Annonce
Holstebro

Byens ældste restaurant fejrer 150 årsdag

Klaus Wiberg og Lone Kongsøre tegner som henholdsvis daglig leder og kok huset med den lange historie bag sig. Foto: Ninna Pirchert

Gæstgivergaarden Phønix fejrer sit jubilæum med en menu med mormormad, der hylder det gode, gamle, danske køkken.

Annonce

Holstebro: "Giestgivergaarden Phønix" står der på facaden af det gamle hus på Sønderlandsgade midt i Holstebro.

Den gamle stavemåde antyder, at institutionen har en del år på bagen. Og det har den da også.

150 år for at være helt præcis.

Gæstgivergaarden abnede altså i 1868, og den nuværende bygning blev opført i 1905.

- Det var et godt sted at drive gæstgiveri, fordi støberiet - med en masse tørstige støberiarbejdere - lå lige overfor, lyder det i historien om det gamle hus, der i dag er den ældste restauration i byen.

Når gæsterne i gamle dage kom til byen og skulle ind på gæstgivergården for at få et måltid mad og måske også en øl og en dram, blev hestene staldet op ude i gården. Og den dag i dag kan man stadig se de ringe i muren, som hestene blev bundet til.

Mere om Phønix

Gæstgivergaarden åbnede i 1868 og er dermed Holstebros ældste restauration."Phønix" indgik i det oprindelige navn.

Den nuværende bygning stammer fra 1905, da gæstgiver Niels Christian Andersen Breinholt lod bygningen opføre.

Hans døtre, Dora, Gertha og Johanne, drev forretningen frem til 1992, hvor den lukkede.

Gunnar Fejsø, manden bag Gunnars Glas, købte senere gæstgivergården. Han renoverede ejendommen og forpagtede den ud.

I marts 2017 købte indehaveren af restaurant Støberiet, Michael Lehm, den gamle gæstgivergård, der ligger lige over for hans gourmetrestaurant.

Den nye udgave af gæstgivergården åbnede i september sidste år.

I sommer åbnede Michael Lehm en ny hotelfløj med 12 værelser og fire Bed & Breakfast-værelser i forbindelse med gæstgivergården.

Annonce

Stegt flæsk er et hit

Et spisested med en 150 år lang historie er da helle ikke et sted, der er præget af hightech, minimalisme eller anden moderne indretning,

- Gæstgivergården har små stuer, tapeter og træpaneler, og vi bliver ved med at holde fast i den gamle og hyggelig atmosfære, siger restauratør Michael Lehm, der driver Restaurant Støberiet ved siden af den gamle gæstgivergård.

I 2017 købte han stedet, og i sommer kunne restauratøren indvie en ny hotelfløj, der er blevet bygget til.

I køkkenet har kokken Lone Kongsøre det seneste halve år huseret. Og det, hun serverer, er da også momormad fra det klassiske køkken, der passer til lokalerne.

- Det er den gode, gammeldags mad, jeg laver. Stegt flæsk er for eksempel et stort hit, fortæller Lone Kongsøre.

Annonce

Som vor mor lavede det

I anledning af jubilæet serverer spisestedet frem til den 6. oktober en særlig jubilæumsmenu, og her er det naturligvis også de gamle retter, der er i fokus.

Til hovedret er der for eksempel kalvesteg stegt som vildt med blandt andet asier som tilbehør.

- Og der skal helst ingen nytænkning være - heller ikke for det sure tilbehør. Det skal helst smage lige som de asier, vores mor og mormor lavede, fortæller kokken, der serverer æblekage til dessert i sin jubilæumsmenu.

Annonce

Mange roller

Husets daglige leder og vært er Klaus Wiberg, der er uddannet tjener.

- Det er et lille hus, så vi har begge mange roller, siger Klaus og fortæller, at gæstgivergården får mange forskellige gæster på besøg.

- Der er mange af dem, der bor i området, der kommer for at spise eller for at tage mad med hjem herfra, siger han og tilføjer, at der også bookes familiefester, firmaarrangementer og sammenkomster efter begravelser.

Foruden kokken og værten er der en tredje ansat, der tager sig af morgenmaden til de overnattende gæster og af rengøringen. Resten klares med løst tilknyttet hjælp.

Annonce
Annonce
Holstebro

Skal vi forbyde spillereklamer?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce