Annonce
Livsstil

Brevkassen: Dine og mine juletraditioner

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Spørgsmål

? Kære Amalie. Vi er et par midt i 50'erne, som har boet sammen i fire år.

Vi har tilsammen tre børn, hvoraf et er fælles. Vores hverdag går fint, og vi er glade sammen, men vi kommer snart til en tid, hvor vores traditioner er forskellige. Det har altid været et problem mellem os.

Julen betyder noget forskelligt for os. Min kæreste elsker julen, og i hans familie har de faste traditioner, hvor de spiser and og flæskesteg, risalamande og danser rundt i hele huset. Sikkert ligesom så mange andre danskere.

Han ønsker at holde fast i denne tradition. Glem ej, at de også går i kirke sammen klokken 16 og derefter ser Disneys juleshow. Hans familie holder af at samles, og de er mange mennesker, hvilket jeg slet ikke kan overskue.

I øvrigt vil min kæreste gerne holde jul hjemme og invitere begge vores familier.

Jeg kommer fra et hjem, hvor vi har rejst meget i julen og ikke har de samme traditioner. Vi behøver ikke at rejse, men jeg gider ikke alt det ræs juleaften. Det stresser mig, og jeg føler ingen glæde ved det. Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg ønsker, men alt stritter i mig, når jeg hører om min kærestes juleønsker.

Har du nogen foreslag til, hvordan vi skal holde jul sammen?

Annonce

Svar

! Tak for dit spørgsmål.

Jeg tror, at julen fylder meget hos danskerne - på godt og ondt. Julen er en stor højtid med mange traditioner, og de fleste ønsker, at intet ændrer sig. Men julen kan godt påvirke forholdet, og jeg forstår det faktisk godt.

Vi siger ja til alt! Og vi har alt for travlt. Vi skal pynte op, lave juledekorationer, besøge julemarkeder og bage julekranse. Derudover skal vi deltage i forskellige arrangementer, familiebesøg, julefrokoster, juleindkøb og meget mere. Samtidig med at året skal afsluttes på arbejdspladserne, hvilket giver øget arbejdspres.

Det er klart, at man kommer i klemme, bliver følelesesmæssigt påvirket og føler sig stresset. Konflikterne bliver optrappet, og kommunikationen forringes.

I forhold til jeres situation, så er I uenige om, hvordan jeres fælles jul skal holdes. I er uenige, fordi I har meget forskellige traditioner, men fakta er, at julen også handler om kompromiser.

Jeg tænker, I skal lære om kompromisets kunst og løse jeres konflikt demokratisk. I har faktisk muligheden for at skabe jeres helt egen udgave af julen. Jeg vil råde jer til, at I beslutter, at jeres familie skal skabe jeres jul sammen.

I skal derfor hver især skrive to ting ned, som er vigtige for jer, og som kan være med til at give jer en god følelse af hele julemåneden.

Jeg fornemmer, at du ikke aner, hvilke elementer der er vigtige for dig i modsætning til din kæreste. Men julen kommer, og du skal have det bedste ud af det. Derfor skal du mærke efter, hvad der er vigtigt for dig.

Jeg synes, det er vigtigt at inddrage børnene, selv om jeg ikke er klar over, hvor gamle de er. De kan hjælpe med at fokusere på nærværet og hyggen i julemåneden.

Jeg fornemmer, at du allerede er stresset, så i stedet for at føle et kæmpe ansvar kunne I undgå stress og uddelegere opgaverne.

Gør julen til et fælles projekt i familien. Inddrag jeres børn i madlavningen og giv eventuelt gæster ansvaret for frokosten eller opvasken. Der er ingen grund til, at du og din partner skal fungere som servicecentral, ligesom det at holde jul for familien ikke skal forveksles med et hotelophold.

Når alle hjælper til, får du og din partner også tid til at slappe af og nyde de lange dage sammen.

Julen drejer sig om kærlighed og er hjerternes tid, så jeg vil anbefale jer at vælge noget, der giver jer en god fælles familiefølelse. I skal lære at prioritere det, som I synes er vigtigt for at få en god fælles jul.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce