Annonce
Debat

Corona-sløvheden kan bekæmpes med fodbold

I en periode har vi været tvunget til at holde fodbolden lukket i respekt for folkesundheden. Nu er det vigtigt at lukke op igen - også på grund af folkesundheden. For fodbold er folkesundhed, viser godt 17 års forskning.

Annonce

Danmark er på vej tilbage efter en historisk corona-krise.

Flere og flere går på arbejde igen – på fabrikker, kontorer, institutioner og andre steder. Børn og unge kan komme i skole igen og kan komme tilbage til undervisning, klassekammerater og den hverdag, de holder så meget af. Og dansk fodbold er i høj grad også på vej tilbage med næste weekends genstart i Superligaen og en masse træning og aktiviteter i landets godt 1600 klubber. Der er da også mange gode grunde til at komme i gang med at spille fodbold igen for de godt 325.000 danskere, der er aktive i de danske fodboldklubber. Forskningen viser nemlig, at fodbold er en intens og alsidig træningsform, der effektivt bidrager til at forebygge og behandle livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk, type 2 sukkersyge og forstadier til knogleskørhed.

Corona-krisen har ifølge de seneste undersøgelser gjort voksne danskere langt mere inaktive end før nedlukningen af Danmark i midten af marts. En ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, viser at danskerne har bevæget sig 21 procent mindre end før krisen. Faldet er særligt højt i småbyer og landområder, hvor faldet var på 31 procent og blandt de lavest uddannede, der i landsgennemsnit har bevæget sig 42 procent mindre, end de plejer. En ny rapport fra Idrættens Analyseinstitut viser samstemmende at hele 38 procent af de voksne danskere, der var fysisk aktive inden corona-krisen er blevet inaktive, og at hele 58 procent af dem der før nedlukningen udelukkende dyrkede sport og motion i en organiseret sammenhæng er stoppet med at være aktive.

Inden corona-nedlukningen var der gode tal for voksenfodbolden. Alene i 2019 oplevede DBU en stigning i antallet af voksne fodboldspillere på mere end 3000 med stigninger for både seniorfodbolden og motionsfodbolden og med stigninger i alle voksenkategorier fra 19-24-årige lige til +70 år.

I en periode har vi været tvunget til at holde fodbolden lukket i respekt for folkesundheden. Nu er det vigtigt at lukke op igen - også på grund af folkesundheden. For fodbold er folkesundhed, viser godt 17 års forskning. Som en træningsform, der effektivt kombinerer udholdenhedstræning, pulstræning og styrketræning, og som derfor både virker på hjertesundhed, fedtprocent, muskelfunktion og knoglesundhed. Og en træningsform som endda er motiverende og trivselsfremmende.

I Danmark er vi foregangsland i at bruge fodbold som forebyggelse og behandling.

Med koncepter som fodbold fitness, som er effektiv, sjov og social træning for de mange - også de, der aldrig har spillet fodbold før. Og koncepter som FC Prostata, Fodbold Fitness ABC (After Breast Cancer), Motionsfodbold for Socialt Udsatte og Fodbold for Hjertet, der henvender sig særligt til patienter og målgrupper med høj risiko for livsstilssygdomme. Disse koncepter kører i 400 af landets fodboldklubber, hvor tusindvis af voksne danskere spiller fodbold for at holde sygdommene væk – og samtidigt have det sjovt med andre i samme situation. Projekterne er både blevet populære hos spillerne og deres pårørende – og har fået fine udmærkelser som Danskernes Idrætspris til FC Prostata og En Del af Noget Større-prisen til Fodbold Fitness ABC.

Styrken i at spille fodbold efter corona-krisen er dog ikke forbeholdt bestemte grupper. Fodbold er en sport, der appellerer bredt til alle sociale lag og til alle aldersgrupper. Og effekterne ved fodboldtræning, på sundhed, fitness og trivsel, har vist sig at være stort set ens for børn, unge, voksne og gamle, for begge køn, og for erfarne såvel som uøvede spillere.

Af alle disse grunde skal de 325.000 danske fodboldspillere bydes varmt velkommen tilbage i fodboldklubberne.

Mange er allerede i gang med træning og aktiviteter, der øger trivslen og sundhed. Og vi håber, at myndighederne også giver lov til at spille kampe, når næste fase går i gang den 8. juni. På den måde kan fodbold bekæmpe corona-krisens inaktivitet, og vi kan i fællesskab tage nogle vigtige skridt mod en normalisering af fodbolden og folkesundheden i Danmark.

Bent Clausen. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Holstebro

Skal vi forbyde spillereklamer?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce