Annonce
Navne

Byen hædrede Peder Matas med de flotteste flag

Peder ”Matas” Frølund Hansen er gået bort i en alder af 73 år. En helt særlig skikkelse er ikke længere at finde i Struers handelsliv. Fredag blev Peder Matas begravet, og Ole satte Dannebrog på halvt i hele byen for at mindes ham. Foto: Morten Stricker
Fredag formiddag gik flagene på halvt i gågaderne, mens familien og de nærmeste var samlet til bisættelse af Peder Frølund Hansen, hele byens Peder Matas, i Gimsing Kirke.
Annonce

Struer: - Det bliver en god dag i dag. I dag bliver det en rigtig god dag.

Sådan ville Peder Frølund Hansen, hele byens Peder Matas, selv være gået til sagen, da flagene i gågaderne fredag formiddag gik på halvt i anledning af hans bisættelse fra Gimsing Kirke klokken 11.

- Sådan var han. Det er virkelig trist, at han ikke er her længere, sagde Ole Maach, da han var næsten færdig med at sætte 12 flag op i Vestergade, 22 ned gennem Østergade og to ved skøjtebanen på T.W. Jensens Plads.

Og det var ikke kun handelsstandsforeningen i Struer, der tog afsked med Peder Matas med flagene på halvt i gågaderne, mens familie og de nærmeste var samlet til bisættelse i Gimsing Kirke fredag formiddag.

Det var hele Struer.

Annonce

Alle kendte Peder Matas

Da Ole Maach, som selv havde kendt Peder Matas og været tæt inde på livet af ham gennem en menneskealder som byens ostemester med butik i Kirkegade fra 1977 til 2007, satte flagene op, var det de færreste af de forbipasserende, der var i tvivl om anledningen.

- Peder var det mest elskende og favnende menneske, man kan forestille sig, og han gjorde bare meget for så mange, fortalte Laila Jensen, da hun så flagene blive sat op.

Som otte ud af ti af samtlige borgere i Struer kunne hun fortælle om sine egne oplevelser med hele byens Peder Matas.

Enkelte, der måske kun har boet i Struer et par år eller tre, kendte ham måske ikke.

Men langt de fleste har en anekdote eller to i ærmet om deres oplevelser med ham.


Han var en mand med mange penge, men i flade sko og helt nede på jorden. Vi vil i den grad savne ham.

Laila Jensen, Struer.


Laila Jensen vil især huske Peder Matas for en usædvanlig omsorg for hendes forældre.

- De begyndte at interessere sig for kosttilskud og naturprodukter, som de købte hos Peder, og selv om de kunne blive ved med at hente dem selv, begyndte Peder at levere dem på Nørgårdsvej, hvor de boede, og da min mor blev alvorligt syg, og de begge kom på plejehjem, besøgte Peder dem trofast hver eneste uge på Enggårdcentret. Han var en mand med mange penge, men i flade sko og helt nede på jorden. Vi vil i den grad savne ham, fortalte hun.

- Vi vil savne hans omsorg for andre, men da også at handle med ham, konstaterer hun.

- Hvis man så på prisskiltet og sagde, at man måske kunne få det lidt billigere et andet sted, var han klar til at handle med det samme, og vi gjorde det såmænd ikke så meget for at spare de par kroner eller ti, det måske drejede sig om. Det var hyggen ved det, der gjorde det til en fornøjelse at handle med ham, fortæller hun.

Peder Frølund Hansen var kendt som hele byens Peder Matas. Det var Matas-forretningen, der var hans livsværk og passion indtil et salg af butikken til Matas-kæden i 2017, og derefter stod han bag skranken og hyggede om kunderne med samme entusiasme i i Kop & Kande indtil sin død som 73-årig forrige fredag. Foto: Morten Stricker

Når man kom ind i butikken, blev man mødt af en humørbombe og gik selv derfra i godt humør.

Der er slået mange en handel af med nu afdøde Peder Matas.

Annonce

De flotteste flag

Per Pedersen, som selv er handelsmand til fingerspidserne som ejer af Struers Friske Bilhus, kan stadigvæk ikke helt forstå, hvad der skete, da han var sendt i byen efter tandbørster til hele familien.

- Jeg skulle måske have fem og endte med at komme hjem med en hel kasse fyldt med tandbørster. Det var måske hundrede tandbørster, fortæller han: De bedste tandbørster, Peder Matas nogensinde havde haft i forretningen. Lige tilpas bløde. De var helt perfekte og til en pris, der var langt bedre end Bilka.

Et tilbud, Per Pedersen ikke kun stå for, og den dag i dag er han imponeret over Peder Frølund Hansens talent.

- Imponerende, hvordan han kunne overbevise selv en bilforhandler, konstaterer han.

Og med anekdoter og minder om den nu afdøde motor i byens handelsliv af samme karakter fra stort set alle i Struer, var der enighed i handelsstandsforeningen om, at flagene selvfølgelig skulle på halv i gågaderne fredag formiddag.

Ole Maach, som selv vil være kendt som Ole Ost og Ostemester Ole, selv om det snart er 14 år siden, han selv solgte sin forretning, blev tilkaldt for at være med til at vise sin gamle kampfælle i byens butiksliv den sidste ære med de flotteste flag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Slidt vejstrækning får nyt liv

Annonce