Annonce
Holstebro

Budgetaftale sikrer de ældre 80 millioner: Men det bliver ingen fest

- Jeg tror, det er landet der, hvor vi også havde forventet. Det bliver ikke nogen fest, men vi holder skindet på næsen, siger formanden for Ældrerådet, Erik Mitens. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Det blev de ældre, der vandt slaget om opmærksomheden og pengene ved dette års budgetforhandlinger. Pengene skal primært gå til at holde serviceniveauet.
Annonce

Holstebro: For 80 millioner kroner kunne de fleste nok skrabe sammen til bare en lille fest.

Men når det er ældreområdet, der får de mange millioner og får dem over fire år, så er det pludselig ikke så mange penge:

- Jeg kunne godt ønske mig, at beløbet havde været noget højere, siger formanden for social- og sundhedsudvalget Jens Kristian Hedegaard (V) i forbindelse med, at et samlet byråd præsenterede aftalen for næste års budget.

De 20 millioner kroner om året vil primært sikre, at det nuværende serviceniveau holdes:

- Derudover har vi en aftale om, at slår pengene ikke til, så skal eventuelle serviceforringelser være noget, som byrådet tager stilling til. Ikke kun udvalget, siger Jens Kristian Hedegaard.

Han havde forud for budgetforhandlingerne selv peget på, at der var behov for mellem 30 og 35 millioner ekstra til området om året.

- Men vi er kommet et stykke ad vejen, siger Hedegaard.

Med aftalen fik ældreområdet ud over de 20 millioner kroner en budgetgaranti på yderligere fem millioner kroner, og ifølge borgmester H.C. Østerby (S) er der også en forventning om, at årets finanslovsforhandlinger vil kaste penge af til ældreområdet i kommunerne:

- Lige nu bliver der talt om 200 millioner kroner, men det tal kan jeg sagtens forestille mig vil vokse. Det vil ikke overraske mig, hvis tallet ender på 500 millioner kroner, hvoraf Holstebros andel så vil blive omkring fem millioner kroner ekstra, siger Østerby.

Annonce

Skindet på næsen

Østerby er glad for, at det er lykkedes at imødekomme ældreområdet:

- Jeg tror, at det stod klart for os allerede ved sidste års budgetforhandlinger, at det var det område, der skulle prioriterets i år. Det er jeg glad for, at vi nu har gjort, siger H.C. Østerby.


Vi mister noget af vores kommunale handlefrihed, hvis vi på den måde på forhånd binder en masse penge.

Pernille Bloch, gruppeformand for De Konservative.


Formanden for Ældrerådet, Erik Mitens, er lettet over udsigten til flere penge:

- Jeg tror, det er landet der, hvor vi også havde forventet det. Det bliver ikke nogen fest, men vi holder skindet på næsen, siger han.

Er du skuffet over, at der heller ikke i år kommer en demografipulje, der tager højde for, at der bliver flere og flere ældre?

- Det har man i nogle andre kommuner, og det havde vi også gerne set. Men lige nu er det vigtigste, at vi kan se ind i, at vi i det mindste kan holde serviceniveauet. Kommer der så lidt ekstra penge i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, så er jeg glad for det, siger ældrerådsformanden.

Annonce

Lokal prioritering

Formanden for social- og sundhedsudvalget, Jens Kristian Hedegaard er  en af dem, der gerne havde set en demografipulje på ældreområdet.

- Det ville kunne forhindre en del usikkerhed hvert år, siger han.

Men den fik han ikke. Og en af dem, der ikke er tilhængere af en sådan pulje, der fremskriver budgetterne i takt med befolkningsudviklingen er den konservative Pernille Bloch:

- Vi skal også kunne prioritere. Vi mister noget af vores kommunale handlefrihed, hvis vi på den måde på forhånd binder en masse penge, siger Pernille Bloch.

Budgettet skal endelig vedtages på næste byrådsmøde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Hvad mener du om sexisme-debatten?

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Annonce