Annonce
Håndbold

Bombe under håndboldklubber: Kan blive nødt til at lade kontrakter løbe ud - uden at erstatte dem

Camilla Pytlick har først kontraktudløb til sommeren 2021 og er derfor sikker på at trække i den hvide tøje efter sommerpausen, men det gælder ikke alle holdkammerater. De risikerer at blive erstattet af ungdomsspillere, fordi klubben oven på coronakrisen ikke har råd til at forlænge. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Corona-virussen er en tikkende bombe under de lokale ligaklubbers økonomi. De nuværende kampaflysninger er i sig selv en dyr fornøjelse, især hvis det ender med, at kampene slet ikke bliver spillet, men det helt store problem kommer først i næste sæson.
Annonce

Nordvestjylland: Ligesom mange andre steder i samfundet gør corona-krisen ondt på pengepungen hos TTH Holstebro og Lemvig-Thyborøn Håndbold.

Spillerne er sendt hjem, kontorerne er lukkede, og hverken kamp- eller tv-indtægter er der nogen af, så længe der ikke spilles kampe. Derudover ligger der en velbegrundet frygt for, at krisen kommer til at trække ud i så lang tid, at de lukrative slutspils- og nedrykningskampe med mange tilskuere vil blive helt eller delvist droppet.

- På 10 dage er vi gået fra en glædelig sæson med lyse udsigter både sportsligt og økonomisk, til en mareridtssæson. Vi står lige nu på vaklende grund og kommer til at miste mange penge på den aktuelle situation, og så er jeg helt med på, at der er meget, der lige nu er større og vigtigere end håndbold, men konsekvenserne rammer også os, fortæller John Mikkelsen, direktør i TTH Holstebro.

Lige nu kan han ikke gøre så meget. Han ved ikke om og hvornår, der igen kan spilles ligabold i Gråkjær Arena, og derfor kan han ikke gøre meget andet end at vente og se. Torsdag sendte han dog en orientering ud til alle spillere og ansatte om situationens alvor, så de er forberedte på, at det bliver stramme tider, når de vender tilbage på arbejdspladsen.

Jeg kommer ikke til at lave nogen sportslige investeringer, som situationen er nu, og skulle jeg tage beslutningen i dag, måtte vi sige farvel til dem, uden at der kom nye ind. I et worst case-scenarie kommer vi til at fylde ledige huller i ligatrupperne til næste sæson med ungdomsspillere.

John Mikkelsen, direktør i TTH Holstebro.

Annonce

Frygter sponsorflugt

Han påregner allerede, at TTH kommer til at ende med et minus på bundlinjen for denne sæson, næsten uanset hvordan resten af sæsonen skulle forløbe, på grund af de tab coronakrisen har medført. Der skal nok noget, der ligner både DM-guld og sejr i Final 4 til, før man kan gøre sig forhåbninger om at ende i nul.

Men de mørkeste skyer er ikke dem, der allerede hænger over hovedet. Det er dem, der er ved at samle sig om den nye sæson, der efter planen skal gå i gang til september.

- Omkring 20 millioner af vores omsætning kommer fra sponsorerne, og jeg kan godt frygte, at det tal bliver 20-30 procent lavere, fordi de kommer til at miste penge på coronakrisen. Selvom vi tror på, at mange af vores partnere stadig vil bakke op om os, må vi også bare erkende, at der er en sandsynlighed for, at det ikke er alle, der har råd til at fortsætte på det niveau, vi har været vant til og lagt vores budget efter, siger John Mikkelsen.

Annonce

Ingen nye kontrakter

Situationen er så alvorlig, at direktøren har set sig nødsaget til at indføre et omkostningsstop. Eller sagt på almindelig dansk, der vil ikke blive brugt en krone på ikke-nødvendige formål.

Dermed kommer han heller ikke foreløbig til at sætte sig til forhandlingsbordet med de medarbejdere, som endnu har uafklarede kontraktforhold for næste sæson. Det gælder, som avisen forstår, blandt andre damespillerne Maria Mose Vestergaard og Ilda Kepic, samt talentchef Anders Thomsen.

- Jeg kommer ikke til at lave nogen sportslige investeringer, som situationen er nu, og skulle jeg tage beslutningen i dag, måtte vi sige farvel til dem, uden at der kom nye ind. I et worst case-scenarie kommer vi til at fylde ledige huller i ligatrupperne til næste sæson med ungdomsspillere, forklarer John Mikkelsen.

- Det kan også betyde, at jeg kan blive nødt til at sige ja, hvis der kommer et købsbud på en af vores spillere. Business må med den økonomiske usikkerhed veje over det sportslige, erkender direktøren.

Annonce

Reddet af rally

Hos kollegerne i Lemvig-Thyborøn Håndbold er direktør Flemming "Fuser" Nielsen lige så bekymret på sportens vegne, for at en stor del af sportens sponsorkroner kan forsvinde i kølvandet på coronakrisen.

- Fremadrettet er jeg meget bekymret, og det bliver bestemt heller ikke sjovt at skulle ud og banke på døren hos virksomhederne og spørge om et sponsorat, når de lige har tabt mange penge og måske måtte sende deres medarbejdere hjem, siger Flemming Nielsen.

Ligesom i Holstebro er der tegnet bindende kontrakter med spillerne for næste sæson, som man ikke lige sådan kan komme ud af, selvom pengene er få. Modsat almindelige funktionær-ansatte og lignende skal spilleren kompenseres for hele sin kontraktperiode ved afskedigelse, og derfor kan der ikke spares penge ved at gå i gang med at fyre spillere.

Heldigvis er der ikke udsigt til, at det skal gå så galt i Lemvig. Denne sæsons budget kom mere eller mindre i hus, da 11 af klubbens sponsorere for nogle uger siden trampede over en halv million kroner hjem ved Lemvig Thyborøns årlige sponsorcykelløb, og samtidig er klubbens tre største sponsorer også på plads til næste sæson.

- Vi er rigtig heldige, at vi modsat nogle af vores konkurrenter nåede at få afviklet cykel-rallyet og dermed få penge i kassen. Så selvom vi bliver ramt, så burde vi kunne komme igennem næste sæson, siger Flemming Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Skuffet Mathiesen fandt aldrig VM-benene

Annonce