Annonce
Navne

Corona i England: Katja måtte opgive jobbet som zoneterapeut

Katja Nielsen, der stammer fra Nr. Felding, havde lige fået gang i en tilværelse som mobil zoneterapeut, da coronavirus lukkede England, hvor hun bor, ned. - Selvom jeg måske vil kunne genoptage min praksis senere i 2020, er der ikke megen ide i at tage ind på en virksomhed, hvor de fleste stadig arbejder hjememfra, og jeg ville have svært ved at nå rundt til syv til ti kunder i deres eget hjem hver dag, når det engang bliver muligt. Især med kørsel frem og tilbage og udstyr, der skal gøres grundigt rent mellem hver klient, siger hun om sin nu lukkede virksomhed. Privatfoto
Katja Nielsen fra Nr. Felding har boet i England i 21 år. Hun havde lige fået sin nye virksomhed som mobil zoneterapeut løbet i godt i gang, da corona lukkede alt ned. Nu forsøger hun sig med et karriereskifte.
Annonce

Cambridge: - Desværre kommer der til at gå lang tid, inden jeg kan blive klippet. Frisørsalonerne åbnede den 4. juli, men der er meget lang ventetid, så hvis jeg er heldig, kommer jeg til frisør efter sommerferien engang, siger 47-årige Katja Nielsen og ler.

Det er nødvendigt at gøre brug af sin humoristiske sans for at klare hverdagen i England, som har været - og stadig er - hårdt ramt af coronavirus.

Katja Nielsen har boet i England i 21 år. Hun er opvokset i Nr Felding - i dag bor hun i en anden landsby, nemlig Oakington lidt nord for Cambridge.

Cambridge er en voksende by og et økonomisk powerhouse. Man anslår, der i byen bor 129.000 mennesker, hvoraf de 25.000 er studerende - ikke mindst på grund af Cambridge Universitet, der er det næstældste i verden (oprettet i 1209) og et af verdens førende. Byen tiltrækker folk fra hele verden, og cirka 20 procent af befolkningen taler et fremmedsprog.

- På en hel almindelig dag i byen kan du høre polsk, tysk, fransk, spansk, kinesisk og så videre. Det er nemt at slå sig ned i Cambridge og føle, at man hører til, mener Katja Nielsen.

England

I Storbritannien er der, ifølge tal fra den 7. juli, registreret 285.768 tilfælde af coronasmittede i alt.

Der har været 44.236 corona-relaterede dødsfald.

Der bor lige knap 68 millioner mennesker i Storbritannien.

Det største problem er ifølge hende den ulige fordeling af velstand og generelle goder.

- Før corona var det helt almindeligt at se folk sidde uden for en butik med deres sovepose,  fordi de ikke havde noget sted at bo. Nu er de hjemløse kommet på hotel. Cambridge Universitet har også stillet nogle af sine studenterboliger til rådighed - dog mod betaling - så folk kunne få tag over hovedet. En af mine venner er præst, og kirken har koordineret hele projektet med hjælp fra kommunen, og det har gjort en stor forskel for de hjemløse at få en seng at sove i hver nat og morgenmad på et hotel. Det har heller ikke været noget problem at få frivillige til at hjælpe med at samle ind og lave mad til familier, der er ramt af krisen. Men det er bare trist, hvor mange familier og hjemløse det drejer sig om i et land, som hører til de rigeste i verden, mener hun.

Annonce

Fra BBC til zoneterapeut

Katja Nielsen er oprindeligt uddannet spansk cand.ling.merc på Handelshøjskolen i København. Planen var at bruge den uddannelse i forbindelse med et eksportjob, men efter et par år i Madrid, mente hun, at det var en god idé at opfriske sit engelske, så hun tog til London, hvor hun fik arbejde som advokatsekretær for en spansk jurist.

Og så mødte hun Damian, blev forelsket og gift. Parret flyttede til Cambridge i 2000 og derefter til Oakington i 2001, hvor de købte hus. Datteren, Smilla, blev født i 2002, og sønnen, Sebastian, kom til verden i 2005.

Det var svært for Katja at finde et job, hvor hun kunne bruge sin sproguddannelse, så i over ti år arbejdede hun som projekt- og forandringsleder ved amtet (Cambridgeshire, red.) - og hun har også arbejdet i London for BBC med forskellige it-projekter, der krævede forandringsledelse.

- Det var spændende, men dagene var lange. Jeg syntes ikke, det var nok bare at se ungerne i weekenden, siger hun.


Jeg skal i hvert fald ikke på hotel i år, og med over 43.000 døde i England siden februar på grund af corona, kan jeg godt finde ud af at holde afstand.

Katja Nielsen


Så for godt to år siden tog hun en uddannelse som zoneterapeut.

- Hvis jeg skulle have en ordentlig indkomst som zoneterapeut, skulle der en del kunder til, så jeg lancerede mig selv som "mobil"-terapeut og stillede mig til rådighed for lokale virksomheder. Virksomhederne her i Cambridge gør sig meget umage med at tilbyde lidt "ekstra" til deres ansatte som for eksempel massage og yoga, og så kunne det vel også være en idé med zoneterapi, mener Katja Nielsen.

Det vidste sig  at være sværere end beregnet, da zoneterapi fortsat anses for at være meget ”alternativt”. Men det lykkedes Katja at få hænderne indenfor hos otte forskellige virksomheder i løbet af de første 12 måneder. Planen var at komme ind hos tre-fire  virksomheder mere.

Men så kom Corona.

Annonce

Lukkede virksomhed ned

- Med et slag var det slut. I marts lukkede alt ned, folk blev sendt hjem fra arbejde, og alle former for terapi, der indebar direkte kontakt, blev forbudt.  Det er stadig tilfældet her i begyndelsen af juli. Vi har ikke fået nogen udmelding fra regeringen om, hvornår vi må starte igen, og mange terapeuter har drejet nøglen om, fortæller Katja Nielsen.

At hun ingen kunder havde mere, var ikke det eneste problem.

- Fordi min virksomhed var helt ny og ikke kunne fremlægge regnskab for tre år tilbage, var jeg ikke berettiget til nogen form for økonomisk hjælp fra "corona-fonden". Og min mand tjener for meget til, at jeg kan få nogen form for hjælp fra staten, forklarer hun.

Dermed gik familien fra to lønninger til en. Ikke nogen direkte katastrofe, men bestemt noget der kunne mærkes.

Katja mand, Damian, og de to børn, Smilla og Sebastian, samt hunden Mickey, på tur i det gode sommervejr i juni. Privatfoto

- Men det værste er, at hele grundlaget for min virksomhed er væk, eftersom at mange ansatte vil fortsætte med at arbejde hjemmefra indtil næste år. Og hvem ved, om det bliver en permanent løsning for mange fremover?, spørger Katja.

Til gengæld har hendes mand utroligt travlt på sit arbejde. Han arbejder for en global it-virksomhed, Aveva, der udvikler software for energibranchen.

- Han er specialiseret i cloud software, og det er et produkt, som corona har medført stor efterspørgsel på. Der er vindere og tabere i enhver krise, filosoferer Katja.

Hendes egen indstilling er, at en krise er en udfordring, der skal imødegås med kreativitet. Så da hun ikke kunne arbejde som zoneterapeut mere, satte hun sig ned og tænkte over, hvad hun nu kunne finde på.

- Jeg har i de seneste 20 år konstant taget forskellige kurser og efteruddannelser. Jeg har blandt andet læst forandrignsledelse på deltid på universitetet i Brighton, og sidste år tog jeg en uddannelse i stress-management, forklarer hun.

Annonce

Foredragsholder på nettet

Så Katja Nielsen lukkede zoneterapi-biksen og lagde virksomheden’s navn om fra Good Company Reflexology til Nordique Touch. Nu er hun vært for webinars og workshops på Zoom for de selv samme virksomheder, hvor hun før gav behandlinger.

- Det drejer sig selvfølgelig alt sammen om livstil, stress og trivsel. Jeg har også holdt foredrag om hygge og lagom, som er et svensk begreb. Altsammen med henblik på at give folk en pause fra det, som de sidder og laver derhjemme og give dem tid til at tænke over, hvad de kan gøre for at holde humøret oppe, sove bedre og leve et sundere liv, fortæller Katja Nielsen.

Familien nød at gå ture på de øde strande i Norfolk i det østlige England. - Men da temperaturen i juni pludselig nåede 30 grader, var strandene ikke tomme længere, så nu holder vi os væk fra de mest populære steder, siger Katja. Privatfoto

Den måde at drive virksomhed på er selvfølgelig helt ny, og Katja kan endnu ikke leve af det.

- Men hver dag byder på nye udfordringer, og det er da lidt sjovt, at man kan sidde hjemme og hjælpe en hel masse mennesker på den måde. Uden corona er jeg ikke sikker på, at jeg havde taget springet som foredragsholder og underviser, siger hun.

De engelske skoler lukkede - som de danske - hurtigt ned, da coronavirus-stuationen blev alvorlig. Det var Katjas børn ikke utilfredse med.

-  De snakker med deres venner hver dag via Snapchat, og Sebastian er gamer, så han er online hele dagen med sine sædvanlige venner. Ind imellem har de så nogle skoletimer og lektier. Smilla er utroligt disciplineret og arbejder fra tidligt morgen til sen aften. Det kniber lidt mere for Sebastian, så vi sidder tit og læser tysk eller fysik efter aftensmaden, hvor jeg eller Damian har tiden til det. Jeg er faktisk blevet ret sej til tysk i de sidste par måneder, ler Katja.

Resten af tiden er gået med lange ture med hunden Mickey, og da det igen blev tilladt at køre ud, gik familien ture langst kysten og nød de tomme strande.

Annonce

Aflyst ferie i Spanien

Tror du, at corona vil få en varig effekt på verden?

- Det troede jeg på et tidspunkt, men nu er jeg ikke sikker. Jeg troede, at folk ville tænke sig om to gange, inden de bestilte flyrejse til udlandet. Men efter der er blevet lempet på reglerne, og man kan se, hvordan folk generelt har reageret, har jeg ikke den store tiltro til, at vi er blevet klogere. Jeg tror desværre, at folk tager på ferie til sommer og til efteråret, når det bliver koldt og vådt.

Katja og hendes familie har aflyst deres ferie til Spanien og har i stedet lejet et sommerhus på den engelske sydkyst.

- Jeg skal i hvert fald ikke på hotel i år, og med over 43.000 døde i England siden februar på grund af corona, kan jeg godt finde ud af at holde afstand, siger hun.

Har du været bekymret for familien hjemme i Danmark?

- Overhovedet ikke! Danmark har langt mere styr på situationen end England, og jeg har indtryk af, at familien mere eller mindre har lagt det hele bag sig med studenterfester i haven og grillfest til sankthans. Jeg ville bare ønske, at jeg kunne være med...

En noet øde by - Cambridge under corona. - Men det har været hyggeligt at stå ude i forhaven hver torsdag aften i de første ti uger sammen med alle naboerne på gaden, hvor vi klappede og piftede og slog med træskeer på gryder og pander for at vise vores støtte til alle de fantastiske mennesker, som arbejder for sygehusvæsenet og andre offentlige institutioner. De har formået at holde hjulene igang, mens vi andre gemte os hjemme i vores huse, hvor vi barrikaderede os bag et bjerg af toiletruller og pasta, siger Katja Nielsen. Privatfoto

Er du bekymret for fremtiden i England?

- Ja, det har jeg været længe. Det gik allerede galt med økonomien, da Boris (premierminister Boris Johnson, red.) fik overbevidst befolkningen om, at Brexit var løsningen på alle vores problemer, og da så corona kom, stod vi pludselig i den situation, at mange job er i fare. Lige nu er det svært at se, hvordan landets regninger skal blive betalt. Regeringens primære fokus synes at være at få gang i økonomien igen - uden corona-test for hele befolkingen, uden påbud om maske (undtagen på offentlig transport og i offentlige bygninger), uden vaccine og uden nogen realistisk plan for, hvordan vi skal holde smitten væk. Det er svært at forestille sig England uden corona i de næste mange år.

Annonce

Glæder sig til pub og caféliv

Men trods de lidt dystre udsigter, synes Katja Nielsen, at der også er positive ting at sige om livet under coronakrisen.

- Det har været skønt at se så meget til hinanden i vores lille kernefamilie. Min datter satser på at skulle på universitetet om halvandet år og vil så flytte hjemmefra. Så det har været dejligt at kunne være en større del af hendes liv i de seneste måneder. Vi har hygget os enormt meget sammen og har nydt vores lange gåture med hunden. Normalt har vi alle så travlt med job, venner og fritidsaktiviteter, siger Katja Nielsen, og tilføjer så:

- Men selvfølgelig glæder vi os til at kunne komme lidt ud igen, så vi kan se vores venner og familie. Bare det at kunne komme på café eller pub igen bliver da helt fantastisk...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

TDC arbejder på netværket i Struer

Lemvig

Cyklist dræbt i trafikulykke

Holstebro

Plastic-affald blev selvantændt

Annonce