Annonce
Rejser

Chile: Verdens (måske) smukkeste køretur

Så slutter asfalten. Omkring halvvejs nede ad Carretera Austral bliver der for alvor brug for firehjulstrækket. Foto: Søren Flott
Et roadtrip på Chiles hovedvej 7 byder ikke alene på nogle af det langstrakte lands største naturoplevelser, men også på følelsen af at være på eventyr langt væk fra alle dem, der haster til den sydlige del af Patagonien.

Det er nok de færreste, der forbinder Augusto Pinochets regime med regnskove, vulkaner, vandfald og gletsjere, men den gamle diktators militære ambitioner har med tiden givet både chilenere og udenlandske turister forholdsvis nem adgang til dele af landet, som før i tiden kun var tilgængelige med båd eller flyvemaskine.

Hovedvej 7 - Carretera Austral - blev påbegyndt i 1988. Før den tid var biler, lastvogne og busser tvunget til at køre ind i Argentina for at komme sydpå i Chile, og da en grænsestridighed mellem de to lande blussede op i 1970’erne, opstod idéen om at sætte 10.000 ingeniørtropper til at bygge en vej fra Puerto Montt i nord til Villa O’Higgins i syd.

Af de 1240 kilometer er lidt over halvdelen i dag asfalteret, men der er stadig lange strækninger - især mod syd - med grusbelægning og utallige huller, så det kan varmt anbefales at leje en firhjulstrækker, når eventyret begynder, og kilometerskiltene viser, hvor langt man er nået på den smukke køretur.

Man skulle næsten tro, at der var tale om malede kulisser, men farvespillet i marmorhulerne er helt naturligt. Foto: Søren Flott
Annonce

Km 143: Efter 9400 år vågnede Chaitén

Om morgenen den 2. maj blev de fleste af Chaiténs borgere evakueret, da vulkanen, der har samme navn som byen, gik i udbrud efter tusindvis af år i dvale. Det var en god beslutning. Aske fra vulkanen steg op i 30 kilometers højde, og strømme af skoldhedt mudder begravede det meste af byen, før kæmpen lagde sig til at slumre igen.

Vejen dertil

Flere internationale luftfartsselskaber flyver til Chiles hovedstad, Santiago. Fra København med British Airways og et flyskift i London tog turen 22 timer. En returbillet fra København til Santiago kan fås for omkring 6000 kroner.

Chile har forskellige lavprisselskaber, der flyver de 90 minutter fra Santiago til Puerto Montt for omkring 500 kroner - nogle gange billigere.

Vi lejede en firhjulstrækker med plads til fire personer i 10 dage for godt 6000 kroner. Hvis man ikke ønsker at køre tilbage til Puerto Montt for at returnere den, kan man aflevere bilen i Coyhaique tæt på lufthavnen i Balmacedes. Det koster dog et gebyr på omkring 5000 kroner.

Langs hele ruten kan man leje cabañas - hytter - med køkken, bad og toilet. Prisen ligger fra et par hundrede kroner pr. nat og opefter.

Og det er den, vi nu er på vej op ad.

Vandreturen er ikke specielt lang - der er godt to kilometer til kraterranden - men med en stigning på 27 procent og trapper det meste af vejen kan det mærkes i lårbasserne. Det er dog anstrengelserne værd. Midt i alt det grønne stikker døde, sorte træer op og minder os om, hvor de egentlig befinder sig, og da vi når toppen, bydes vi velkommen af skyer af gas, der stiger op fra bjergsiden som for at understrege, at Chaitén ikke er udslukt endnu.

Annonce

Km 378: Den svævende gletsjer

I det sydlige Chile siger man, at Patagonien selv bestemmer, hvad man som rejsende skal foretage sig, og det er da også et kapløb med vejrguderne, da vi vandrer op gennem regnskoven i Parque Nacional Queulat.

Hele dagen i forvejen stod det ned i stænger, men i dag kigger solen frem mellem drivende, hvide skyer. Overalt kan man høre vand, der løber mellem de mosklædte stammer og drivvåde bregner, og selv om vi er blandt de første besøgende i dag, er stien allerede godt mudret op.

Med jævne mellemrum kaster vi blikke op mellem trækronerne, hvor mørke skyer så småt begynder at trække sig sammen, men vi fortsætter i spring fra sten til sten og fra trærod til trærod for at undgå de dybeste mudderhuller.

Og det lykkes.

Fra det ene øjeblik til det andet åbner junglen sig op, og vi træder ud på en platform af træ. Under os er en dyb kløft med en grøn flod. Blikket glider langs med vandet op til to vandfald, der kaster sig ned fra knap 600 meters højde. Vandet kommer fra vandreturens mål: Ventisquero Colgante - den hængende gletsjer.

Santa Cruz

Byen ligger i et landbrugsområde med stor vinproduktion.

Klimaet er varmt tempereret med byger mellem juni og november.

Man kan stadig se rodeo i omegnen.

Den store masse af blålig is ser ud, som om den hviler ganske let på kanten af kløften og når som helst kan styrte i afgrunden - men det modsatte er faktisk tilfældet. Det kan ikke nægtes, at Ventisquero Colgante er et ualmindeligt smukt syn, men skønheden kommer på en dyster baggrund, for i 1990’erne nåede gletsjeren helt ned til floden, men ligesom de fleste andre af verdens gletsjere trækker den sig tilbage på grund af stigende temperaturer, og ifølge de lokale er det kun et spørgsmål om tid, før man ikke længere kan se den fra udsigtspunktet.

Lidt nord for byen Cochrane finder man Parque Nacional Patagonia, hvor der næsten er garanti for at støde på guanochoer, lamaernes vilde fætre. Foto: Søren Flott
Annonce

Km 686: Slottet i skyerne

De silkeagtige skyer danser omkring tårne og spir, så vi hele tiden har udsigt til en del af Cerro Castillo, men aldrig hele bjergmassivet, hvis navn betyder noget i retning af ”Bakkeslottet”. På postkort ser man naturligvis altid de snedækkede savtakker på baggrund af en skyfri himmel, men det kan man sjældent forvente i Patagonien, og med tanke på, at vi begyndte den tre timer lange opstigning i tåge, er vi svært tilfredse.

De forskellige dele af slottet spejler sig i en sø så petroleumsblå, at det næsten ser kunstigt ud, og fra bjergsiderne kaster vandfald sig ned i den blanke overflade. Ud over os er der kun en halv snes andre vandrere, som nyder synet, hvilket står i skarp kontrast til den sydlige del af Patagonien, hvor lettere adgang til de berømte nationalparker tiltrækker hundredtusindvis af rejsende hvert eneste år.

På med vandrestøvler og pigge og ud på isen. Flere steder på ruten tilbyder guider vandreture på gletsjerne, så man kan opleve lydene og farverne tæt på. Foto: Søren Flott

Mens vi tager billeder, hører vi en svag rumlen, der stiger i volumen. Så kommer en højlydt knagen efterfulgt af en øredøvende buldren, som om et godstog lastet med løse bjælker passerer tæt forbi os. Så bliver der stille, da en kæmpe klump af is på størrelse med en lastbil river sig løs fra en af gletsjerne og i adskillige sekunder falder gennem luften, før den splintres mod klipperne nede ved søen.

Et sted er der en vandrer, som bryder tavsheden:

- Fuck-fuck-fuuuck!

Annonce

Km 809: 50 nuancer af blå

Marmoren omkring Chiles største sø, Lago General Carrera, er heldigvis af virkelig ringe kvalitet. Der skal ikke mange hug til, før den revner, og derfor har den smukke bjergart fået lov at blive, hvor den er.

Solen stråler fra en skyfri himmel, da vi sejler ud i en motorbåd fra den lille by Puerto Rio Tranquilo ved søens bred. En gylden sandstrand strækker sig foran byens huse, og det turkise vand får udsigten til at ligne et postkort fra Thailand, hvis det ikke lige var for de snedækkede bjerge i baggrunden og det iskolde vand, der kommer direkte fra gletsjerne.

Snart når vi Marmorhulerne, som vinden og bølgerne har brudt i marmoren - nogle af dem er rummelige nok til, at båden kan sejle derind. Sollyset og vandet skaber et krystalblåt lys, der reflekteres fra de stribede vægge, en effekt, der minder om farvespillet i en oliepøl.

Netop farverne i Patagonien er noget helt særligt. Hver flod og sø forekommer os at have sin egen nuance af blå fra midnatsblå over petroleum til sart lyseblå, og det skyldes især gletsjerne omkring dem. Ismassernes skurren forvandler klipper til støv, som vaskes ud i søerne, og mængden og sammensætningen er med til at bestemme de farver, vi ser, og som går igen på de mange billeder, passagerne i båden får med sig hjem.

Den hængende gletsjer er et smukt syn, men det er svært at glemme, at isen for blot 25 år siden strakte sig helt ned til bunden af slugten. Foto: Søren Flott
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Oplev Mallorca fra toppen

Annonce