x
Annonce
Navne

Bo fra Bangkok: Thailand og jeg holder vejret

Temperaturtjek på arbejde - Bo Nystrup Nielsen får målt sin temperatur hver morgen ved ankomst til kontoret. Privatfoto
Coronavirus bliver slemt for Thailand, for man er ikke godt nok forberedt på en situation som denne, mener Bo Nystrup Nielsen. Alligevel ville han ikke bytte. "Thailand er mit hjem og et fantastisk sted" siger han.

Bangkok: - Det er da godt, at vi har online-muligheder. Min mor i Holstebro ville ud at handle, men det, synes jeg altså, var en dårlig ide, så jeg gik ind på Coop’s hjemmeside og bestilte alle indkøb til mine forældre dér. Det bliver leveret til dem derhjemme. Det er altså smart, at man kan sidde ved Kao Yai’s National Park i Thailand og ordne sådanne ting i Danmark...

49-årige Bo Nystrup Nielsen er født og opvokset i Holstebro, hvor hans forældre stadig bor. Men fra han var ganske ung, har han boet i Asien - og hjembyen har heddet Bangkok, Thailands hovedstad, siden 2004.

I dag er han Excecutive Vicepresident (EVP) og sidder i The Executive Board i det thailandske firma Saha Group. Sammen med vennen Kasper Kragelund ejer han også to firmaer i Thailand og Singapore med i alt 550 ansatte.

- I forgårs (tirsdag 17. marts, red.) fik vi de første stærke direktioner fra den thailandske regering, og det skulle ikke undre mig, om der om få dage kommer endnu flere, baseret på, at vi er stadig på stadie 2, men spekulationer går på, at vi snart kommer på stadie 3 i smitteudbredelsen. Skolerne er i hvert fald lukkede, der er indrejserestriktioner, og små butikker og restauranter i Bangkok og større byer lukker, akkurat som man har gjort andre steder, fortæller Bo Nystrup Nielsen.

Det er jo sådan set fornuftigt nok, men der er en hage ved det.

- I modsætning til ansatte ved større arbejdspladser får arbejderne i små butikker og restauranter ingen løn længere. Mange af dem har ingen anden mulighed end at tage hjem til familien i de mere fattige egne af Thailand, hvor de kommer fra. Hvis de har virussen med hjem, kan det gå helt galt, da det offentlige sundhedsvæsen her ikke er på højde med, hvad vi er vant til i Danmark - specielt ikke ude i provinserne, fortæller Bo Nystrup Nielsen.

Annonce

Vindue til verden

I den kommende tid forsøger Dagbladets Navne-redaktion at få kontakt til mennesker, der er bosat i udlandet, og som enten stammer fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner eller har en stærk tilknytning til området.

Med dette ”Vindue til verden” vil vi fortælle om, hvordan hverdagen er, og livet leves i andre lande, der også i større eller mindre grad er ramt af coronavirus.

Hvis du kender nogen i udlandet, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at skrive.

Min chauffør er nervøs

Han går stadig på arbejde hver dag, men meget har ændret sig.

- Alle møder er aflyst. Ens temperatur bliver tjekket hver morgen, når man ankommer. Mange er sendt hjem, og det er vanskeligt at få arbejdet udført, da det er meget svært at få råmaterialer til produktionen, forklarer han og funderer så:

- "Sjovt" nok, så bliver vi nu ramt på grund af Europa. Da Kina lukkede ned for syv uger siden, var alt stille og roligt her, men nu kommer det. Jeg er glad for, at jeg lige nåede at komme hjem fra Sapa og Hanoi, for nu lukker de ned der også.

Hvordan reagerer folk omkring dig?

- Min chauffør er i hvert fald meget nervøs. De fleste er klar over, at det kommer til at gå hårdt ud over Thailand. Problemet er jo, at der ikke er samme form for ""offentlig disciplin", som der for eksempel er i Danmark. Jeg hørte nogen sige, at når premierministeren her siger: "Luk alt ned", så lukker 30 procent, 30 ignorerer ordren, og 40 procent udvider åbningstiderne, fordi der er mere god business at hente. Derfor tror jeg, at vi får noget helt andet at se over de kommende par uger fra militæret.

Andre har det værre

Bo er gift med Pla, og de har buddistisk fem års bryllupsdag den 28. marts (den kirkelige er den 6. juni). Det skulle have været afviklet med en stor fest på Intercontinental Hotel Hua Hin, men er nu aflyst.

Er du bekymret for fremtiden for Thailand?

- Ja, helt bestemt - jeg ved ikke, hvor forberedt Thailand er på denne situation. Ikke ret godt, tror jeg. Hvad angår mig selv og Pla, så tror jeg ikke, at coronavirus får konsekvenser - i hvert fald ikke økonomiske. Jeg var heldig at komme ud af aktiemarkedet meget tidligt. Helbredsmæssigt ved man jo aldrig, og arbejdsmæssigt er for tidligt at spå om endnu.

Hvordan er livet lige nu uden for dine vinduer?

- Bangkok er meget stille i dag. Når jeg ser ud på gaden, hvor vi bor, kan jeg næsten ikke forstå, at for bare 48 timer siden var dette en af de mest trafikerede veje i landet. På kontoret er stemningen trykket, og vi har, som første initiativ, sendt kontorarbejdere hjem den næste uge og bruger “work from home” tilgangen. Men ingen klager herfra - det er nu en seriøs situation i Thailand, men andre lande har det meget værre. Vi har sol, god livsstil og bor i en fantastisk kultur - og til trods for, at udlændinge får en stor del af skylden for virusepidemien, er Thailand mit hjem og et fantastisk sted. Det håber jeg ikke, der ændres på selv efter alt dette. Thailand og jeg holder vejret.

Thailand

Ifølge tal fra 19. marts er der i øjeblikket 177 personer, der er smittet med coronavirus i Thailand.

Kilde. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)

Bo Nystrup Nielsen har taget billedet her i Iconsiam - et af de største og mest travle storcentre i Bangkok - onsdag. "Vildt, der er ingen menesker i dag," skriver han. Privatfoto
Elevatoregulvet i den kontorbygning, hvor Bo Nystrup Nielsen arbejder. Privatfoto
Bo Nystrup Nielsen og hans kone Pla i bilen - med de obligatoriske masker på. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce