x
Annonce
Erhverv

Butiksejer råber op: Kan jeg få hjælp eller ej?

Sådan så det ud, da Oline kunne fejre 25 års jubilæum i 2015. Nu bliver kunderne væk på grund af corona. Arkivfoto: AP Christensen
Er du tvunget til at lukke din butik, kan du få hjælp fra regeringens hjælpepakke. Men hvad hvis du ikke er, men kunderne bliver væk?

Struer: Tøjbutikken Oline har ligget i gågaden i Struer i snart 30 år, og indehaver Birgitte Dybdahl har aldrig stået i den situation, hun står i nu. Hun har sendt sine medarbejdere hjem, kunderne bliver væk på grund af corona-virus, og omsætningen er skrumpet væsentligt ind den seneste uges tid.

- Jeg tror ikke engang vi har nået ti procent af vores normale omsætning siden i lørdags, siger Birgitte Dybdahl.

Og sådan skal det også være, synes hun. Regeringen har jo meldt ud, at man skal blive hjemme og kun komme ud for tvingende nødvendige ærinder, såsom indkøb og medicin. Men hvad så med hendes og mange andres butikker, der ikke er blevet tvunget til at lukke af regeringen?

- Der er en del usikkerhed omkring det. Kan jeg lukke min butik frivilligt og stadig få del i regeringens hjælpepakke? spørger Birgitte Dybdahl.

Hun havde egentlig nået at lukke butikken en enkelt dag, indtil hun blev gjort opmærksom på at nærlæse regeringens hjælpepakke. Der står, ifølge hende, at man er godkendt til økonomisk hjælp fra regeringens hjælpepakke til erhvervslivet, hvis man er tvunget til at lukke. Det er Birgitte Dybdahl for så vidt ikke.

- Hvis du ikke er tvunget til at lukke, så er du i en gråzone, og det er meget svært at forholde sig til, siger hun.

Annonce

Hvis du ikke er tvunget til at lukke, så er du i en gråzone, og det er meget svært at forholde sig til.

Birgitte Dybdahl, Oline

Ikke risikere noget

At omsætningen bliver væk er en ting. Men Birgitte Dybdahl synes heller ikke, at hun kan holde åbent i forhold til smittefare.

- Kommer der kunder ind til mig, så skal vi holde os på to meters afstand, lyder anbefalingerne. Men hvis vi skal det, så kan jeg ikke ekspedere dem. Det gør jeg selvfølgelig alligevel, men jeg kan heller ikke hjælpe kunderne i prøverummet, så der kommer ingen kunder. Jeg er usikker på, hvor jeg står, og jeg synes ikke rigtig, jeg kan få svar på det, siger Birgitte Dybdahl.

Derfor holder hun nu sin butik åben efter først at have lukket den. Oline er åben fredag 12-17 og lørdag 10-13.

- Jeg vælger at lukke op nogle timer indtil videre. Velvidende, at der ikke kommer nogen kunder. Men så længe jeg ikke kan få nogle ordentlige svar, så holder jeg åbent, for jeg kan ikke risikere ikke at kunne få hjælp fra hjælpepakken, siger Birgitte Dybdahl.

Hun har ingen kritik af regeringen eller deres handleplan. Men hun er frustreret over den gråzone, hun og mange andre butikker nu befinder sig i.

- Vi får at vide, at vi skal blive hjemme og kun komme ud for at hente mad og medicin. Men jeg har hverken mad eller medicin i min butik, så få nu lukket det hele ned, så vi kan få ro på, mener Birgitte Dybdahl.

Efter weekenden vil hun, hvis hun stadig ikke har fået svar på sine spørgsmål, igen åbne butikken med ændrede åbningstider, som hun vil melde ud senere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce