Annonce
Holstebro

Coronafrygt får flere til at sikre sig mod influenza

- Jeg tror ikke bare, at det er, fordi folk er hurtige til at komme og få vaccinen i år. Jeg tror helt sikkert, at der bare er flere, der gerne vil have den, siger Birgitte Nørskov, der er apoteker ved Løveapoteket i Holstebro. Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix 2017
Kalenderen nærmer sig influenzasæsonen, og derfor er landets apoteker godt i gang med at vaccinere mod sygdommen. På grund af frygten for at kunne få både influenza og corona, har op imod 25 procent flere valgt at takke ja til vaccinen i Holstebro.
Annonce

Holstebro: Som om det ikke var nok med coronavirussen, så lurer influenzasæsonen lige om hjørnet. Derfor kan man i år få en gratis vaccine mod både influenza og lungebetændelse.

Det har der været rift om. Det fandt Kirsten Jensen ud af, da hun onsdag formiddag besøgte apoteket for at blive vaccineret. Den ene vaccine var i restordre, og hun måtte prøve lykken igen senere på dagen.

Hun er 69 år og dermed en del af den gruppe mennesker, der siden 1. oktober har kunnet få den gratis vaccine.

Kirsten Jensen er egentlig ikke specielt begejstret for nåle, og i år er da også første gang, hun skal stikkes for at blive vaccineret.

-Jeg plejer ikke at blive syg, så jeg har egentlig haft det godt med at undvære at blive vaccineret, siger hun.


Vi har vaccineret cirka 20-25 procent flere, end vi havde efter to uger sidste år. Og det skyldes helt sikkert corona og frygten for, at man skulle få begge sygdomme.

Birgitte Nørskov, apoteker ved Løveapoteket.


Men i år er situationen anderledes. På grund af coronavirussen har kommunen skrevet til personer over 65 og opfordret til at få en vaccine, da det kan være farligt, hvis man både bliver ramt af influenza og corona.

- Hvis der ikke var corona, skulle jeg ikke have haft vaccinen. Men jeg vil jo gerne undgå at kunne få begge sygdomme på en gang, siger Kirsten Jensen.

Annonce

Flere vil vaccineres

Det er ikke noget nyt fænomen, at man kan få en gratis vaccine mod influenza. Men i år har der været ekstra gang i vaccinenålen. På landsplan har man efter to uger vaccineret cirka lige så mange, som man gjorde i hele vaccineperioden sidste år.

Den ekstra travlhed har også fundet vej til Holstebro.

-Vi har vaccineret cirka 20-25 procent flere, end vi havde efter to uger sidste år. Og det skyldes helt sikkert corona og frygten for, at man skulle få begge sygdomme, siger Birgitte Nørskov, der er apoteker ved Løveapoteket.

På landsplan blev cirka halvdelen af personerne i risikogruppen for influenza vaccineret mod sygdommen. I år lyder Sundhedsstyrelsens målsætning, at 75 procent af målgruppen skal vaccineres.

I Holstebro regner Birgitte Nørskov også med, at apoteket forsat kommer til at have travlt.

-Jeg tror ikke bare, at det er fordi, folk er hurtige til at komme og få vaccinen i år. Jeg tror helt sikkert, at der bare er flere, der gerne vil have den, siger hun.

Annonce

Forbeholdt risikogruppen

I år er det ikke kun personer over 65 år, personer med kroniske sygdomme og gravide, der kan få vaccinen gratis. Også personer inden for sundheds- og plejesektoren kan i år gå på apoteket eller til lægen og få en gratis vaccine.

Personer udenfor målgruppen kan også få vaccinen. Det kræver dog, at man selv må til lommerne.

Sundhedsstyrelsen har købt ekstra vacciner ind til denne sæson i håb om, at der kan være til alle. Men på grund af den stigende efterspørgsel, er det nu besluttet, at vaccination til personer udenfor målgruppen er sat på pause, så man sikrer, at der er vaccine nok til alle i målgruppen.

To uger inde i vaccinesæsonen har cirka 120.000 danskere over hele landet taget imod tilbuddet om at blive vaccineret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce