hernede. Det giver en fantastisk stemning af sammenhold og samhørighed. Vi vinker til hinanden og mange hujer og synger - det er så dejligt.

- Der er meget spændende læring i denne coronakrise, helt sikkert, siger terapeut og coach, Maria Steffensen, der her sidder sammen med sin to døtre. Privatfoto
Den smukke landsby, Benalmadena Pueblo, ligger i øjeblikekt øde hen det meste af tiden - men alle håber, at det vil være muligt at modatge turister til højsæsonen. Privatfoto
- Der er rigtig mange fordele ved onlineterapi, og det er min oplevelse, at danskerne mere og mere tager det til sig, siger Maria Steffensen, der har haft tilgang af klienter under coronakrisen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Mink-aflivninger er gået i gang: Ny farm under mistanke

Holstebro

Covid-19: Den sidste byskole sender nu også en hel årgang hjem

Annonce