Annonce
Holstebro

Byens ældste restaurant fejrer 150 årsdag

Klaus Wiberg og Lone Kongsøre tegner som henholdsvis daglig leder og kok huset med den lange historie bag sig. Foto: Ninna Pirchert

Gæstgivergaarden Phønix fejrer sit jubilæum med en menu med mormormad, der hylder det gode, gamle, danske køkken.

Holstebro: "Giestgivergaarden Phønix" står der på facaden af det gamle hus på Sønderlandsgade midt i Holstebro.

Den gamle stavemåde antyder, at institutionen har en del år på bagen. Og det har den da også.

150 år for at være helt præcis.

Gæstgivergaarden abnede altså i 1868, og den nuværende bygning blev opført i 1905.

- Det var et godt sted at drive gæstgiveri, fordi støberiet - med en masse tørstige støberiarbejdere - lå lige overfor, lyder det i historien om det gamle hus, der i dag er den ældste restauration i byen.

Når gæsterne i gamle dage kom til byen og skulle ind på gæstgivergården for at få et måltid mad og måske også en øl og en dram, blev hestene staldet op ude i gården. Og den dag i dag kan man stadig se de ringe i muren, som hestene blev bundet til.

Mere om Phønix

Gæstgivergaarden åbnede i 1868 og er dermed Holstebros ældste restauration."Phønix" indgik i det oprindelige navn.

Den nuværende bygning stammer fra 1905, da gæstgiver Niels Christian Andersen Breinholt lod bygningen opføre.

Hans døtre, Dora, Gertha og Johanne, drev forretningen frem til 1992, hvor den lukkede.

Gunnar Fejsø, manden bag Gunnars Glas, købte senere gæstgivergården. Han renoverede ejendommen og forpagtede den ud.

I marts 2017 købte indehaveren af restaurant Støberiet, Michael Lehm, den gamle gæstgivergård, der ligger lige over for hans gourmetrestaurant.

Den nye udgave af gæstgivergården åbnede i september sidste år.

I sommer åbnede Michael Lehm en ny hotelfløj med 12 værelser og fire Bed & Breakfast-værelser i forbindelse med gæstgivergården.

Stegt flæsk er et hit

Et spisested med en 150 år lang historie er da helle ikke et sted, der er præget af hightech, minimalisme eller anden moderne indretning,

- Gæstgivergården har små stuer, tapeter og træpaneler, og vi bliver ved med at holde fast i den gamle og hyggelig atmosfære, siger restauratør Michael Lehm, der driver Restaurant Støberiet ved siden af den gamle gæstgivergård.

I 2017 købte han stedet, og i sommer kunne restauratøren indvie en ny hotelfløj, der er blevet bygget til.

I køkkenet har kokken Lone Kongsøre det seneste halve år huseret. Og det, hun serverer, er da også momormad fra det klassiske køkken, der passer til lokalerne.

- Det er den gode, gammeldags mad, jeg laver. Stegt flæsk er for eksempel et stort hit, fortæller Lone Kongsøre.

Annonce

Som vor mor lavede det

I anledning af jubilæet serverer spisestedet frem til den 6. oktober en særlig jubilæumsmenu, og her er det naturligvis også de gamle retter, der er i fokus.

Til hovedret er der for eksempel kalvesteg stegt som vildt med blandt andet asier som tilbehør.

- Og der skal helst ingen nytænkning være - heller ikke for det sure tilbehør. Det skal helst smage lige som de asier, vores mor og mormor lavede, fortæller kokken, der serverer æblekage til dessert i sin jubilæumsmenu.

Annonce

Mange roller

Husets daglige leder og vært er Klaus Wiberg, der er uddannet tjener.

- Det er et lille hus, så vi har begge mange roller, siger Klaus og fortæller, at gæstgivergården får mange forskellige gæster på besøg.

- Der er mange af dem, der bor i området, der kommer for at spise eller for at tage mad med hjem herfra, siger han og tilføjer, at der også bookes familiefester, firmaarrangementer og sammenkomster efter begravelser.

Foruden kokken og værten er der en tredje ansat, der tager sig af morgenmaden til de overnattende gæster og af rengøringen. Resten klares med løst tilknyttet hjælp.

Annonce
Holstebro

Købmand har sat omstridt skilt op - søndag viste skiltet igen sin berettigelse: - Vi har aldrig været så hårdt ramt, som vi er lige for tiden

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Trods løfter om forbedringer fortsætter lægebils-kaos: Lægebilerne i Holstebro og Lemvig har stået stille i mere end 1500 timer

Struer For abonnenter

Advokatfuldmægtig går videre med langvarig vindmøllesag: - Det gør jeg, fordi et par menneskeskæbner er blevet fanget i det her og påført nogle enorme udgifter

Holstebro

28-årig taget i at stjæle Pokémon-kort for godt 9000 kroner: Nu skal han i fængsel

Leder For abonnenter

Der skal stilles spørgsmål - lige til vi får de fuldstændige svar

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Navne For abonnenter

'Medbring gerne egen madkurv,' lyder det i dødsannoncen - og det siger alt om den højtelskede Kent Wamberg Hansen

Navne For abonnenter

Liv Marit så et foto i en dansk avis, og så var både hun og fiskerhytten solgt - 25 år senere er hun også præst på Jegindø

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Holstebro

Tidligere skovrider er kritisk: Vestjyske skove bliver ødelagt af at blive naturnationalparker

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Holstebro For abonnenter

Gamle dages mesterlære er tilbage - Lucas bliver en af de første: - Det er fedt, at jeg kan komme ud og lave noget, så jeg ikke skal sidde stille hele tiden

Sport For abonnenter

Sara takker af for nu og giver stolt faklen videre til Johanne

Sport

Juliane blev Danmarks bedste i militærets fineste sportsgren og slog samtidig to danmarksrekorder

Annonce