Annonce
Struer

Camilla får sin operation - men hun må selv finde ud af at komme hjem

Camilla Højgaard Hansen har brugt næsten fire år på at få en diagnose og en operation for hendes mange smerter og skæve ryg. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Camilla Højgaard Hansen fra Struer skal til februar have den operation, som hun håber kan hjælpe hende af med smerterne og den skæve ryg. Men hvis hun vil have en ambulance hjem efter den omfattende operation må hun selv punge ud

Struer: Camilla Højgaard Hansen fra Struer nåede lige at blive glad og lettet. I oktober måned fik hun at vide, at hun efter mange måneders ventetid var blevet indstillet til den stivgørende rygoperation, som hun håber vil fjerne hendes mange smerter og rette op på hendes ryg, så hun igen kan gå rundt uden støtte og klare sig selv. Men lige rundt om hjørnet lurede næste udfordring.

- Jeg fik at vide, at jeg selv skulle stå for transporten hjem efter operationen, fortæller Camilla Højgaard Hansen.

Operationen skal foregå på Rigshospitalet i København 5. februar, og Camilla Højgaard Hansen har fået at vide, at hun skal regne med at være indlagt 6-8 dage efter operationen. Derefter er det hendes eget ansvar at komme hjem, efter hvad hun har fået at vide, med en nyopereret ryg og dertilhørende smerter og operationssår. Hun er blevet henvist til sengeliggende transport på hjemturen, men det er svært for hende at finde muligheden for det.

- Jeg fik at vide, at jeg kunne søge om befordringstilskud, men at jeg kun kunne få det for kørslen i Region Midt, siger Camilla Højgaard Hansen.

Efterfølgende undersøgte hun, hvad det ville koste, hvis hun fik en ambulance fra Falck til at køre for sig. Det ville blive 18.000 kroner. Det billigste tilbud, hun har fået fra andre selskaber, er omkring 9000-10.000 kroner.

- Og det kan jeg slet ikke betale med min SU.

Annonce

Reglerne

Camilla Højgaard Hansen kontaktede sidste år Præhospitalets Kørselskontor, der kan hjælpe borgere med transport til og fra hospitalet, og det var dem, der oplyste hende, at hun selv skulle stå for transporten. Det skal man, hvis man er omfattet af reglerne for frit sygehusvalg. Sundhed.dk skriver under Region Midtjylland om frit og udvidet frit sygehusvalg:

"Benytter patienten frit eller udvidet frit sygehusvalg, skal patienten selv sørge for transport. I visse tilfælde kan patienten få betalt den del af befordringsudgiften, som svarer til afstanden til det hospital, Region Midtjylland ville have henvist til."

Kilde: Sundhed.dk

Ikke noget valg

Camilla Højgaard Hansen har gjort brug af en sekundær henvisning for at få sin operation på Rigshospitalet, da hun efter et længere forløb i Aarhus ikke følte, at hun blev taget seriøst, eller at der blev lyttet til hende. Og det er den sekundære henvisning, fortæller hun, der nu gør, at hun ikke kan blive kørt hjem i en ambulance efter operationen.

- Jeg bad jo om en sekundær henvisning, fordi jeg ikke følte, at jeg blev taget seriøst i Aarhus. Jeg gjorde det for, at der skulle ske noget. Jeg synes ikke, det er realistisk, at folk skal betale så mange penge, forklarer hun.

Hun og hendes mand, Yarob Mahmoud, er blevet enige om, at de selv tager turen i bil, når hun er blevet udskrevet fra hospitalet.

- Jeg har læst om det, og det kan godt lade sig gøre, hvis man sørger for at tage pauser, smertedække og stable sig godt op i ryggen. Om det så tager 12 timer at komme hjem på den måde, så må det gøre det, siger hun.

Camilla Højgaard Hansen har i snart fire år døjet med voldsomme smerter som følge af svær scoliose med en hældning foroverbøjet på 90 grader samt 90 grader i venstre side, en del diskusprotusioner og modic-forandringer i lænderyggen samt den øverste del af ryggen. Det gør, at hun dagligt kæmper med svære smerter samt helt almindelige hverdagsting som at gå på toilettet selv, vaske hår, lave mad og gøre rent. Hun var tidligere indstillet til den samme stivgørende rygoperation i Aarhus, men den blev aflyst.

- Jeg vidste ikke, at jeg selv skulle stå for transporten fra Rigshospitalet. Men jeg føler ikke rigtig, at jeg har andet valg, siger hun.

Lighed i sundhedsvæsenet

Dagbladet har talt med de to lokale regionsrådsmedlemmer, Steen Jakobsen (V) og Lars Møller Pedersen (S), der begge har taget kontakt til regionsrådsformand Anders Kühnau for at få svar på, om det kan være rigtigt, at Camilla Højgaard Hansen selv skal stå for sin hjemtransport.

Steen Jakobsen har før været bekendt med Camilla Højgaard Hansens sag, og han har tidligere hjulpet hende med kontakt til en patientvejleder.

- Jeg er glad for, at der kom skred i tingene, og at hun fik tilbudt operationen, og det er klart, at der må vises et specielt hensyn, så vi på en eller anden måde kan hjælpe hende hjem igen, siger han.

Den samme holdning har Lars Møller Pedersen, der blandt andet sidder i psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland.

- Det er helt vildt, at man først giver hende flere måneders ventetid på en scanning, og når det så endelig lykkes for hende at få en henvisning til en operation, så stiller man hende i den situation, at hun skal punge ud med flere tusind kroner for at kunne komme hjem igen, siger han.

Lars Møller Pedersen mener, at det er et spørgsmål om at sikre lighed i sundhedsvæsenet.

- Jeg synes godt nok, der er noget at kigge på i den her sag. 18.000 kroner for en ambulance er mange penge at skulle betale, uanset hvad man tjener, og især for en som Camilla, som er på SU.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce