Annonce
Ulfborg/Vemb

Bykendt par har overtaget restauranten på Sct. George

Henning Juncker og Marianne Kastberg Nielsen er de nye forpagtere af restauranten på Strandingsmuseet. Foto: Johan Gadegaard
Det er kendte ansigter, der har overtaget restaurant-delen af Strandingsmuseet Sct. George, hvor længere åbningstider er kommet på menuen.

Thorsminde: Restaurant Vestkysten blev navnet, da Henning Juncker og Marianne Kastberg Nielsen i foråret genstartede madserveringen fra Rønnevej 2 i Thorsminde.

Det første år er gået over alt forventning og har slukket enhver form for tvivl om, at det kan betale sig at drive restaurant i byen, må parret erkende.

- Vi har faktisk fortrudt, at vi allerede lukkede ned i uge 42, og at vi ikke starter op før påske, siger 53-årige Henning Juncker, før 40-årige Marianne Kastberg Nielsen tager over:

- Jeg har aldrig sagt nej til så mange i døren før, som sidste år. De lokale har været enormt gode til at støtte op om os, siger hun.

Og nu er tiden så kommet til at tage næste skridt. For Strandingsmuseet Sct. George har i længere tid været på udkig efter nye forpagtere til museets café, og dem har den nu fundet i Restaurant Vestkysten, som med åbning sidste weekend har overtaget forpagterrollen af museets spisested.

- Der er jo ikke mange spisesteder i byen. Og de kloge siger, at der om to år kommer mange flere turister til Thorsminde, siger Henning Juncker.

Annonce

- Jeg forventer meget af det her. At der vil være 100-150 kunder i gennemsnit per dag - og det dobbelte i højsæsonen

Henning Juncker

Da uheldet var ude

Med overtagelsen af museumsrestauranten har forpagterparret indtil videre hyret en kok og fire serveringspiger ind. Og så hjælper parrets to sønner til med udskænkningen begge steder.

Tredje juledag 2010 var parret i en trafikulykke. Det kostede Marianne et piskesmæld og Henning nogle skavanker med skuldrene. De smerter bølger for Henning nu op igen i indeværende vinter. Så voldsomt, at han nu går sygemeldt og skal opereres midt i marts.

- Så er det godt, at vi har et par knejter, der kan hjælpe til, siger Henning Juncker.

Skavanker eller ej, arbejdes der ufortrødent videre med planerne. Og selvom det nyeste projekt er museumsrestauranten, er der ligeledes gang i udviklingen i Restaurant Vestkysten:

- Vi har fået lavet 40 spisepladser mere indenfor og 60 mere udenfor, så vi er klar til, at sæsonen starter nu, siger Henning Juncker.

Over 100 kunder om dagen

Restaurant Sct. George får med forpagternes overtagelse udvidede åbningstider.

- Vi har flere muligheder for at holde længe åbent end den tidligere forpagter. Så det er tanken, at vi skal holde åbent hver dag fra 11-20 - og så lidt ekstra åbent i højsæsonen, forklarer Marianne Kastberg Nielsen, der desuden vil have fiskebuffet i højsæsonen og mulighed for at købe en strandkurv med mad med til de lange sommeraftener.

- Jeg forventer meget af det her. At der vil være 100-150 kunder i gennemsnit per dag - og det dobbelte i højsæsonen, siger Henning Juncker.

De to har fået en tredjemand - 55-årige Freddie Kølander - ind som med-direktør af virksomheden bag begge restauranter. Han passer skansen på Restaurant Vestkysten, mens den i vinterperioden kører som krostue.

I konkurrence med sig selv

Men hvordan undgår man så, at de to restauranter vil være i konkurrence med hinanden - måske ligefrem stjæle hinandens kunder?

- På Restaurant Vestkysten er jeg kok, og der laver jeg gammeldags kromad. Kokken heroppe er mere udenlandsk inspireret og laver nok lidt finere mad. Så det er to forskellige slags menuer. Og sker det, så sker der nu heller ikke noget ved det - vi kan alligevel kun have plads til 250 nede ved os, griner Henning Juncker.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Øjenåbner: Håndtryk var så vigtigt

Landet over er kommunerne ved at gennemføre de Grundlovsceremonier, man nu skal, for at udlændinge kan blive danske statsborgere. En del af ceremonien er det meget omtalte håndtryk, som har fyldt rigtigt meget. Ikke mindst det jo synliggør, at nogle gerne vil være danskere, men de alligevel ikke er så meget danske, at de vil give håndtryk til en person af det modsatte køn. Undertegnede har derfor hidtil opfattet denne ceremoni som noget symbol-politik, som vi egentlig godt kunne være foruden, da det kun er med til at tydeliggøre de kulturelle og religiøse forskelle, der også er i vort eget samfund. Det var så derfor noget af en øjenåbner at være med til den første Grundlovceremoni på rådhuset i Lemvig, hvor en ukrainsk statsborger ville være dansker efter 16 år i et land, som han vil bo i resten af sine dage og gerne vil være en rigtig del af. Der blev givet håndtryk. Et fast et af slagsen. Og under den efterfølgende hyggesnak med et glas mellem de officielle deltagere og ukraineren og hans fraskilte hustru, så lagde de to ukrainere megen vægt på, at det var en stor oplevelse for dem at være med til denne ceremoni, og ikke mindst håndtrykket var vigtigt for dem. - Det gør, at vi føler, vi bliver personligt modtaget i Danmark, og vi ikke blot får et stykke upersonligt papir. Det her gør, at vi føler os rigtigt velkomne. Det var så noget helt andet end det skriveri, der hidtil har været om det håndtryk. Det blev altså opfattet som noget rigtigt godt og var et vigtigt symbol. Ikke på forskelle, men på ligeværdighed og en velkomst. Og hvorfor blev den fraskilte hustru så ikke også dansker, selv om hun talte stort set perfekt dansk? Hun havde holdninger til blandt andet de goder, det danske demokrati giver. Hun kunne udtrykke, at demokrati er så naturligt for danskerne, at mange slet ikke opfatter, at det er noget, man skal kæmpe for andre steder i verden - også i hendes hjemland. Ændring af regler har gjort, at da hun var under uddannelse for at være en del af det danske samfund, kunne hun ikke leve op til kravene om fuldtidsarbejde i en ubrudt årrække. Så nu må hun vente i mindst tre år yderligere, før hun kan blive dansker. Regler er somme tider for firkantede.

Holstebro

Unge bakker op om Bronxparty

Annonce