Annonce
Struer

Borgmester går efter flere fødsler

Flere nyfødte i Struer Kommune er en af måderne til at få flere indbyggere, men det kræver jo logisk nok, at man kan tiltrække nogle børnefamilier. Arkivfoto: Morten Stricker

178 nye ansigter tog i 2018 for første gang et kig rundt i den verden, de nu er en del af i Struer Kommune. Det skulle gerne blive til endnu flere fremover.

Struer: I 2018 kom i alt 178 nye indbyggere til verden i Struer Kommune. Det oplyser Struer Kommune, som yderligere kan berette, at det faktisk er en fremgang sammenlignet med 2016, men også en tilbagegang, hvis man sammenligner med 2017.

I 2016 meldte 172 småfolk sin ankomst inden for de geografiske grænser af Struer Kommune, mens i alt 190 gjorde det samme i 2017.

Kigger man bare en anelse historisk på det, viser en befolkningsprognose, som Struer Kommune har fået lavet, at der i 2009 var 241 nyfødte i kommunen. Det tal faldt frem til 2015 til 143 nyfødte, men er jo så altså steget igen siden.

Og så har prognoser det jo også med at kigge fremad, og her siger den pågældende, at fødselstallet støt og roligt vil stige til 205 i år 2029.

Det går med andre ord, lige nu som det skal, hvis man spørger borgmester Niels Viggo Lynghøj (S).

- I 2017 skete der et eller andet ekstraordinært, men vi ser jo lige nu en fremgang i forhold til perioden fra 2013 til 2015. Vi vil dog gerne endnu højere op end de cirka 180, som der er i gennemsnit lige nu, siger han.

Annonce

Bosætning


  • Vi sætter i denne tid fokus på de mennesker, som har valgt at vælge Struer til.
  • De seneste ti år er befolkningstallet faldet med mere end 1400 borgere i Struer Kommune.
  • Måske en af nøglerne til at få vendt den udvikling er at finde hos de folk, der kommer hertil.Vi vil i hvert fald gøre vores til at kigge efter, men vi vil også rigtig gerne have din hjælp.
  • Så kender du til tilflyttere, hører vi meget gerne om det på mail: mola@dagbladetstruer.dk
  • Det kan være en eller flere, der lige er flyttet hertil, men det kan også være en, der flyttede hertil for 30 år siden.Og så er der jo alle dem ind imellem. Lad os endelig høre fra dig.

Rammer og indhold

For at få fødselstallet på gled satses der lige nu fra politisk hold på to ting.

Den ene er en udbygning af daginstitutionerne, hvor der aktuelt er gang i en større renovering af en institution i vestbyen, og om ikke så længe skal der gang i opførelsen af en spritny institution i midtbyen. Begge dele i Struer by.

- Rammerne skal være i orden, så børnefamilierne kan se, at vi har et godt tilbud, og så skal indholdet også være i orden, siger Niels Viggo Lynghøj, som nu altså er kommet til den anden ting.

- Vi har budgetteret med flere midler til personale i pasningstilbuddene. Tilbuddene til børnefamilier skal være kvalitetsmæssigt i orden, tilføjer borgmesteren.

Ræsonnementet er kort og godt, at kan man tiltrække børnefamilier eller kommende børnefamilier, så vil fødselstallet også stige.

En anden spændende ting, man også kan se ud af tallene for antal nyfødte i Struer Kommune, er, hvor de er at finde.

Her er de nyfødte

Tabellen for nyfødte er delt op efter sogne og kvartaler, og der er aktuelt tal frem til og med tredje kvartal 2018. Tallene ovenfor er samlede tal for hele Struer Kommune i hele 2018.

Ikke overraskende er der flest nyfødte at finde i Struer - 193 - og Gimsing - 48 - altså sammenlagt 241 nyfødte i perioden fra første kvartal 2016 og til og med tredje kvartal 2018.

Thyholm plus Jegindø står samlet for 67 nyfødte i den knap tre år lange periode, mens Humlum, Hjerm, Resen og Asp byder ind med henholdsvis 47, 44, 36 og 30 nye ansigter.

I Vejrum er det blevet til 13 nyfødte, mens tallet i Fousing og Ølby er 10 og 9. Sidst men ikke mindst har vi Venø, som fra første kvartal i 2016 og frem til og med tredje kvartal i 2018 er registreret for en enkelt nyfødt.

Befolkningsprognosen, vi tidligere har omtalt, viser, at det samlede indbyggertal i Struer Kommune vil falde fra aktuelt 21.270 til 20.322 i år 2029, men som borgmester Niels Viggo Lynghøj udtrykker det, så arbejdes der lige nu intenst på at få gjort disse prognoser til skamme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce