Annonce
Holstebro

Borgere undrer sig: Hvor kommer generende lyd fra?

Helt tilbage i februar begyndte Julie Borreskov Nørvang og Martin Hansen at undre sig over en lyd i nabolaget. Det lyder som en bilalarm, men ingen bilalarm lyder så ofte, siger de. En teori kunne i stedet være, at det er en mågeskræmmer, de hører? Arkivfoto: Johan Gadegaard
I en del af Holstebro er nogle folk begyndt at undre sig over en tilbagevendende lyd. Er det en mågeskræmmer? En virksomheds lyd? Et lyskryds? Noget andet? Det vides ikke. Men generende er alarmen, mener de.
Annonce

Holstebro: Hvordan beskriver man en lyd?

- Den lyder som en sirene-agtig lyd, der piber "vio vio vio vio" fire gange, og det gentager den tre gange, forsøger Toke Grening sig.

- Det siger biiip fire gange, efterfulgt af et par sekunders pause, inden det gentager sig, siger Martin Hansen.

Det er bare ikke let at gengive en distinkt lyd. Også selvom de har haft rig mulighed for at høre den. Flere beboere i den nordøstlige del af Holstebro er begyndt at undre sig over en lyd, de har hørt i månedsvis. Ofte med omkring et kvarters interval. Døgnet rundt.

- Jeg tror, det tager 15 sekunder, før den er igennem lyden, og så er der da "heldigvis" stille igen i 15 minutter, tilføjer Martin Hansen.

Annonce

Vågner om natten

Det var først, da Toke Grening spurgte på Facebook, om andre havde bemærket lyden, at han fik et billede af omfanget.

- Mange skrev, at de også var ved at blive skøre af den lyd og gerne ville finde ud af, hvor den kommer fra. Jeg bor selv på Meldgårdvej ude af Skivevej, og vi kan høre det rigtig tydeligt, så mange, der bor tættere på lyden, må kunne høre den endnu tydeligere, siger han.


Jeg er sådan en person, at når jeg sover, så sover jeg. Men Julie kan faktisk godt vågne ved lyden et par gange om natten. Jeg bliver mest bare lidt irriteret.

Martin Hansen.


En af de generede parter er Martin Hansen og hans kone Julie Borreskov Nørvang, som bor i Hornhøjsparken, hvilket i fugleflugts linje er 1,3 kilometer fra Toke Grenings bopæl.

De har bemærket lyden siden februar.

- Vi havde ellers tænkt, at vi nok var de eneste, og så kunne det være lige meget. Sådan måtte det være. Men der var faktisk ret mange, der havde bemærket lyden, siger Martin Hansen.

Han fortæller, at det typisk er, når det normale dagligdagsliv og trafik falder til ro, at tonerne bemærkes. Særligt om aftenen, men også om natten.

- Jeg er sådan en person, at når jeg sover, så sover jeg. Men Julie kan faktisk godt vågne ved lyden et par gange om natten. Jeg bliver mest bare lidt irriteret, når man næsten er ved at falde i søvn, og så hører den pislyd, lyder det bramfrit fra Martin Hansen.

Annonce

Sporet ebber ud

Det er ikke kun blevet ved undren. Der er også blevet forsøgt at finde frem til lydens åsted.

Mistanken kredser om industriarealet mellem Skivevej og Lægårdvej.

- Jeg er ret sikker på, det er noget til at skræmme fugle væk fra taget med, lyder Toke Grenings bud.

Hos Holstebro Kommune har man ikke umiddelbart kendskab til, at der skulle være måge-alarmen, der giver et skrig, som kan høres af mennesker.

Martin Hansen gik i weekenden et skridt videre i sit detektivarbejde. Først slog han lejr ved bowling-centret Bowl'n'fun ved Ringvejen. Lyden kom, men ikke derfra, vurderer han. Bojsen Biler på den anden side af Ringvejen blev også frikendt.

I stedet centrerede mistanken sig om området ved Gråkjær på Fabersvej. Her har direktør John Gråkjær ikke hørt en lyd.

- Det er i hvert fald ikke noget, jeg har hørt om, men jeg vil lige stikke fingeren i jorden hos mine medarbejdere, siger John Gråkjær.

Kort derfra ligger Midt- og Vestjyllands Politis hovedkvarter. Vicepolitiinspektør Allan Laustsen har hverken hørt lyden eller eventuelle klager over den. Han bringer dog endnu en mulig forklaring i spil: Lyden fra et fodgængerfelt - en lyd der kun udlyses, når den aktiveres i lyskrydset.

Sikkert er det dog, at nogle hører en lyd. Efter Martin Hansens vurdering lyder alarmen cirka fire gange i timen, begyndende 11 minutter over hver time og så med 15 minutters interval. Men hvorfra og hvorfor - den del er endnu ikke opklaret. Det kunne ellers være rart, mener Julie Borreskov Nørvang:

- Så vi måske kan få stoppet den generende larm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce