Annonce
112

Brandsag fra Kirkegade: 38-årig er nu løsladt

Det var her i Kirkegade i Struer, at branden fandt sted den 16. november. Arkivfoto: Frede Stengaard
Efter at have siddet varetægtsfængslet siden midten af november er en 38-årig mand nu sendt på gaden igen - en afgørelse, der er kæret til landsretten.

Struer: Den 38-årige mand, der siden midten af november har siddet varetægtsfængslet for at skulle have sat ild til sin egen lejlighed i en boligblok i Kirkegade i Struer, er nu løsladt igen.

Det fortæller Jeppe Pedersen, der er politiassistent i Midt- og Vestjyllands Politi og arbejder med sagen.

- Dommeren mente ikke, at det grundlag, han oprindelig blev varetægtsfængslet på, var til stede mere, forklarer Jeppe Pedersen og fortsætter:

- Han (den 38-årige, red.) blev varetægtsfængslet, fordi man var bange for, at han ville gøre det igen. Den risiko - mente dommeren - ikke længere var til stede.

Det er hverken politi eller anklagemyndighed enig i, og sagen, der var for retten i Holstebro torsdag formiddag, er derfor langt fra slut endnu i forhold til varetægtsfængslingen af den 38-årige. - Vi har kæret afgørelsen til landsretten og bad om opsættende virkning, så han skulle have været varetægtsfængslet indtil afgørelsen fra landsretten. Det imødekom dommeren ikke, siger Camilla Berg, der er anklager ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Annonce

Dommeren mente ikke, at det grundlag, han oprindelig blev varetægtsfængslet på, var til stede mere.

Jeppe Pedersen, politiassistent i Midt- og Vestjyllands Politi

Erkender fortsat

Det betød, at den 38-årige var fri til at gå og nu kan give sig til at vente på landsrettens afgørelse, som formentlig kommer i løbet af de kommende dage.

- Anklagemyndighedens påstand er, at det grundlag, han blev varetægtsfængslet på - gentagelsesrisiko - er uændret. Det var så dommerens vurdering, at der ikke længere er gentagelsesrisiko, forklarer Camilla Berg.

Anklageren kan yderligere oplyse, at den 38-årige fortsat erkender brandstiftelse, og at der er ved at blive lavet en personundersøgelse af ham.

Ifølge Midt- og Vestjyllands Politi erkender den 38-årige at have sat ild på noget i lejligheden, men ikke at han ville brænde den ned.

Struer Boligselskab, som den 38-årige havde lejlighed hos, har tidligere fortalt, at manden stod over for at blive sat på gaden, da branden fandt sted.

I den sammenhæng forsøgte boligselskabet også at råbe relevante myndigheder, som måske kunne tage hånd om den 38-årige, op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce