Holstebro

Centralisering: Politikerne må finde ud af hvad de vil

Politikerne må finde ud af, hvad de vil. Denne opfordring lyder fra professor og tidliger overvismand Niels Kærgård før et seminar 1. juni på Skærum Mølle om strukturreformen. Arkivfoto
Politikere må finde ud af, om de vil decentralisere eller fortsat centralisere, mener professor og tidligere overvismand.

VESTJYLLAND: Professor og tidligere overvismand Niels Kærgård er ikke imponeret af landspolitikere, der snakker decentralicering - men ofte gør det modsatte. Debatten er aktuel med valget og regeringens plan om en sundhedsreform og herunder en nedlæggelse af regionerne.

- Polititikerne må finde ud, af hvad de vil. Vil de centralisere - eller vil de decentralisere? Hvis de vil finde en sammenhængende politik og udvikle landdistrikterne, så er det ikke nok at flytte statslige institutioner fra København til større byer i provinsen, siger Niels Kærgård, der er professor emeritus, og som var overvismand i Det Økonomske Råd fra 1995 til 2001.

Han holder oplæg ved et seminar om centralisering og demokrati og en analyse af Strukturreformen i 2007, som foregår på Skærum Mølle 1. juni.

I sin analyse af 2007-reformen ser han en centralisering, som har skadet mange af de kommunebyer, som før var velfungernende.

- Det var helt klar en centralisering, hvor mange mindre byer blev centraliset væk. I dag der skolen og købmanden væk, og mange steder er der kun kirken tilbage, siger professoren.

I 2007 blev amterne nedlagt, og kommunerne fik flere opgaver.

- Målet var, at det skulle give mere udvikling på landet, når kommunerne fik flere opgaver. Men det er ikke sket. Tværtimod er landdistrikterne sygnet hen, konstater han.

Centralisering og demokrati

Det er 15. gang, når der lørdag den 1. juni holdes Thorkil Kristensen Seminar på Folkeuniversitetet Skærum Mølle.

I år er emnet "Centralisering og demokrati - analyse og debat om Strukturreformen 2007".

De fire oplægsholdere er:

Niels Kærgård, professor emeritus ved Københavns Universitet. Overvismand i Det Økonomiske Råd fra 1995 til 2001.

Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Journalisthøjskolen.

Tim Knudsen, professor emeritus ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

Knud Jacobsen, praktiserende læge og tidligere amtsrådsmedlem for SF.

Thorkil Kristensen (1899-1989) var finansminister fra 1950-1953 og blev kaldt Thorkil Livrem. Han var generalsekretær i OECD fra 1960-1969.

Hvad betyder udflytning

- Politikerne må finde ud af, hvad de vil. Hvis man vil hjælpe og udvikle landdistrikterne, så hjælper det ikke, at man placerer arbejdspladser i Aarhus og Aalborg, siger Niels Kærgård.

- Det koster måske et par milliarder kroner at flytte arbejdspladser ud fra København. Hvis der er landdistrikterne, man vil støtte, så vil det være bedre at bruge disse penge på at bevare nogle institutioner og arbejdspladser i landdistrikter - og måske udvikle infrastrukturen i disse områder, siger han.

Niels Kærgård har heller ikke den store fidus til, at sundhedsreformen og nedlæggelse af regionerne vil give forbedringer.

- Det er begrænset, hvad der med forslaget bliver rokket ved sygehusene. Der vil komme et nyt bureaukrati med embedsmænd til at styre sygehuse og sundhedscentre, og det er svært at se, at det skulle give forbedringer, siger Niels Kærgård.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Nykredit taber otte millioner på årets landsby - Plexus reddet ud af gældskniben

112

En højst uheldig dag: 11 sigtelser mod ung mand

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

Struer

Efter han genåbnede for anvisningerne til plejehjemmet i Asp: Venstre lægger borgmester på grillen

112

Midaldrende bilist taget med cannabis

Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Fodbold For abonnenter

Nedrykkede Herrup sprudlede da presset forsvandt

Holstebro

Hundehegn og frit udsyn skal skræmme skovskidere væk

Sport

Bokseklub opgiver 31 år gammel turnering og slår sig sammen med konkurrenten

Annonce