Annonce
Struer

Borgmesteren: Hvorfor ikke flytte hele akutafsnittet til Humlum

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) foreslår, at alle de kommunale akutpladser og den midlertidige pleje af patienter, som er udskrevet fra hospitalerne bliver flyttet til Humlum, hvor det ikke er lykkedes for Struer Kommune at finde en køber til det nedlagte plejehjem. Arkivfoto: Frede Stengaard
Det er ikke lykkedes for Struer Kommune at finde en køber til det nedlagte plejehjem i Humlum. Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) fremsætter derfor nu sin plan B.

Struer: Midt i debatten om, hvordan Struer Kommune vil være i stand til at finde en besparelse på 2,4 millioner kroner om året på akutafsnittet i Voldgade, lancerer borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) nu en idé om at flytte hele afdelingen til Humlum, hvor plejehjemmet Rosengården blev rømmet for beboere, da de fik nye plejeboliger på Bangs Have, det nye plejecenter inde i Struer.

- Vi har forsøgt at få bygningerne solgt, men vi har ikke fået et eneste bud, fortæller Niels Viggo Lynghøj.

I Asp stod Danske Diakonhjem klar til at overtage driften af det kommunale plejecenter, da Struer Kommune drejede nøglen om.

I Hjerm blev det lokale plejehjem revet ned, så der nu er plads til en udvidelse af hallen og et byggeri af fire nye ældreboliger, og i Uglev har en privat investor bygget det tidligere plejecenter om til boliger.

Annonce

På den måde kunne vi være med til at sikre, at der kommer lys i vinduerne, så vi på den måde støtter op om lokalsamfundet i Humlum, nu det ikke var muligt at finde en køber. Måske kunne vi kalde det for "Tryghedshotellet", som de gør det i Lemvig Kommune

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S), Struer Kommune

Lys i vinduerne

Men i Humlum har der ikke været interesse for at overtage det tidligere plejehjem.

- Så vi står med nogle bygninger, som vi må kunne bruge til et nyt akutafsnit, hvor vi kan samle både akutafnittet i Voldgade og de fire midlertidige plejepladser, Struer Kommune har på plejehjemmet i Hvidbjerg, mener Niels Viggo Lynghøj (S).

- Så vidt, jeg husker, er der 24 værelser på det nedlagte plejehjem i Humlum, og de er formentlig lidt for små. Men lægger vi nogle af dem sammen, må det være muligt at få etableret de 19 pladser, vi har behov for, med de 15 fra akutafsnittet i Voldgade og de fire på Thyholm, mener han.

- På den måde kunne vi være med til at sikre, at der kommer lys i vinduerne, så vi på den måde støtter op om lokalsamfundet i Humlum, nu det ikke var muligt at finde en køber. Måske kunne vi kalde det for "Tryghedshotellet", som de gør det i Lemvig Kommune, siger han og understreger, at det indtil videre kun er en idé, som han vil sende videre til social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget.

- Hvis det skal blive til noget, er det selvfølgelig op til udvalget, som kan sende forslaget videre til byrådet, så vi på den måde for det debatteret, forklarer han.

Reaktionerne

Formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, John Christoffersen (V) er umiddelbart positiv i sin indstilling til forslaget.

- Vi skal have revideret kommunens bolighandlingsplan på hele ældreområdet og inden for både handicap og psykiatri, og i den forbindelse kunne det da være interessant at se på, om vi kunne bruge plejehjemmet i Humlum, mener han.

Næstformanden i social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Lene Houe (V), vil gerne lige have betænkningstid, inden hun tager stilling til borgmesterens forslag.

- Vi skal da se på de muligheder, vi har, mener hun.

- Men samtidig må vi også overveje, om det nu også er så hensigtsmæssigt at nedlægge de midlertidige pladser på Thyholm, hvor det er nemt for de pårørende at komme på besøg, siger hun i sin umiddelbare reaktion på borgmester Niels Viggo Lynghøjs udmelding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

Mens han stod fast på retfærdighed, hævede han penge på kommunens kreditkort

Leder For abonnenter

16 år er gammel nok

Det er på mange måder paradoksalt. Er man 16 år, må man købe alkohol, man kan komme i fængsel, få lov til at betale skat og blive tvunget til at spare op til pension. Men stemme, det må man ikke. Nu findes den optimale valgretsalder næppe, men der er bestemt rigtige mange og rigtig gode argumenter for at nedsætte valgretsalderen, som Demokratikommissionen, der er nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd og består af en række eksperter, politikere og meningsdannere, anbefaler. Det første og bedste argument for at nedsætte valgretsalderen ligger naturligvis lige for. En udvidelse af demokratiet, så flere bliver en del af beslutningerne, er naturligvis med til at styrke det. Jo flere der er en del af beslutningsprocessen, jo bredere er beslutningerne forankret. Spørgsmålet er så, om 16-årige er modne nok til at kunne gennemskue komplekse problemstillinger. Det findes der næppe noget entydigt svar på. Nogle vil være, nogle vil ikke. Og den bekymring har man givet haft hver gang, man har sænket valgretsalderen – senest i 1978, hvor den nuværende på 18 år blev vedtaget. Vores demokrati - herunder valgretsalderen - er ikke en statisk størrelse. Så havde valgretsalderen stadig været 25 år eller mere. Demokrati kræver noget af os. Det kræver tro på egne og andres evner til at engagere sig og til at påtage sig et medansvar for det samfund, vi alle er en del af. Vi lever i dag med en af de mest oplyste generationer af unge, der har et højt medieforbrug, og som gennem deres skolegang er blevet proppet med kritisk tænkning og opdragelse i demokrati. Det er også i høj grad de unge, der har drevet klimaet helt op i toppen af den politiske bevidsthed. Der er således intet, der tyder på, at de unge ikke vil leve op til det ansvar, som en sænkning af valgretsalderen vil give dem. Spørgsmålet er nærmere, om det er os på +18 år, der er nervøse for at overlade noget ansvar til de yngre? Hvis man stadig er bekymret, så kan man bare skele ud i Europa, hvor man blandt andet i Østrig har sænket valgretsalderen til 16 år, mens mange andre lande også ventes at følge trop.

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Annonce