Annonce
Erhverv

Chefen behøver ikke gå tidligt fra julefrokosten: Hos BM Silo taler de pænt til hinanden hele året rundt

Dorte Zacho Martinsen har haft stor succes som direktør for BM Silo, blandt andet fordi hun skabt en god virksomhedskultur. Julefrokosten er en del af de traditioner, som skaber kulturen. Arkivfoto: Morten Stricker.
God ledelse i hverdagen er nøglen til en god julefrokost, hvor alle har det rart med hinanden.

TVIS: Med kun lidt over to måneder til juleaften begynder der at blive sat dato på julefrokosterne. For nogle chefer kan det give hvileløse nætter, for hvordan skal man tackle festlighederne: Skal der alkohol på bordet - og hvor meget? Hvornår bør direktøren gå hjem? Og hvad skal man stille op, hvis nogen får en snebajer for meget og giver chefen nogle borgerlige ord med på vejen?

Sådan er det ikke hos BM Silo i Tvis, lidt uden for Holstebro. Det gamle familieejede firma, som har fremstillet siloer til landbruget i mere end 50 år, har cirka 40 medarbejdere, og både medarbejdere og ledere glæder sig til julefrokosten med ro i sindet, fortæller Dorte Zacho Martinsen.

- Julefrokosten foregår altid på samme måde. Der blev skabt nogle traditioner længe før min tid som direktør, og dem holder vi fast i. Festen bliver holdt hjemme, i kantinen, og vi holder en rigtig julefrokost, der starter ved frokosttid, og så fortsætter vi hele aftenen med. Og det gør såmænd ikke noget, hvis der er en enkelt, som får en snaps for meget. Vi passer godt på hinanden, mens vi fester, og så griner vi lidt af det sammen, når vi er tilbage på arbejde igen om mandagen, siger hun.

Annonce

Forberedelsen til den gode julefrokost handler i virkeligheden om at have en god kultur de andre 364 dage om året.

Dorte Zacho Martinsen, erfaren leder hos BM Silo

Hun er bestyrelsesformand og har indtil for nylig været adm. direktør for virksomheden. Netop hendes evne som leder gennem mere end ti år i spidsen for BM Silo har gjort hende kendt langt uden for kommunegrænsen, og virksomheden har fået masser af priser for god ledelse og socialt ansvar, og Dorte Zacho Martinsen har deltaget i ekspertpaneler og jævnligt optrådt på konferencer og i medier for at inspirere andre ledere.

5 gode råd til julefrokosten

Dorte Zacho Martinsen er blevet kendt langt uden for Holstebro for sine evner som leder i familievirksomheden BM Silo, hvor hun fortsat er bestyrelsesformand efter mere end ti år i direktørstolen. Her er hendes fem gode råd til en god firma-julefrokost:

  1. Det allervigtigste er at have en god og åben dialog i hverdagen, så ingen føler behov for at drikke sig mod til at sige et par borgerlige ord til kolleger og chefer.
  2. Skab traditioner. De er vigtige for kulturen, og det forstærker i øvrigt forventningens glæde.
  3. Inddrag medarbejderne i planlægning af firmafesten. Det behøver ikke være ”chefen, der holder en fest for medarbejderne”, men hele organisationen, der sammen fejrer årets gang.
  4. Bland generationer og funktioner, for eksempel ved at trække lod om pladser ved bordene.
  5. Vær ikke bange for at arrangere et muntert indslag, for eksempel en pokal til ”årets bommert”. Det er sundt, hvis man kan grine lidt af sig selv og grine af – og især MED - hinanden.

Det er netop fokus på god ledelse i hverdagen, som er nøglen til den gode firmafest, hvor ledelse og medarbejdere kan have det sjovt og rart sammen, uden at direktøren behøver gå tidligt hjem af skræk for at få nogle ”sandheder fra børn og fulde folk”, forklarer hun.

- BM Silo er en familieejet virksomhed. Og vi har også en kultur i virksomheden, som er sådan lidt familiær, hvor vi er ret åbne over for hinanden. Kommer der noget op til overfladen, så tager vi det løbende hele tiden, inden det bliver til egentlige konflikter. Så forberedelsen til den gode julefrokost handler i virkeligheden om at have en god kultur de andre 364 dage om året, siger Dorte Zacho Martinsen.

Inddrager hinanden

God ledelse handler blandt andet om at turde indrømme, at man ikke altid er den, der ved bedst.

- Du skal være åben over for de ting, som du ikke selv er ekspert i. Jeg har aldrig været bekymret for at kunne spørge andre til råds og at sige, at jeg har brug for andre. Det er også vigtigt at være åben over for input fra andre, siger Dorte Zacho Martinsen.

Det råd gælder også julefrokosten. Hos BM Silo er det nemlig ikke direktøren, som holder fest for medarbejderne. Det er et festudvalg af medarbejdere, som planlægger festen, og det er en af medarbejderne, som er toastmaster.

- Det kan for eksempel være vores piccoline, som byder velkommen. Nogle er i festtøj med nissehue og det hele, og ellers sidder vi i kantinen. Vi forsøgte ét år at holde julefrokosten ude i byen, fordi vi manglede plads, men det giver bare noget særligt at holde det hjemme, så det blev vi enige om, at ”det skulle vi bare finde plads til”. Og så får vi ellers noget god mad. Og så holder direktøren en tale og fortæller om årets gang, fortæller Dorte Zacho Martinsen.

Faktisk begynder forberedelserne et stykke tid før julefrokosten. Her stemmer medarbejderne på indstillede kandidater til årets prisuddeling, som er en af mange traditioner.

- Traditioner er en vigtig del af kulturen, så vi har en medarbejder, som hvert år fortæller sjove julehistorier. Og så har vi uddeling af priser til ”Årets medarbejder”, ”Årets lyse idé” og til ”Årets bommert”. Der vil altid være noget, som ikke går som planlagt, og vi skal gerne kunne grine lidt af hinanden, siger hun.

Annonce

Opfør dig ordentligt

Skal de gode råd om ledelse koges ned til en bouillon-terning, som kan gøre nytte både til hverdag og på dansegulvet til julefrokosten, så starter det alt sammen med, at man opfører sig ordentligt, dannet og respektfuldt over sine medmennesker.

- Noget af det hører nok opdragelsen til. Og så handler det om den person, du er. Men som leder skal du også tænke over, hvilken branche du er i - og tænke over, hvilket image, vi gerne vil have som virksomhed. Og så er det utroligt vigtigt at have respekt for andre menneskers grænser. Man kan ikke bare antage, at andre har samme grænser som én selv, for så kan man komme grueligt galt afsted, siger hun.

Dorte Zacho Martinsen kommer ikke selv til at holde talen ved julefrokosten hos BM Silo i år. Hun er fratrådt direktørstilingen i virksomheden, hvor hun fortsat er bestyrelsesformand. Hun er i stedet ved at etablere sin egen konsulentvirksomhed for at rådgive ledere i andre virksomheder.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Holstebro

De vil i byrådet og skal forvalte et budget på to-tre milliarder - men at forvalte 2,3 meter fra fortovskant til plakatkant kniber gevaldigt...

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Tiltalt havde efterspurgt Rasmus Paludan: Da han dukkede op, kom hun ikke

Navne For abonnenter

Engelske Theresa har i 20 år taget hånd om balletbørn i Holstebro: - Jeg elsker at undervise dem, der gerne vil undervises

Sport

Corona-isolationen er slut: Dina Thorslund har igen fuld fart på

Livsstil

Mikkel og hans familie holder juleaften for ti børn og 25 voksne, der enten er ensomme eller har det svært økonomisk

Struer

Plan om renovering: Forening vil hive fiskerleje ud ad dødvande

Erhverv For abonnenter

Jeg står stadig op klokken fem og nyder morgenstilheden

Erhverv

Formanden bliver ny driftsleder på varmeværket

Kultur

Arrangør bag Streetfood: - Det var ikke godt nok - vi må kigge indad

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur

Museumsleder stopper: Jesper håber på at hente de sidste millioner hjem til Struer, inden han starter i Randers på mandag

Vestjylland For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Holstebro

Vil give sosu-elever løn under praktik: Vi er nødt til at gøre det mere attraktivt

Annonce