Annonce
Holstebro

Budgetgyser: Kæmpestor usikkerhed om kommunens økonomi

Folkeskolerne er et af de områder, hvor Holstebro Kommunes økonomi er presset, og lige nu er der stor usikkerhed om indtægterne, når budgettet for 2020 skal lægges. Arkivfoto: Morten Stricker
Politikerne skal forsøge at lægge budget for 2020 - selv om der er stor usikkerhed om indtægterne for 2020. Indtægterne kan svinge 50 til 100 millioner afhængig af regeringen.
Annonce

HOLSTEBRO: Det bliver et hastværk, når politikerne i kommunen skal lægge budget for næste år.

- Vi aner intet om vore indtægter, siger H.C. Østerby (S), der er borgmester i Holstebro Kommune.

- Det er som at stikke en finger op i luften, når vi på nuværende tidspunkt diskuterer budget, siger borgmesteren.

Torsdag og fredag i næste uge skal byrådet på budgetseminar, og det ligger i slutningen af august, fordi kommunen på dette tidspunkt plejer at have helt overblik over indtægterne. Men slet ikke i år.

Det skyldes folketingsvalget i juni, så de årlige forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen om kommunernes økonomi i 2020 er blevet stærkt forsinket. En sådan aftale er normalt på på plads før sommerferien. Men i år er forhandlingerne først gået i gang med den nye S-regering i denne uge. Og der forventes først et resultat omkring 10. september.

Et af de store usikkerheder i Holstebro er, at kommunen sidste år fik et likviditetstilskud på 53,5 millioner kroner, som går til kommuner med en lav kassebeholdning. Dette tilskud er ingen selvfølge, men forhandles årligt.

- Det er helt afgørende, at vi fortsat får dette tilskud, for at få budgettet til at hænge sammen, siger H.C. Østerby.

Ved de årlige forhandlinger får kommunen reguleret tilskud fra staten i forhold til nye opgaver, udviklingen i antal ældre, antal børn, ældre, borgere på overførselsindtægt og andet. Og nogle gange er det slet efter alvorlige sværdslag mellem finansministeren og KL.

Når forhandlingerne er færdige, tager det cirka ti dage for KL at beregne konsekvenserne, og hvordan pengene skal fordeles til kommunerne.

Og derefter skal kommunens egne økonomer bruge cirka 14 dage til at beregne og omsætte disse til Holstebro Kommunes eget budget.

Det betyder, at det først er i starten af oktober, at politikerne kender indtægterne og kan diskutere budget og fordele penge og besparelser. Og hvor der også skal være tid til høring af berørte borgere og personalegrupper, før budgettet kan endelig vedtages.

- I mine 18 år i politik er det første gang, at vi er i en sådan situation, siger H.C. Østerby, som har været borgmester i knap ti år.

På forhånd har politikerne meddelt de enkelte forvaltninger, at de skal finde besparelser på én procent på alle udgifter, der ikke er lovbestemte.

Budget-fakta

Holstebro Kommunes regnskab for 2018 viste indtægter på 3395 millioner kroner og et underskud på 68,6 millioner kroner.
I budget for 2019 forventer kommunen indtægter på 3487 millioner kroner og udgifter på 3569 millioner kroner. Fordeling:
Økonomiudvalget - 311,8 mio. kr.
Arbejdsmarkedsudvalget - 779,6 mio. kr.
Social- og Sundhedsudvalget - 994,5 mio. kr.
Udvalget for Børn og Familie - 999,6 mio. kr.
Kultur og Fritid - 111 mio. kr.
Teknisk Udvalg - 162 mio. kr.
Natur, Miljø og Klima - 14,8 mio. kr.
Erhverv og Turisme - 11,6 mio. kr.
Anlæg - 105 mio. kr.
Renter og afdrag, finansforskydninger m.v. 79,2 mio kr.
I det første budgetoplæg for 2020 forventede kommunen indtægter på 3566 millioner kroner, men der er stor usikkerhed om beløbet.

Annonce

Skal fordele penge og besparelser

I det forståelsespapir, som blev fremlagt, da den socialdemokratiske regering tiltrådte, er der lovet flere penge til både folkeskolen, minimumsnormeringer i daginstitutioner og flere penge til ældre over de næste fire år.

- Vi ved ikke, hvor meget, der når at få virkning fra 2020. Vores udgangspunkt er de indtægter, som vi har i budgettet for 2019, siger H.C. Østerby.

Den reelle usikkerhed om kommunens indtægter kan måske være 100 millioner kroner.

- Det er lidt af en gyser, men det må vi affinde os med, siger H.C. Østerby.

Normalt skal byrådet vedtage det endelige budget senest 15. oktober. I år får de dog tre uger ekstra, så de har frist til den 5. november.

Claus Brandt, der er økonomidirektør i Holstebro Kommune, bekræfter den store usikkerhed om indtægterne og de store forsinkelser i processen samt at der i år bliver langt mindre tid til budgetlægning, end der plejer.

- Vi får usædvanligt travlt både administrativt og politisk, men vi skal nok løse opgaven, siger Claus Brandt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Syv ting skal fikses, før Holstebro Idrætspark er klar til divisionsfodbold: Formand håber, det giver anledning til at fikse endnu flere

Navne

Dødsfald: den kunstglade frisør

Annonce