Erhverv

Butiksejer om tomme butikker: Huslejen skal ned i et realistisk niveau

Fotos: Allan Damgaard
Der er i øjeblikket en del tomme butikker i Struers to gågader. Indehaveren af Thiele, Claus Thunø, tror, at der igen kommer liv i butikkerne, når huslejen kommer ned i et realistisk niveau. Indehaveren af No 19, Susanne Velsø, kalder de ledige butikslokaler en tendens, man ser i mange byer. Struer Handel går aktivt ind i kampen mod de tomme butikker.

Struer: Thiele på Lille Torv i Struer er mere eller mindre omgivet af tomme butikslokaler, og indehaver Claus Thunø håber da også snart at få nogle naboer igen.

Han er fortrøstningsfuld med hensyn til at få liv i de tomme butikker igen.

- Det er i løbet af de seneste to år, vi har fået tomme butikslokaler i Struer. Da vi skulle etablere Thiele her i Struer for knapt tre år siden, var det ikke let at finde et ledigt lokale. Så viste det sig heldigvis, at vi kunne blive i det lokale, hvor den lukkede Profil Optik tidligere lå, siger Claus Thunø, der sidder i bestyrelsen i Struer Handel.

Her vender man selvfølgelig også situationen med de tomme butikslokaler, og som formanden for Struer Handel, Lars Jespersgaard, fortalte på Struer Handels generalforsamling forleden, så er handelsstandsforeningen en aktiv medspiller i bestræbelserne på at få nye lejere ind.

- Det kan blandt andet ske ved at sætte fotostater i de tomme butiksvinduer, så man for eksempel kan se, hvordan butikken kan indrettes. Desuden kan de tomme butikker bruges til outlet ved Open by Night, som det sker her til den kommende Open by Night. Det skaber noget liv i hvert fald den ene dag, siger Claus Thunø.

Han har dog især ét godt løsningsforslag til at få fyldt nogle af de tomme butikker med liv igen. Det er huslejen. Den skal ned.

- Huslejen skal ned på et realistisk niveau, og det tror jeg også, den kommer mange steder. Jeg ved i hvert fald, at den tomme butik over for os (dèr, hvor Kappel Guld, Sølv & Ure tidligere lå, red.) har fået nedsat huslejen. Der er mange af vores kunder, der kommenterer, at netop den butik står tom. Jeg tror nu også, den snart bliver udlejet, og den vil faktisk nemt kunne deles op i to lejemål, siger Claus Thunø.

.

Tomme butikker er landsdækkende problem

Struers midtby tæller i øjeblikket syv tomme butikker.

Desuden er den tidligere Danske Bank-bygning, der har stået tom et stykke tid, blevet solgt til Struer Kommune og skal omdannes til lejligheder. Ydermere er lokalerne, der huser Designfrisør Mia Høgh, sat til leje, fordi hun i den nærmeste fremtid flytter til en anden placering lige uden for gågadenettet i Struer.

Struer er langt fra den eneste by med tomme butikker. Det er et landsdækkende problem, og det rammer også større byer end Struer.

På generalforsamling forleden i Struer Handel kunne formanden, Lars Jespergaard, oplyse, at Aarhus har problemer med tomme butikker i midtbyen. Jysk Fynske Medier i Kolding har belyst samme problemstilling i Koldings midtby. For nu at tage et par eksempler.

Struer Handel går aktivt ind i kampen mod tomme butikker i Struer - blandt andet er der planer om at udarbejde fotostater, så man kan se, hvordan et tomt butikslokale kunne blive en levende butik. Desuden opfordrer Struer Handel til, at der skabes midlertidigt liv i de tomme butikker ved f.eks. outlet ved Open by Night eller ved at lave pop up-butikker.

Er ikke noget krisetegn

Ifølge Claus Thunø er detailhandlen presset af den stigende nethandel, og det kan gøre det svært at få en butik til at løbe rundt, hvis der skal betales en høj husleje.

- Det skal være sådan, at en-to personer kan leve af at drive en butik, og det kræver altså, at huslejen er på et realistisk niveau. Mange steder er huslejen bare steget og steget de seneste år, siger Claus Thunø, der udtaler sig generelt om emnet og altså ikke om specifikke lejemål i Struer.

Han betegner ikke de tomme butikker som et krisetegn for Struer.

- Det går godt for vores butik, og det tror jeg også, det gør for mange andre her i Struer. Samtidig har vi et højt aktivitetsniveau i byen. Men selvfølgelig er det dødssygt med tomme butikker - det synes de fleste formentlig, siger Claus Thunø, der spår, at udviklingen vil vende og de tomme butikker langsomt forsvinde.

Susanne Velsø er indehaver af tøjbutikken No. 19, og hun er også medlem af bestyrelsen i Struer Handel.

- Det står ikke specielt slemt til i Struer i sammenligning med andre byer, når vi taler om tomme butikker. Det oplever man i rigtig mange byer. Men vi skal selvfølgelig forsøge at afhjælpe problemet, og derfor er det også et område, vi arbejder med i Struer Handel med f.eks. ideen med fotostater i vinduerne, så man kan se, hvad butikkerne kan bruges til, siger Susanne Velsø.

Giver forkert indtryk

Hun mener, at det godt kan blive lidt for spøgelsesagtigt, hvis der er for mange tomme butikker i en by.

- Det giver det indtryk, at der ingenting sker i byen, og jeg synes bestemt, at der sker mange ting i Struer, siger Susanne Velsø.

Hun er ikke i tvivl om, at den stigende nethandel er en hård konkurrent til de fysiske butikker og dermed noget af forklaringen på de tomme butikker i Struer.

- Vi har mange trofaste kunder i byen, der gerne vil støtte de fysiske butikker, men især blandt de yngre kunder er der nok en tendens til, at nethandlen fylder mere og mere, siger Susanne Velsø.

Vestergade. Det store lokale har stået tomt siden juni 2017, hvor Kappel Guld, Sølv & Ure flyttede hen i Østergade. Foto: Allan Damgaard
0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Nykredit taber otte millioner på årets landsby - Plexus reddet ud af gældskniben

Struer

Efter han genåbnede for anvisningerne til plejehjemmet i Asp: Venstre lægger borgmester på grillen

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

Sport

Bokseklub opgiver 31 år gammel turnering og slår sig sammen med konkurrenten

Navne

Studenterne mindes om kulturens værdi

Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Fodbold For abonnenter

Nedrykkede Herrup sprudlede da presset forsvandt

Holstebro

Hundehegn og frit udsyn skal skræmme skovskidere væk

Holstebro

Tiltalt for voldtægt af niårig pige: Jeg kørte hende bare hjem

Annonce