x
Annonce
Holstebro

Borgmesterens dagbog: Jeg synes, at vi skal hejse flaget for alle sosu-assistenter

- Lige nu taler vi rigtig meget om personalet på sygehusene, og de er bestemt vigtige. Men det er det personale, der er ude i det yderste led skam også. Dem har vi en tendens til at glemme eller overse i denne tid, siger Østerby. Arkivfoto: Morten Stricker
- Jeg er bange for, hvad der kommer til at ske efter påske, siger borgmester H.C. Østerby om den nye forlængelse af nedlukningen. Og så bør vi kippe med flaget for sosu-assistenterne, mener han.

Holstebro: At regeringen mandag valgte at forlænge nedlukningen af landet til efter påske, kom sådan set ikke bag på borgmester H.C. Østerby (S).

- Det var ventet, siger han.

Til gengæld kan han godt blive bange for, hvad der sker, hvis nedlukningen trækker ud efter den 13. april:

- Det gælder for alle de erhvervsdrivende. Det gælder for alle de mennesker, der måske kan se, at de her kan komme til koste rigtig mange penge for dem. Lige nu oplever jeg faktisk en stor forståelse for nedlukningen. Men jeg kan godt frygte, at vi kommer til et tidspunkt, hvor den opbakning smuldrer, og hvad sker der så, spørger Østerby.

Svaret har han ikke.

- Men det er folk, der ikke har set deres familie i lang tid. Det er folk, der skal betale deres regninger. Hvad sker der, når de bliver ekstra pressede? Og vi kommer ind i påsken, hvor mange familier har traditioner, det er her, det gælder om at holde fast i, at vi altså er nødt til at overholde myndighedernes anbefalinger.

Han kan mærke det underlige i situationen selv.

- Da vi vi var i sommerhus i weekenden, overlod vi det til min datter og hendes familie. Vi kørte en halv time før de kom. Det ville vi aldrig have gjort under normale omstændigheder. Det er da underligt, siger han.

Sosu'erne er heltene

Mens man i kommunen sidder og forbereder sig på, hvordan man skal håndtere sundhedsopgaven, hvis mange bliver smittede eller går hjem syge på en gang, så har borgmesteren en lille bøn om, at man ikke glemmer det lokale sundhedspersonale:

- Her tænker jeg især på susu-assistenterne, der i denne tid fortsætter deres arbejde, og som kører ud til de mest sårbare ældre og hjælper dem. Det er fantastisk at se, hvordan de bare bliver ved. Det er dem, der i høj grad er med til at forebygge, at vi får mange indlæggelser i et allerede presset sundhedsvæsen, siger Østerby.

- Lige nu taler vi rigtig meget om personalet på sygehusene, og de er bestemt vigtige. Men det er det personale, der er ude i det yderste led skam også. Dem har vi en tendens til at glemme eller overse i denne tid, siger Østerby.

Samtidig fortæller borgmesteren, at kommunen nu har besluttet at fremrykke en række vedligeholdelsesprojekter, der skal skaffe arbejde til de private. Det er projekter på rådhuset, Holstebro Idrætspark og på de tre daginstitutioner Solkær, Myretuen og Krøyerhaven.

Hver dag den kommende tid, tager avisen en snak med borgmesteren om, hvordan situationen ser ud fra det mennesketomme rådhus og hvilket tiltag, man gør for at afhjælpe virus-situationen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce