Annonce
Erhverv

Biogas-frontløber: Overskuddet kunne have været meget større

Anders Nørgård fra Hogager er tilfreds produktionen af biogas, men det var dyrt for ham, at afregningsprisen på el faldt i 2019. Foto: Johan Gadegaard
Landmand Anders Nørgård fra Hogager tror fortsat på ideen om biogasanlæg. 2019 gav et overskud på godt 300.000 kroner, men faldende afregningsprisen for el fjernede en meget stor del af overskuddet.
Annonce

Hogager: Anders Nørgård har en stribe tillidsposter inden for dansk landbrug. Han går også gerne forrest, når der skal udvikles inden for faget i jagten på at gøre landbruget mere grønt og miljøvenligt.

Derfor er han og far Steen i front, når det gælder udviklingen af biogasanlæg i landbruget. Anlægget ved gården i Hogager blev sat i drift i anden halvdel af 2018.

Nu er regnskabet for 2019 offentliggjort, hvilket er det første hele år, at anlægget har været i drift. Det viser et overskud på 313.000 kroner.

- 2019 var tilfredsstillende, når det handler om selve produktionen, og det vi selv har indflydelse på, men det fik negativ betydning for det samlede resultat, at afregningsprisen for en kilowatt-time faldt markant, siger Anders Nørgård.

Prisen for en kilowatt-time røg ned omkring en krone, og det kostede omkring en million kroner for Nørgård Biogas, der stadig planlægger efter at afdrage gælden for anlægget over fem år.

Annonce

Ideen er god

Biogasanlægget skal først og fremmest være med til at producere grøn og miljøvenlig strøm. Nørgårds anlæg kan levere strøm til omkring 1200 husstande.

- Jeg synes stadigvæk, at det er en god idé med biogasanlæg, men det er helt afgørende, hvordan støtteforholdene og afregningsprisen bliver, siger Anders Nørgård, der er parat til at udvide, hvis der er muligt og vilkårene er rimelige i fremtiden.

- Det bliver spændende at følge udvikling på området. Her i 2020 har vi været lidt mere udfordret på produktionen, mens priserne er blevet bedre på afregningen, siger Anders Nørgård, der har 800 malkekøer og opdræt af kalve og kvier.

En række steder i Danmark er der planer om etablering af langt flere anlæg.

I Vestjylland er Jysk Energi og Vestjyllands Andel gået sammen om at investere 215 millioner kroner i biogasanlæg for at etablere en større portefølje. Den melding kom for to måneder siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce