Annonce
Vinderup

Borgere gik sammen om at købe forfaldent hus: Får nu penge til nedrivning

Claus Møller-Jørgensen er en af dem, der i 2018 gik sammen med andre af byens borgere om at købe huset og grunden på Djeldvej 43. Nu kan huset endelig blive revet ned. Arkivfoto: Jan Briks
Flere af borgerne i Djeld jubler over, at det nu ser ud til at lykkes at få væltet dét hus, som borgerne selv købte i 2018 for at forhindre uheldige udlejere i at overtage.

Djeld: Den har været en torn i øjet på de lokale i byen. Det hus fra 1876, man møder, når man kører ind gennem Djeld, og som længe har været saneringsmodent.

Derfor gik 16 husstande i efteråret 2018 sammen om at købe huset, da det kom på tvangsauktion - alene for at undgå at "uheldige udlejere" skulle finde på at overtage det. Borgerne ønskede i stedet at nedrive huset og gøre grunden til en grøn oase.

Og mandag fik Foreningen til Djeld Bys Forskønnelse så sit svar fra Holstebro Kommune: Der gives støtte og tilladelse til, at huset må rives ned.

- Det har vi jo kun turde håbe på. Så det er vi meget glade ved, siger Hans Enevoldsen, der bor lige over for det forfaldne hus på Djeldvej.

Hans nabo, Claus Møller-Jakobsen, er enig:

- Jeg tror ikke, du kan finde nogen i byen, der ikke er jubellykkelige over det, siger han og tilføjer:

- Så nu håber vi bare, at det kan blive revet ned hurtigt, så vi kan få lavet det pænt her til forår eller sommer - og nå at få lidt glæde af det i år, siger Claus Møller-Jakobsen.

Annonce

En prioritet

Det er med nedrivningsmidler fra delvist staten og Holstebro Kommune, når ejendommen rives ned. Og prioriteringen af, hvilke ejendomme, der har fået del i pengene, har været drøftet i teknisk udvalg.

- Grunden til, at vi har prioriteret lige netop den her ejendom, er jo blandt andet, at borgerne selv har købt huset. Og så er det bare ikke så attraktivt at bo et sted, hvor der står sådan et hus, så derfor har vi prioriteret projektet, siger Per Albertsen (S), medlem af teknisk udvalg.

Hvad der konkret skal ske med ejendommen, når den er revet ned, er endnu for tidligt at sige, mener Hans Enevoldsen:

- Vi har nogle tegninger med nogle forslag, men lad os nu lige få huset væltet først, siger han.

Han er dog ikke i tvivl om, at initiativet fra borgerne i byen viser, at byen står sammen om udfordringerne:

- Det viser jo, at vi vil det samfund, vi bor i, siger han.

Også Søvejen 19 i Herrup, Langgade 62 i Hogager og Kjærsvej 4 i Vemb er blevet prioriteret til midler fra nedrivningspuljen.

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Damer

TTH henter bagspiller i Nykøbing

Leder For abonnenter

Vi skal kunne stole på kontrolrapporterne

Der er ret stor sikkerhed for, at man ikke bliver syg af at spise danske fødevarer - eller fødevarer solgt i Danmark. Det skyldes blandt andet en ret finmasket fødevarekontrol, som er til for at sikre forbrugerne mod dårlige, ulovlige og skadelige fødevarer. Kontrollen finder sted i alle led, og resultaterne offentliggøres på fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor alle kan læse med. Mest kendt for forbrugerne er nok smiley-ordningen, som ved indgangen til butikker og restauranter fortæller, om der er styr på alt fra rengøring, til egenkontrol og papirarbejdet. Men også rapporterne fra produktionsleddet findes på nettet. Det er en fin sikkerhed for forbrugerne, men det er samtidig en velfungerende, moderne udgave af gabestokken for dem, der træder ved siden af. Derfor er det altafgørende, at vi kan stole på det, der står i Fødevarestyrelsens rapporter. Før jul - lige mens de fleste af landets husstande havde en and på indkøbssedlen - kom en rapport fra kontrolbesøget hos Dan Duck i Struer frem. Den fortalte blandt andet om massive problemer med medarbejdernes håndhygiejne. En sand bombe under virksomhedens julesalg. Problemet var blot, at rapporten indeholdt fejl på det område. Fejlen endte i medierne, og det har uvægerligt påvirket salget. Medierne havde ganske forståelig tillid til fødevarestyrelsen, præcis som forbrugerne har. Dan Duck er netop nu ved at regne på, hvad den fejlagtige rapport har kostet og forventer at lægge sag an mod Fødevarestyrelsen for de millioner, virksomheden er gået glip af. Sagen er på alle måder uheldig, og den viser bagsiden af medaljen ved et ellers velfungerende system baseret på stor tillid fra befolkningen. Vi vil have sunde og hygiejniske fødevare produceret under ordentlige forhold. Og med de offentlige kontrolrapporter har vi mulighed for at fravælge dem, vi ikke stoler på. Det er rigtig godt. Men rapporterne har en kæmpe magt, og selv myndigheder laver fejl. Men den store magt, som kontrolrapporterne har, gør det tæt på utilgiveligt at fejle.

Annonce