Annonce
Erhverv

Brexit blev en lorteaftale

Det er især konsumfiskeriet, der blev ramt af Brexitaftalen, der kostede dyrt for danske fiskere. Arkivfoto: Morten Stricker
Venter på EU, der vil kompensere for de tabte kvoter

Thyborøn: Set fra et fiskersynspunkt kunne det næppe siges tydeligere end formanden for Thorsminde og Thyborøn Havns Fiskeriforening gjorde, da han i sin beretning beskrev den såkaldte brexitaftale. Den blev indgået juleaftensdag.

- Det blev sandt for dyden ikke lige den aftale, vi havde håbet på. Kort sagt blev det en lorteaftale for det demersale fiskeri og langt fra, hvad vi føler, vi var blevet lovet, sagde formanden Alfred Fisker Hansen.

Aftalen betød blandt andet, at fiskerne mistede en stor del af de fisk, der tidligere blev fanget i britisk farvand - i princippet en fjerdedel af de danske landinger.

Annonce

Må leve med den

- Nu er aftalen her, og vi skal lære at leve med den, men vi skal naturligvis kompenseres fuldt ud for vore tab, sagde Alfred Fisker Hansen.

Situationen er blot blevet forværret af, at fiskerne fortsat ikke har adgang til norsk farvand. Tidligere forhandlede Norge og EU om de indbyrdes kvoter og kunne bytte sig frem vil favorable vilkår. Nu skal forhandlingerne foregå mellem både Norge, EU og Storbritannien, og derfor er det endnu ikke lykkedes at få en aftale i stand.

- Vi havde frygtet, det kunne gå sådan, og man må konstatere, at frygten var velbegrundet. Nu skriver vi 5. marts, og vi har stadig ingen adgang. Det er uanstændigt, at danske fiskere på denne måde bliver holdt som gidsler i et politisk spil, sagde Alfred Fisker Hansen.

Han ærgrede sig især over at se, at norske fiskere sælger masser af fisk til det danske og europæiske marked samtidigt med, at EU's fiskere ikke har adgang til at fiske i norsk zone.

Annonce

Alt for dyr

Også formanden for Danmarks Fiskeriforening, DFPO, Svend-Erik Andersen gav ham ret.

- Aftalen er desværre alt for dyr for dansk fiskeri. Samtidigt er EU's forhandlingskapital overfor Norge fået konsekvenser for altid, og den afledte konsekvens af Brexit er, at vi stadig ikke har adgang til norsk zone, konstaterede han.

Resultatet af Brexit måtte i Svend-Erik Andersens øjne også være, at fiskere bliver kompenseret.

- Og så skal der iværkstættes en flådetilpasning, så den kommer til at passe følgerne af brexit. Og så har vi behov for at få skitseret mulighederne for dansk fiskeri i fremtiden, sagde han.

Annonce

Penge på vej

Søren Gade (V), der er næstformand i det europæiske fiskeri-udvalg, konstaterede, at der er en form for kompensation på vej til Danmark, men burde ikke love, om det blev 1,8 milliarder kroner eller blot 1,1 milliarder kroner. Det bliver der forhandlet om netop nu i Bruxelles.

- Og når pengene engang kommer, så bliver det folketinget, der bestemmer, hvordan de skal uddeles. Om de skal tildeles som kompensation til fiskere, eller måske i form af en ophugningsrunde eller andet, sagde Søren Gade.

-------

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Dantrafo kom godt ud af 2020

Coronavirus

Vil du alligevel have AstraZeneca-stik? Regeringen vil se om droppet vaccine kan tilbydes danske borgere

Annonce