Struer

Clement, hvad gør vi ved den politiske krise?

Clement Kjersgaard besøgte onsdag Struer for at fortælle en ting eller to om EU. Foto: Morten Stricker
Der blev talt EU og demokrati til den helt store guldmedalje onsdag aften i Struer, hvor Clement Kjersgaard var på besøg.

Struer: Kantinen var ganske tæt på fuld onsdag aften i BusinessPark Struer, og det var altså hverken lækre retter eller othellolagkager i lange baner, som var på menuen.

Det var derimod - i hvert fald i nogles øjne - den her til tider lidt tørre kiks, vi kender som EU. Der er nemlig i Danmark valg til Europa-Parlamentet 26. maj.

For at få kiksen til at glide lidt lettere ned var indhentet ingen ringere end Clement Kjersgaard, som de fleste formentlig kender bedst fra diverse debatprogrammer på DR.

Disse evner fik han lov at bruge onsdag aften, hvor det var annonceret, at nuværende borgmester Niels Viggo Lynghøj (S), tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) og Jan Bendix (på erhvervslivets vegne) skulle debattere.

Først fik de omkring 100 fremmødte dog lige et "lille" oplæg om EU under temaet; Hvorfor skal man stemme til valget?

- Fordi det er en pligt, en demokratisk pligt, at man ikke lader politikerne ene om ansvaret, lød aftenens første svar fra Clement Kjersgaard, som herefter gav sin analyse af den aktuelle, politiske situation.

Europe Direct Midtjylland

Bag onsdagens EU-arrangement stod Europe Direct Midtjylland, som er et informationskontor, der har til huse på Struer Bibliotek.

Der er tre af disse informationskontorer i Danmark - et i Struer, et i Odense og et på Bornholm.

Hvis der er noget, man gerne vil vide om EU, kan kontoret finde svaret eller lede folk i den rigtige retning.

Alle er velkomne - lige fra ganske almindelige borgere til virksomheder. Kontoret har eksisteret siden 2013.

Kilde: Berit Volder Kjær, manager for Europe Direct Midtjylland

Eliten er fyret

Det gjorde Clement Kjersgaard selvfølgelig ud fra et europæisk perspektiv, men han kom langt omkring, for som han sagde:

- Det er vanskeligt at forstå, hvad der foregår i disse år, men eliten er blevet fyret - sat fra bestillingen.

Med dette hentydede han blandt andet til de protestbevægelser, som i hans øjne står bag Brexit og valget af den amerikanske præsident Donald Trump, mens eliten eksempelvis er de politikere, journalister og eksperter, som sad tilbage med kæmpe spørgsmålstegn i øjnene, da det var sket.

- Analysen hos eliten er, at det vil gå galt, når protestbevægelserne får magten, og så vil pendulet svinge tilbage, og eliten vil få magten igen. Det, tror jeg, er møgarrogant, for vi ved ikke, hvad der kommer ud af Brexit, sagde Clement Kjersgaard.

Og vi ved for så vidt heller ikke, om der ligger noget ved siden af Donald Trump, så at tro, at tingene nok skal blive som før, er en fejl, hvis man spurgte aftenens oplægsholder.

Illusionen er væk

Så de gamle partier bevæger sig, og EU har forandret sig og det ikke mindst i forbindelse med de massive flygtningestrømme i 2015.

- Du finder i dag meget få politikere, som er imod at forsvare sine egne grænser. Den gamle elite er ikke den gamle elite længere. EU er ikke det samme efter 2015, sagde Clement Kjersgaard:

- Det betyder ikke, at protestbevægelserne har vundet, men vi har lært, at politik er en ægte magtkamp. For ti år siden kunne man stadig opretholde en illusion om, at alle lande bestemmer lige meget og er lige meget værd.

Et af de første spørgsmål fra salen kom fra Niels Viggo Lynghøj, som gerne ville prøve det, før han selv skulle i ilden, og han ville gerne høre Clement Kjersgaards holdning til, om vi er på mod en demokratisk afviklingsperiode.

- Det afhænger af Kina. Kan man have en høj økonomisk vækst uden at lave politiske reformer? De bøvler med væksten lige nu, men kan de genopfinde den uden reformer, vil verden kigge på det. Lykkes det ikke, står vi i Vesten stærkere end tidligere, sagde han.

Selv om det overordnede tema var EU, kom den lokale debat hurtigt til at handle mere om lokale emner. Foto: Morten Stricker

For idealistiske

En kvinde, der præsenterede sig som gymnasielærer ville efterfølgende vide, hvad vi skal gøre ved den politiske krise. Hvordan vi kan hjælpe systemet på vej.

- Den største risiko i forhold til de unge generationer er, hvis de føler, politik taler så lidt til dem, og at medierne taler så lidt til dem, at de siger, at det ikke er noget for dem, svarede Clement Kjersgaard:

- Man risikerer, at de bliver så idealistiske, at de ikke læser nogen aviser og ikke stemmer på nogen politikere, men hvis I (rettet direkte mod de unge, red.) venter på, at det bliver bedre, så kommer I til at vente længe, for det bliver ikke bedre.

Men både medier og politikere skal også genopfinde måden, vi gør tingene på, for brugerne møder ifølge onsdagens oplægsholder os med langt større viden end for 20-30 år siden.

- Vi skal fortælle de unge, at de er klogere end nogensinde før. De er ikke uengagerede, nærmere ængstelige, så det gælder om at få talt engagementet op, sagde Clement Kjersgaard.

Hvor er de?

Den planlagte debat kom til at handle meget om bosætning, så vi springer let og elegant til tre unge, som faktisk var mødt op til EU-arrangementet.

- Det var min mor, der så, at det kom, og jeg går i en samfundsfaglig klasse (på gymnasiet i Holstebro, red.), så jeg spurgte ud i klassen, hvem der ville med, fortalte Maria Thing på 19 år og fra Struer.

Det ville Ditte Winther Lynnerop på 18 år og Emma Kjærsgaard på 19 år - begge fra Holstebro.

- Jeg har ikke det bedste kendskab til EU, så jeg synes da helt klart, at der var nogle gode synspunkter, jeg ikke kendte til i forvejen, sagde Emma Kjærsgaard.

I forhold til det med at gå op i politik var svaret lidt todelt.

- Lokal politik kan jeg ikke finde rundt i, men jeg går meget op i, hvad der sker i Folketinget, hvad der sker med samfundet, og hvordan jeg selv kan være med til at påvirke, hvor vi nu skal hen, sagde Maria Thing, der gerne ser de lokale politikere komme lidt mere på banen.

0/0
Annonce
Struer For abonnenter

Der stod danger på GPS'en: - Der var en reel risiko for at blive slået ihjel, hvis man røg ud over

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Ulfborg/Vemb

Medlemmerne flygtede efter sag om grusvej: Nu ser det lysere ud for MC-klubben

Fodbold For abonnenter

Sådan skal HB forlænge det forrygende forår

112

Brød ind i friluftsbadet og stak af med pengene

Struer

Klar til første spadestik til kunstgræsbane

Holstebro

Brugs udsat for røveri: Blev truet med 'pistol'

Holstebro For abonnenter

Kæmpevarehus har nye store byggeplaner i Holstebro

112

Vej kortvarigt lukket efter færdselsuheld

Annonce