x
Annonce
Holstebro

Corona-krise: Kommune vil måske fremrykke byggerier

For et år siden fik rådhushallen et nyt tag. Nu vil borgmester H.C. Østerby have drøftet, om kommunen kan fremrykke flere anlægsopgaver for at støtte erhvervslivet. Det forudsætter dog, at kommunen får lov af regeringen til at bryde anlægsloftet. Arkivfoto: Kirk
Hvis kommunen får lov at overskride anlægsloftet, som det ser ud til, vil borgmester H.C. Østerby (S) gerne have drøftet, hvad der kan sættes i gang for samtidigt at hjælpe erhvervslivet.

HOLSTEBRO: Regeringen overvejer at hæve kommunernes anlægsloft, så de kan sætte flere byggerier og anlægsarbejder igang - og dermed hjælpe det erhvervsliv, som lige nu bliver ramt hårdt på pengepungen som følge af coronasmitten.

- Det er vigtigt, at vi er med til at holde en hånd under erhvervslivet. Derfor bør vi drøfte, hvad vi har af muligheder for at sætte noget i gang, siger H.C. Østerby (S), borgmester i Holstebro.

Det er Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, som har foreslået at hæve anlægsloftet, og efterfølgende har finansminister Nicolai Wammen (S), sagt, at han allerede torsdag vil drøfte muligheden med formandskabet i KL - Kommunernes Landsforening.

- Vi har et gruppeformandsmøde på video onsdag, og der vil jeg tage det med, så vi kan drøfte, hvad vi har af muligheder for at fremrykke opgaver, siger H.C. Østerby.

Kommunen har blandt andet afsat penge til at bygge en stor ny daginstitution ved Nørre Boulevard i 2021. Der er også afsat penge til at udvide Mejrup Skole i flere etaper.

- Men de større ting, er ikke noget, som vi lige kan sætte igang fra dag til dag, siger H.C. Østerby, med henvisning til, at byggerierne både skal projekteres og sendes i udbud.

- Måske har vi nogle cykelstier eller noget renovering, som vi kan fremskynde til 2020. Jeg har ikke det fulde overblik, men det skal vi have set på, siger borgmesteren.

Annonce

Skal have lov til at låne

Der er dog flere forudsætninger, som skal på plads, for at Holstebro Kommune kan sætte projekter i gang for meget store beløb. Kommunekassen er presset i forvejen, så det kræver, at kommunen får lov at låne pengene.

- Vi skal kende betingelserne, for at vi kan sætte noget i gang. Vi skal have større viden om, i hvor høj grad vi må låne pengene, og om vi må overskride det budgetloft, som vi er underlagt, siger H.C. Østerby.

I forvejen har kommunen besluttet at fremskynde noget renoveringsarbejde på Rådhuset. Der vil også blive foretaget indvendig renovering i tre daginstitioner, nemlig Solkær, Myretuen og Krøyerhaven, som søges gennemført, mens institutionerne alligevel står mere eller mindre tomme på grund af coronasmitten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce