Annonce
Struer

Borgmester går efter flere fødsler

Flere nyfødte i Struer Kommune er en af måderne til at få flere indbyggere, men det kræver jo logisk nok, at man kan tiltrække nogle børnefamilier. Arkivfoto: Morten Stricker

178 nye ansigter tog i 2018 for første gang et kig rundt i den verden, de nu er en del af i Struer Kommune. Det skulle gerne blive til endnu flere fremover.

Struer: I 2018 kom i alt 178 nye indbyggere til verden i Struer Kommune. Det oplyser Struer Kommune, som yderligere kan berette, at det faktisk er en fremgang sammenlignet med 2016, men også en tilbagegang, hvis man sammenligner med 2017.

I 2016 meldte 172 småfolk sin ankomst inden for de geografiske grænser af Struer Kommune, mens i alt 190 gjorde det samme i 2017.

Kigger man bare en anelse historisk på det, viser en befolkningsprognose, som Struer Kommune har fået lavet, at der i 2009 var 241 nyfødte i kommunen. Det tal faldt frem til 2015 til 143 nyfødte, men er jo så altså steget igen siden.

Og så har prognoser det jo også med at kigge fremad, og her siger den pågældende, at fødselstallet støt og roligt vil stige til 205 i år 2029.

Det går med andre ord, lige nu som det skal, hvis man spørger borgmester Niels Viggo Lynghøj (S).

- I 2017 skete der et eller andet ekstraordinært, men vi ser jo lige nu en fremgang i forhold til perioden fra 2013 til 2015. Vi vil dog gerne endnu højere op end de cirka 180, som der er i gennemsnit lige nu, siger han.

Bosætning


  • Vi sætter i denne tid fokus på de mennesker, som har valgt at vælge Struer til.
  • De seneste ti år er befolkningstallet faldet med mere end 1400 borgere i Struer Kommune.
  • Måske en af nøglerne til at få vendt den udvikling er at finde hos de folk, der kommer hertil.Vi vil i hvert fald gøre vores til at kigge efter, men vi vil også rigtig gerne have din hjælp.
  • Så kender du til tilflyttere, hører vi meget gerne om det på mail: mola@dagbladetstruer.dk
  • Det kan være en eller flere, der lige er flyttet hertil, men det kan også være en, der flyttede hertil for 30 år siden.Og så er der jo alle dem ind imellem. Lad os endelig høre fra dig.

Rammer og indhold

For at få fødselstallet på gled satses der lige nu fra politisk hold på to ting.

Den ene er en udbygning af daginstitutionerne, hvor der aktuelt er gang i en større renovering af en institution i vestbyen, og om ikke så længe skal der gang i opførelsen af en spritny institution i midtbyen. Begge dele i Struer by.

- Rammerne skal være i orden, så børnefamilierne kan se, at vi har et godt tilbud, og så skal indholdet også være i orden, siger Niels Viggo Lynghøj, som nu altså er kommet til den anden ting.

- Vi har budgetteret med flere midler til personale i pasningstilbuddene. Tilbuddene til børnefamilier skal være kvalitetsmæssigt i orden, tilføjer borgmesteren.

Ræsonnementet er kort og godt, at kan man tiltrække børnefamilier eller kommende børnefamilier, så vil fødselstallet også stige.

En anden spændende ting, man også kan se ud af tallene for antal nyfødte i Struer Kommune, er, hvor de er at finde.

Her er de nyfødte

Tabellen for nyfødte er delt op efter sogne og kvartaler, og der er aktuelt tal frem til og med tredje kvartal 2018. Tallene ovenfor er samlede tal for hele Struer Kommune i hele 2018.

Ikke overraskende er der flest nyfødte at finde i Struer - 193 - og Gimsing - 48 - altså sammenlagt 241 nyfødte i perioden fra første kvartal 2016 og til og med tredje kvartal 2018.

Thyholm plus Jegindø står samlet for 67 nyfødte i den knap tre år lange periode, mens Humlum, Hjerm, Resen og Asp byder ind med henholdsvis 47, 44, 36 og 30 nye ansigter.

I Vejrum er det blevet til 13 nyfødte, mens tallet i Fousing og Ølby er 10 og 9. Sidst men ikke mindst har vi Venø, som fra første kvartal i 2016 og frem til og med tredje kvartal i 2018 er registreret for en enkelt nyfødt.

Befolkningsprognosen, vi tidligere har omtalt, viser, at det samlede indbyggertal i Struer Kommune vil falde fra aktuelt 21.270 til 20.322 i år 2029, men som borgmester Niels Viggo Lynghøj udtrykker det, så arbejdes der lige nu intenst på at få gjort disse prognoser til skamme.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce