Annonce
Erhverv

Branche kan nå 25.000 job: Nationalt fokus på robotter

Odense har været førende i at skabe det danske roboteventyr. Derfor lagde Odense-virksomheden Universal Robots rammer til, da en ny national robotstrategi blev præsenteret mandag. Her lytter klimaminister Dan Jørgensen (S), mens adm. direktør i firmaet Farmdroid fortæller om virksomhedens robot til landbruget. Foto: Christian Nordholt
Der er allerede knap 300 virksomheder og 8500 ansatte i den danske robotbranche, men potentialet er endnu større. Skal robotterne spille en endnu større inden for alt fra grøn omstilling til sundhed, kræver det øget fokus på forskning, uddannelse og innovation, kan man læse i en ny national robotstrategi.
Annonce

Robotter: - Hvor er jeres marked så?

Klimaminister Dan Jørgensen (S) kigger interesseret på den store markrobot på græsset udenfor Universal Robots hovedkvarter i Odense, mens adm. direktør og medstifter af virksomheden Farmdroid, Kristian Warming indleder svaret.

Rundt om ministeren står en interesseret flok med direktøren for Universal Robots, Jürgen von Hollen, forretningschef i robotklyngen Odense Robotics, Mikkel Christoffersen, og Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) blandt dem. I flokken er også medinvestor i robotfirmaet og før det medstifter af Universal Robots, den mest kendte i robotklyngen i Odense, Esben Østergaard.

Han er tilbage i den virksomhed, han var med til at starte for 15 år og som siden er blevet verdensledende på området for samarbejdende robotter - cobots - og solgt til amerikanske Teradyne for 2,3 milliarder kroner.

Der var hele to ministre til offentliggørelsen hos UR, da både uddannelses- og forskningsministerAne Halsboe-Jørgensen (S) og Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) mandag havde taget turen til Odense. Foto: Christian Nordholt
Annonce

Magien på Fyn

I dag er Østergaard her sammen med de øvrige gæster fra robotbranchen, ministre, lokale politikere og organisationsfolk, fordi Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo-Jørgensen lancerer den første nationale strategi på det område, som han om nogen har været med til at definere med Universal Robots. Så stedet er ikke tilfældigt valgt.

En tredjedel af knap 300 danske robotvirksomheder har adresse på Fyn.

- Der er sket noget magisk på Fyn, hvor man har formået at skabe den akse mellem uddannelse, forskning og erhvervsliv, som vi nu stiller skarpt på med den første nationale robotstrategi. Det er et forsøg på at synliggøre det, som mange på Fyn kender, men nu sætter vi nationalt fokus på det, siger Ane Halsbo-Jørgensen (S).

Over 50 sider gør strategien status på en robotbranche, der med udgangspunkt i især den fynske robotklynge, har placeret sig forrest, når det handler om de såkaldte cobots, UR har introduceret med sine blå robotarme. I dag er der 700 ansatte hos Universal Robots, mens der i hele den danske robotbranche er 8500 ansatte og en forhåbning om at skabe 25.000 arbejdspladser i 2025.

Annonce

Vi skal opfinde mere

Strategien zoomer ind på 11 fokusområder fra forskning og uddannelse til internationalt samarbejde og grøn omstilling. Den beskriver de fordele, som virksomhederne allerede i dag høster ved at tage robotter og automatisering til sig, men sætter også fokus på det potentiale, robotindustrien har nationalt og internationalt.

Samtidigt understreges det, at robotterne har en afgørende rolle på flere områder i samfundet. Det handler bl.a. om at gennemføre den grønne omstilling og sikre, at færre mennesker bliver nedslidt på arbejdspladsen.

- Hvis vi skal regeringens mål om at reducere udledning af CO2 med 70 procent, skal vi bruge ny teknologi. Og vi skal investere i det, for det vil kræve nye opfindelser, siger klimaminister Dan Jørgensen.

På det grønne område besluttede samtlige partier i Folketinget at bruge en milliard kroner på udvikling og forskning i 2020. Af dem er alene de 620 millioner kroner afsat til bl.a. kunstig intelligens og robot- og droneteknologiske perspektiver, der kan fremme den grønne omstilling.

SDU-rektor Henrik Dam ved offentliggørelsen i produktionen hos Universal Robots. Han glæder sig over, at branchen og ikke mindst universiteterne får endnu mere fokus på robotområdet med den nye nationale strategi. Foto: Christian Nordholt
Annonce

Efterlyser konkrete værktøjer

Dem er der i den grad brug for, hvis forsknings- og uddannelsesmiljøet skal følge med virksomhederne, understreger rektor på Syddansk Universitet, Henrik Dam. Han trækker sammen med sine kollegaer fra Aalborg Universitet og DTU i Lyngby udviklingen på området.

- Det er et afgørende skridt, at vi får lavet en national bevidsthed omkring området, så vi kan sikre, at vi får de nødvendige investeringer også fremadrettet. Virksomhederne investerer voldsomt, så vi skal også følge med i forhold til både uddannelse og forskning, siger han.

Imens må de mange direktører og iværksættere dog lede forgæves efter et afsnit om, hvordan man når de mål med den nye strategi, understreger forskningsordfører fra Dansk Folkeparti, Jens Christian Thulesen Dahl. Han har presset på for at få skabt en strategi på området, men efterlyser flere konkrete værktøjer.

- Dem, der kender til branchen, kender indholdet. Der mangler anvisninger til, hvordan vi når de mål - og så mangler der en politisk vilje til at lade virksomhederne teste og bruge deres teknologier i eksempelvis det offentlige sundhedsvæsen, siger han.

På SDU er Henrik Dam klar over, at der skal hjælp til, hvis flere af hans nuværende studerende skal skabe en erhvervssucces, som Esben Østergaard har gjort med Universal Robots.

- Det er klart, at strategien ikke kan stå alene, for man skal også kigge på eksekveringen. Det er et væsentligt træk frem på skakbrættet, men der er langt flere felter endnu, siger han.

Adm. direktør hos Universal Robots, Jürgen von Hollen, byder velkommen til dagens mange gæster. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Danmark

Vi er i kamp mod uret!

Annonce