Annonce
Struer

Biograf frygter ikke Disney: Her er de ti bedst sælgende film i Apollon

Biografdirektør Jørn Lundme er ikke nervøs for streamingtjenesten Disney+. Tallene fra Apollon viser, at struerboerne helst vil se danske film i biografen. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Biografdirektør Jørn Lundme fra Apollon i Struer har kigget på tallene for de film, der har solgt flest billetter i biografen de sidste ti år - og han kan se en klar tendens
Annonce

Struer: Natten til tirsdag lancerede Walt Disney Company sin helt egen streamingtjeneste, Disney+, der med et katalog på over 500 film og 7000 serieafsnit inden for blandt andet Disney-klassikere, Marvel og Star Wars hurtigt er blevet en voldsomt stærk spiller i streaming-krigen.

Onsdag offentliggjorde DR så, at to helt andre klassikere, nemlig Kaj og Andrea, vil vende tilbage til skærmen på DR i den nye satsning, Minisjang, der henvender sig til børn. Og den nye satsning er kommet til i kølvandet på Disney+.

- Det er en rigtig hård konkurrencesituation. Der skal ikke herske tvivl om, at når en aktør med så mange muskler som Disney gør sit indtog, så kommer de til at presse alt dansk børneindhold, siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn ifølge dr.dk.

Også biograferne, der som regel sælger mange billetter, når den seneste Disney-film får premiere, kan måske begynde at se sig nervøst om. På grund af coronasituationen fik koncernens seneste film, liveaction-udgaven af Mulan, nemlig i flere lande premiere på Disney+ som tilkøb og ikke i biografen. Således vil det også være tilfældet i Danmark, når Mulan kan streames på Disney+ fra 4. december.

Annonce

Ikke nervøs

Men Jørn Lundme, biografdirektør i Apollon i Struer, er ikke nervøs. Han har nemlig kigget på tallene for antal solgte billetter i Apollon-biografen de sidste ti år, og her melder sig en klar tendens: I Struer punges der mere ud til danske film end nogen andre.

- Så man må sige, at biograferne stadig leverer et stort dansk kulturbidrag, siger Jørn Lundme.

Omkring halvdelen af filmene i top 50 er danske, mens der i top ti blot er en enkelt amerikansk spillefilm, nemlig animationsfilmen "Frost 2", der havde premiere i december 2019. På førstepladsen finder man Hvidsten Gruppen fra 2012.

- At det netop er den, der har solgt flest billetter i Apollon har nok noget at gøre med, hvor vi ligger. Der er noget vestdansk over Hvidsten Gruppen, og havde du kigget på tallene fra Vanløse, så det nok anderledes ud, mener Jørn Lundme.

Apollons top ti for billetsalg de seneste ti år

1. Hvidsten Gruppen (2012) - 7.359 billetter

2. Klovn (2010) - 6.415 billetter

3. Klassefesten 2: Begravelsen (2014) - 6.225 billetter

4. Klassefesten (2011) - 5.652 billetter

5. Frost 2 (2019) - 5.260 billetter

6. Klassefesten 3: Dåben (2016) - 5.193 billetter

7. Kvinden i buret (2013) - 5.069 billetter

8. Fasandræberne (2014) - 4.949 billetter

9. Journal 64 (2018) - 4.916 billetter

10. Ternet Ninja (2018) - 4.882

Men tendensen om, at danske film fylder mest i billetsalget, vurderer han hænger ved rundt om i de andre danske biografer.

- Kigger man på omsætning, ville det naturligvis være noget andet, men i antal billetter solgt tror jeg, at billedet over hele linjen vil være præget af danske film på top ti, siger han.

Annonce

Dansk nerve

Derfor er han som sådan ikke bekymret for, om Disney kunne finde på at lade flere af deres kommende animationsfilm få premiere på deres egen kanal i stedet for biograferne.

- Disney har ikke lagt andre af deres kommende titler over i Disney+, de har valgt at udsætte. Hvis de beslutter sig for at fravælge biograferne, vil det naturligvis være skidt, og det håber jeg ikke, at de finder på. Men vi har rigtig mange velspillende danske film, og faktisk er vi det land i Europa, sammen med Frankrig, som har det største publikum til nationale film, siger Jørn Lundme.

Og netop det har været livreddende for den danske biografbranche her i coronatiden, hvor biograferne først var lukkede og nu ikke kan lukke helt så mange ind til hver forestilling for at overholde corona-restriktionerne, fortæller biografdirektøren.


Danske film er ofte mere originale og rammer ned i en tidsånd og den danske folkesjæl og nerve. Samtidig er der mere af den særlige danske humor, som amerikanskerne helt naturligt ikke kan opnå så let,

Jørn Lundme, biografdirektør, Apollon, Struer


En forståelse for dansk humor og den danske nerve ser Jørn Lundme som nogle af årsagerne til, at de amerikanske spillefilm ikke sælger helt så mange billetter som de fleste danske i biografen.

- Filmfolkene derovre bestemmer måske ikke helt så meget omkring det udtryk, der kommer ud. Disney er gode til at greje hvad det store flertal vil have. Men danske film er ofte mere originale og rammer ned i en tidsånd og den danske folkesjæl og nerve. Samtidig er der mere af den særlige danske humor, som amerikanskerne helt naturligt ikke kan opnå så let, siger han.

Dog er han overbevist om, at listen ville se lidt anderledes ud, hvis han gik længere tilbage i tiden.

- Apollon åbnede for 19 år siden, og tre måneder efter åbningen havde vi den første Ringenes Herre-film, og i samme periode flere af Harry Potter-filmene, og hvis der er nogen film, der har præget 00'erne, så er det de to filmserier, siger Jørn Lundme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Struer

Anerkendt kor giver julekoncert

Annonce