Annonce
Holstebro

Byrådet sender krav til Folketinget: Minkgrave skal fjernes i januar

Op mod to millioner aflivede mink er nedgravet i det militære område vest for Nr. Felding og tæt på Boutrup Sø. Et samlet byråd kræver nu, at minkene bliver gravet op i en fart - hvor Folketinget tager en beslutning inden jul, så de kan blive gravet op i januar - og inden de forurener sø, å og grundvand. Foto: Morten Stricker
Byrådet sender nu et samlet krav til Folketinget om, at de 5000 tons døde mink ved Nr. Felding skal graves op. Af hensyn til miljøet skal det besluttes inden jul - og de skal fjernes i januar.
Annonce

HOLSTEBRO: Det samlede byråd vil nu sende en henvendelse til hele Folketinget med et krav om, at de 5000 tons nedgravede mink ved Nr. Felding bliver gravet op i en fart. Og med et krav om en beslutning inden jul, så opgravningen kan ske straks i det nye år.

Det var Venstres byrådsgruppe, som havde sat de døde mink nedgravet ved Nr. Felding på byrådets dagsorden.  Og med henvisning til, at der både blandt borgerne generelt og særligt blandt naboerne til minkgravene er en stor bekymring for forurening af både grundvand, og for at forurening fra gravene kan løbe til nabosøen - og til den nærliggende Gryde Å.

- Senest har DTU og Geus bekræftet, at der er en overhængende risiko for forurening fra minkene. Vi bør stå sammen om at kræve, at minkene er fjernet inden udgangen af januar, sagde Kenneth Tønning (V).

Sagen var dog som at løbe en åben dør ind, påpegede Karsten Filsø (SF), og henviste til, at der har været gentagne krav om opgravning fra både borgmesteren og fra natur- og miljøudvalget.

- Men det er fint med en samlet udmelding fra byrådet, for selvfølgelig skal minkene op, sagde Filsø.

Annonce

Forbandet svineri

Konservative Pernille Bloch kaldte det skete for "noget forbandet svineri".

- Hvis der var gravet organisk affald ned i Fælledparken i København, så havde der været et ramaskrig, konstaterede hun.

Rasmus Beltofte (R) undrede sig over, at Miljøstyrelsen nu mener, det kræver en langstrakt VVM-redegørelse, før minkene kan graves op.

- Når man kunne grave minkene ned i en fart, så kan det ikke kræve store undersøgelser at grave dem op igen, sagde Beltofte.


Det er noget forbandet svineri. Hvis der var gravet organisk affald ned i Fælledparken i København, så havde der været et ramaskrig.

Pernille Bloch (k) om minkgravene


Borgmester H.C. Østerby (S) fastholdt, at det er på Christiansborg, det er besluttet at grave minkene ned - og at landspolitikerne nu også må sørge for at få dem gravet op igen. Han har også skarpt kritiseret kravet om en VVM-redegørelse - og henviste til juraprofessor Peter Pagh, som er uenig i behovet for en VVM-redegørelse for at grave minkene op.

- Vi skal fastholde presset på Christiansborg - og med et krav om, at Folketinget beslutter opgravning inden jul, så opgravningen kan gå i gang i januar, sagde H.C. Østerby.

Henvendelsen vil blive formuleret på Rådhuset og rundsendt til partierne, inden den efter planen bliver afsendt onsdag.

Annonce
Holstebro For abonnenter

For 10 år siden: Da Rikke fik varmet tæerne, vandet stod højt, og politikerne afsatte 500.000 kroner til at bekæmpe vandet

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Piloten bag miraklet på Hudsonfloden

Annonce