Annonce
Mærkedage

Bond-instruktør med flair for drama og action

Marc Forster måtte bede en rig ven af familien om hjælp til at betale for sin uddannelse og andre udgifter, mens Forster læste til filminstruktør i New York. (Arkivfoto) Valerie Macon/Ritzau Scanpix
Fra De Schweiziske Alper tog han til New York i en ung alder for at udleve sin drøm om at lave film. Den 30. november runder filminstruktør Marc Forster 50 år.

50 år: Han voksede op uden et fjernsyn derhjemme og fik alligevel i en tidlig alder stor passion for at lave film.

Som 12-årig sneg han sig ud af huset for at gå i biografen, og da han blev myndig, rejste han til USA for at udleve sin drøm.

Siden da har flere af hans film rullet på de store biograflærreder verden over, og lørdag den 30. november fylder den tysk-schweiziske filminstruktør Marc Forster 50 år.

Han blev født i en lille tysk by, men voksede op i De Schweiziske Alper med en far, der ejede en lægepraksis, en mor, der arbejdede som arkitekt, og to brødre.

Som 21-årig begyndte Forster på sin uddannelse som filminstruktør i New York.

Imens han var i USA, solgte hans far af økonomiske årsager sin lægepraksis. Familien mistede en del penge og havde ikke længere råd til at betale for hans uddannelse i USA.

Marc Forster var dog så ambitiøs, at han tog kontakt til en rig ven af familien. Via et sponsorat fik Forster 100.000 dollar som hjælp.

I 1993 blev Forster færdiguddannet, og to år senere indspillede han sin første film "Loungers".

Men i 1998 måtte Forster sætte sin karriere i bero. Inden for tre måneder døde hans far, bedstemor og en af hans brødre.

For at komme på andre tanker producerede han i 2000 det psykologiske drama "Everything Put Together", som vandt en pris ved Independent Spirit Awards.

Derefter fik Forster store projekter som "Monster's Ball" fra 2001, James Bond-filmen "Quantum of Solace" fra 2008 og zombiefilmen "World War Z" fra 2013. Sidstnævnte film indtjente næsten 540 millioner dollar på verdensplan.

I 2007 vandt Marc Forster prisen som Årets Bedste Filminstruktør ved Hollywood Film Awards. Privat har han en datter og bor i Los Angeles i USA.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Annonce