Annonce
Sport

Byen burde ikke være stor nok til en karateklub, men det er den altså...

- Det er da lidt anderledes at skulle være den, der lærer de andre hvordan de skal gøre. Man føler jo ikke det er så lang tid siden, at det var en selv der stod med et hvidt bælte og ikke kunne noget, siger Jesper Bohl Bitsch Pedersen, der har været med lige siden karateklubben blev skabt for fem år siden. Foto: Morten Stricker
Hvad klubben måske ikke har i størrelse, har Tvis Karate Klub Shotokan i så meget andet. For i den lille landsbyklub har de fundet formlen, der gjorde Tvis til den femtemest vindende klub ved sidste weekends DM.

Tvis: Ifølge Danmarks Statistik bor der 1309 personer i Tvis by. 17 af dem dyrker karate i den lokale klub, 18 hvis man tæller sensei Stephen Harpøth med.

Det lyder måske ikke af så meget, men det er faktisk en lidt usædvanlig historie. I byer af Tvis' størrelse er det nemlig langt fra hverdag, at man har sådan et fritidstilbud. Fodbold, håndbold, gymnastik og i nogle tilfælde badminton er normalen, mens man skal ind til de større byer for at finde mindre sportsgrene.

Senseien - på dansk bare cheftræneren - ved det bedre end de fleste. Da han som en ung mand i Vinderup kastede sig over sporten tilbage i 1975, måtte han tage turen ind til Struer for at kunne dyrke karate.

Annonce

Men i Tvis har de brudt med det mønster og det har de gjort i snart fem år, siden Tvis Karate Klub Shotokan så dagens lys den 1. januar 2016.

- Jeg synes det er en lille solstråle-historie. Af en lille sport i en lille by har vi fået bygget en god og stabil klub op, som har vist sig at være bæredygtig over tid. Da jeg startede det første hold var der 17 ligesom i dag, og selv om der er blevet skiftet lidt ud undervejs, har vi konsekvent ligget og svinget mellem 12 og 17 medlemmer, fortæller Stephen Harpøth.

En karatemand flyttede til byen

Historien om Tvis Karate begynder dog længere tilbage end de fem år, klubben har eksisteret. For uden Stephen Harpøth havde der ikke været nogen klub og hans historik i sporten går som sagt helt tilbage til midten af 1970'erne.

Efter 10 år med sporten forlod karatetræneren i 1985 Danmark for at træne og kæmpe forskellige steder i udlandet, blandt andet i Mellemøsten og Europa. I 1993 vendte han retur til Danmark, i første omgang til Holstebro, inden han i 2001 flyttede til Tvis og skabte sig et liv sammen med hustruen Joan og sønnerne Daniel og Alexander.

På den måde fik byen en herboende karatemand, som 15 år senere kunne starte en klub op.

- Faktisk stoppede jeg med karate i 1997. Men i 2012 begyndte min egne sønner at dyrke sporten inde i Holstebro og det vækkede min karatetørst igen og jeg begyndte at hjælpe til med træningen i klubben, forklarer Stephen Harpøth.

I et bysamfund af Tvis' størrelse er det svært at gemme sig. Folk fandt hurtigt ud af, at Stephen Harpøth havde genopdaget sin kærlighed til karatesporten, og en dag kom der så bud efter ham. Var det ikke noget for ham at starte en karateklub i Tvis?

- Det kom sig af et ønske fra idrætten i Tvis om at der skulle være et andet idrætstilbud end de traditionelle holdidrætter. Man ville gerne have et tilbud til dem, der ikke lige fandt sig hjemme i håndbold eller gymnastik, fortæller Stephen Harpøth.

Annonce

Mest vindende klub i Jylland

For de uindviede kan det godt være lidt svært at holde styr på karate. Der eksisterer mere end 70 forskellige karatestilarter og de hører så under en stribe forskellige internationale forbund.

I Tvis dyrker man ifølge sensei Harpøth den helt traditionelle karate under det forbund, der hedder SKIF. Og det er man ret dygtig til. Ved sidste weekends danmarksmesterskaber blev Tvis Karate Klub Shotokan den femtemest vindende klub af alle, den mest vindende i hele Jylland, med tre guldmedaljer, en sølv og fire af bronze. Desuden kunne klubben i forrige måned hylde sin første officielle danmarksmester i kumitekamp for alle stilarter i Danmark, da Jesper Madsen vandt guld i klassen +50 år til det landsdækkende karatestævne i Hørsholm.

- Jeg har investeret rigtig mange timer i det her projekt og jeg er stolt af alt det, vi har opnået. Til DM kom landstræneren hen og roste os for det arbejde, vi laver i klubben, og det gør kun en ekstra stolt, fortæller Stephen Harpøth.

Katrine Jørgensen er over de seneste fem år blevet så dygtig til den form for karate, der hedder kata, at hun underviser de yngre medlemmer i klubben i den. Foto: Morten Stricker

En af guldvinderne var 17-årige Katrine Jørgensen, der sammen med 14-årige Jesper Bohl Bitsch Pedersen er de eneste af klubbens medlemmer, der har været med helt fra begyndelsen for fem år siden. Hun var lige netop en af dem, tankerne gik på, da man ville lave et nyt idrætstilbud for dem, der ikke ville de mere traditionelle sportsgrene.

- Jeg gik til håndbold og gymnastik, men var ved at køre lidt træt i det. Men en dag læste jeg i Pulsen (lokalt blad i Tvis, red.) at der ville komme en karateklub og tænkte, at det ville jeg gerne prøve. Det fortrød jeg ikke, siger Katrine Jørgensen.

- Hvor jeg i de andre sportsgrene følte det bare var det samme vi gentog igen og igen, så lærer jeg hele tiden mere og kan bygge på i karate.

Katrine Jørgensen, Jesper Bohl Bitsch Pedersen og Peter Dalby er desuden tilknyttet karate forbundets talentcenter i Jylland/Fyn hvor de bedste kæmpere mødes for at sparre og udvikle sig.

Annonce

Lille klub, lille økonomi

At holde et højt niveau, er en af nøglerne til, hvorfor karateklubben kan fungere i Tvis.

- Hvis vi ikke er dygtige, så tror jeg vi ville forsvinde. I større byer har karateklubberne typisk mange flere elever hvor det kan være en udfordring og have nok tid og fokus nok på den enkelte, men det har vi til gengæld tid til, da klubben ikke er større og på den måde sikre vi et højt niveau og en bæredygtig klub siger Stephen Harpøth.

Det passer på den måde også godt sammen med sensei'ens egen indstilling til sporten. Men det er ikke nemt, selv om lokalsamfundet og halbestyreren har været gode til at bakke op om projektet.

Jesper Madsen er sensei, har sort bælte og er 6. dan, samt en stribe medaljer fra både DM og EM. Seks til otte gange om året deltager han i træninger i Tvis og giver råd og vejledning til klubbens medlemmer. Foto: Morten Stricker

Især økonomisk er det dyrt at være en lille klub.

- Der er nogle basisomkostninger til lokaleleje og udstyr, som skal betales uanset om vi har fire medlemmer eller vi har 20, og derfor vil jeg også gerne op på en 25-30 medlemmer i klubben. Det vil både styrke klubmiljøet og klubbens økonomi, forklarer Stephen Harpøth, der over årene har brugt en del tid på at finde hjælp udefra.

- Vi er ikke en rig klub, men jeg søger fonde og den slags om midler, hvilket har sikret os penge til klubdragter og den kampmåtte, vi fik for to år siden, så vi ikke længere skal træne direkte på halgulvet. Og så er vi så heldige, at Holstebro Karate Klub Shotokan er flinke til at hjælpe os med specialtrænere, der med faste mellemrum kigger herud, samtidig med at vi kan deltage i deres træninger inde i Holstebro, forklarer Stephen Harpøth.

Annonce

Et helt særligt fællesskab

En af de ting, Stephen Harpøth er mest stolt af at have skabt i Tvis, er fællesskabet omkring karateklubben. Klubben er en slags familie, hvor de ældste tager sig af de yngste.

- Vi har fået skabt et sammenhold og et miljø med høj disciplin, som vores medlemmer har lyst til at komme i. De yngste ser op til de ældste og der en ånd, en fællesskabsånd, som jeg tror er en af nøglerne til vores succes, siger Stephen Harpøth.

Medlemstallet har svinget mellem 12 og 17 siden klubben startede i januar 2016, men sensei vil gerne op omkring 30 medlemmer. Foto: Morten Stricker


Nu om dage er det holdets tre "veteraner", Katrine, Peter og Jesper, der bliver set op til og som i øvrigt er alle tre er sortbælter.

- Det er da lidt anderledes at skulle være den, der lærer de andre hvordan de skal gøre. Man føler jo ikke det er så lang tid siden, at det var en selv der stod med et hvidt bælte og ikke kunne noget, siger Jesper Bohl Bitsch Pedersen.

Om der kommer flere nye medlemmer at undervise i fremtiden, ved de naturligvis ikke. Men de håber det.

- Er vi heldige, så er der nogle som læser den her artikel og får lyst til at dyrke karate. Det ville være dejligt og klubben er åben for alle, siger Stephen Harpøth.

Annonce
Sport

Cheftræner sygemeldt på ubestemt tid med stress - Uhrenholt tager over

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

De er de mest vaccinerede men også de mest smittede

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Vestjylland

Se hvem der bliver formand for hvad: Region Midtjyllands nyvalgte regionsråd har konstitueret sig

Struer

Georg kom på tidlig pension: - Jeg er sgu slidt

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Struer For abonnenter

Panik i venteværelset: Lægen lukker, hvad gør vi nu?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Struer

Mistanke om Omikron-smitte på landsbyskole: Klasse sendt hjem sammen med halvdelen af lærerstaben

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Vestjylland

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Erhverv For abonnenter

Tre brud på tre år: - Jeg tror, det er vigtigt, at man nyder at leve livet, når man er her. Det lyder så fint, men jeg mener det faktisk alvorligt

Erhverv

Bagermester i kovending: Åbner igen med det samme

Annonce