Annonce
Navne

Bjerregaard skabte dansk fodbold-lokomotiv

Per Bjerregaard, der lørdag den 23. januar fylder 75 år, er kendt som Mr. Brøndby. Han stod bag klubbens opstigning fra serieklub til toppen af dansk fodbold.

75: Brøndby IF blev på få år en af de største succeser i dansk fodboldhistorie.

Fra 1974 til 1981 kæmpede fodboldklubben sig op fra Danmarksserien til landets bedste række, hvor det foreløbig er blevet til 10 mesterskaber. Bag opstigningen fra seriefodbolden til den store scene stod en visionær læge Per Bjerregaard, der lørdag den 23. januar fylder 75 år.

Året forinden - i 1973 - var den dengang blot 27-årige Bjerregaard blevet valgt til formand for Brøndby IF. Herefter gik det hurtigt for den unge klub, der blev stiftet i 1964 på den storkøbenhavnske vestegn efter en sammenlægning af Brøndbyøster Idrætsforening og Brøndbyvester Idrætsforening.

Med den unge randrusianer ved roret blev der truffet nogle afgørende beslutninger. Brøndby blev i 1986 den første fuldtidsprofessionelle klub i Danmark.

Året efter blev fodboldklubben som den blot anden på verdensplan børsnoteret - Tottenham var den første. Samtidig blev Brøndbys stadion løbende udbygget og moderniseret, så det i dag kan huse 28.000 tilskuere.


Med den unge randrusianer ved roret blev der truffet nogle afgørende beslutninger. Brøndby blev i 1986 den første fuldtidsprofessionelle klub i Danmark.


Per Bjerregaard blev ofte kaldt Mr. Brøndby, da formanden var allestedsnærværende. Han havde selv spillet på førsteholdet frem til 1973, og desuden var han også klublæge. Han sad derfor på bænken side om side med skiftende cheftrænere og tilså spillerne, når de lå i græsset og ømmede sig. I en periode var han også administrerende direktør.

På banen var Brøndby dominerende - og det blev også til store bedrifter i Europa. I 1991 nåede holdet semifinalen i Uefa Cuppen, hvor det blev til et samlet nederlag til AS Roma fra Italien. Det var dog ikke alle beslutninger, der var en succes. I 1992 overtog Brøndby banken Interbank, men beslutningen forgældede klubben, der var truet af konkurs. Det lykkedes dog at få genrejst klubben.

De senere år har resultaterne på banen dog været knap så prangende. Det seneste mesterskab blev vundet i 2005. Herefter fulgte flere års slingrekurs. Per Bjerregaard stoppede som formand for Brøndby i 2012.

Han er dog stadig aktiv - blandt andet som formand for medicinsk udvalg i Dansk Boldspil-Union (DBU). På det private plan fik Bjerregaard i 1999 konstateret kræft. Han gennemgik i 2010 en knoglemarvstransplantation og fortalte i 2016, at han havde besejret kræften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce