Annonce
Lemvig

Blev borgmester efter et dramatisk møde: Husker du valget i 1982?

Den tidligere borgmester i Lemvig, Jens Kristian Skovmose fylder 80år. Foto: Morten Stricker
Valget af Jens Kristian Skovmose som borgmester er langt den mest dramatiske konstituering i Lemvig Byråds historie

Lemvig: Valget af Jens Kristian Skovmose som borgmester i 1982 var resultatet af langt det mest dramatiske konstituerende møde i Lemvig Byråds historie.

Socialdemokraten Ove Urth var en af hovedpersonerne, og han beskriver forløbet i sit hæfte "Lemvig Byråd gennem 100 år", og hvor han beskriver det som "ren Watergate".

Baggrunden var, at borgmester Dalgaard Frandsen måtte sygemeldes, og i hans fravær skulle en ny borgmester væges. Viceborgmester var Anders Sønderskov, og forventningen var, at han ville blive valgt. Det troede han selv, da han gik ind i byrådssalen, men da han forlod den, var det med partifællen Jens Kristian Skovmose siddende i borgmesterstolen.

Baggrunden var den, at oppositionen ikke ønskede Anders Sønderskov som borgmester. Når det nu skulle være en Venstre-mand, foretrak man formanden for teknisk udvalg, Jens Kristian Skovmose, som også havde langt det største personlige stemmetal af Venstre-medlemmerne.

- Jeg havde et stykke tid forinden orienteret Skovmose om, at vi socialdemokrater ville støtte ham, hvis han stillede op. Men socialdemokratiet, de radikale havde sammen med Jens Kristian Skovmose og hans partifælle Harry Lisby kun 10 stemmer, og der skulle 11 til, skriver Ove Urth.

Den stemme hentede Ove Urth en time før byrådsmødet, da han ringede til Andreas Nielsen i Vandborg. Ove Urth sagde:

"Du skal ikke svare på, hvem du stemmer på, men hvis du ikke siger noget inden for de næste tre sekunder, regner vi med, du stemmer på Jens Kristian Skovmose..."

Tre sekunders tavshed gav den afgørende stemme, og til den borgerlige side af byrådets store overraskelse blev borgmesteren ikke den, man på forhånd havde planlagt.

Jens Kristian Skovmose fik siden partiets og byrådets opbakning, og han blev siddende, indtil han valgte at gå af med udgangen af 1997.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce