Annonce
Kultur

Chilensk marionetteater uden ord

Compañía de Teatro Silencio Blanco er et marionetteater fra Chile. Foto: Tommy Bay

Holstebro: Compañía de Teatro Silencio Blanco er et marionetteater fra Chile, som er på gæstevisit på Odin Teatret med forestillingen Chiflón, kullets tavshed. Stykket vises fredag 19. juli.

Chiflón, kullets tavshed, fortæller historien om det hårde liv i kulminerne i den kendte mineby, Lota, beliggende nogenlunde midt i Chile ved Stillehavskysten. Lota var berømt for sin mine, der blev betragtet som den hårdeste af dem alle: El Chiflón del Diablo – Djævlepustet, et navn, der refererer til den konstante luft, som strømmede gennem minegangene. Kulminen blev nedlagt i 1990’erne og fungerer i dag som en turistattraktion.

Foruden at optræde på Odin Teatret organiserer Compañía de Teatro Silencio Blanco 20. juli en kulturel byttehandel med beboerne på Asylcenter Holstebro.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce