Annonce
Kultur

Billedudvalg anbefalede ikke ødelæggelse af Jens Nielsen-billeder

Chef for kultur og fritid Henrik Zacho viser her nogle af de omtalte malerier af kunstneren Jens Nielsen, som Holstebro Kommune havde planer om at destruere, men nu i stedet skal sælges eller gives bort. Foto: Morten Stricker
Som allersidste mulighed anbefalede et billedudvalg ødelæggelse af 250 Jens Nielsen-billeder. Alligevel blev kassation forvaltningens anbefaling.

Holstebro: Det er godt nok længe siden, de mødtes - billedudvalget, der skulle bestemme skæbnen for 250 værker af kunstneren Jens Nielsen.

Men én ting står soleklart: De har aldrig forlangt at samlingen skulle destrueres. Det fortæller såvel Arne Nielsen som Susanne Holzendorff Nørskov, der var medlemmer af udvalget.

- Vi har aldrig besluttet, at det skulle brændes eller destrueres. Vi besluttede faktisk, at billederne var for gode til bare at stå, siger Susanne Holzendorff Nørskov.

Annonce

Formand Arne Nielsen trak sig for en måned siden i protest, da han fandt ud af, at der forelå en indstilling om at destruere Jens Nielsens arbejde.

Den udgang var billedudvalgets sidste udvej - hvis ingen ville købe, udstille eller have værkerne.

- Vores beslutning var, at billederne skulle vurderes og kigges på. Sommetider har jeg da også tænkt, hvor afgørelsen blev af, tilføjer Susanne Holzendorff Nørskov.

Billedudvalget blev nedsat i 2018 og kom året efter med sine anbefalinger. De blev fremlagt for Kultur- og Fritidsudvalget i marts 2019, og det blev besluttet, at billedudvalget og forvaltningen i fællesskab skulle arbejde videre med sagen. I mandags var sagen så atter på dagsordenen, hvor indstillingen derimod lagde op til destruering.

Indstilling og beslutning

Indstillingen til Kultur- og Fritidsudvalgsmødet i mandags lød:
Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget giver forvaltningen bemyndigelse til at følge billedudvalgets procedures 4. trin (som betyder, at billederne må kasseres - sendes til "småt brændbart" ifølge billedudvalgets anbefaling - red.), for afhændelse af Jens Nielsen-billeder.

Udvalgets beslutning blev således:
Udvalget besluttede, at følge den oprindelige plan:
1. Der udarbejdes en liste over værkerne, så vidt muligt med titel og årstal.
2. Værker udstilles i en nærmere aftalt periode primo 2022. Værkerne afhændes i en prioriteret rækkefølge:
a. institutioner bredt set (herunder private skoler, plejehjem mm) hjemmehørende i Holstebro Kommune tilbydes at udtage eller købe værker - b. offentligheden kan købe værker - c. genbrugsbutikkerne i kommunen kan afhente værker mhp. videresalg - d. eventuelt resterende værker afleveres på genbrugspladsen

Midler fra eventuelt salg tildeles Huset for Kunst og Design.

- Her har der været tale om kunsteksperter, der er blevet lyttet til, og det er den faglige vinkel, der er blevet indstillet, siger udvalgsformand Lene Dybdal (S).

- Der er blevet sprunget over nogle trin, og derfor valgte vi også at tage sagen i egen hånd, tilføjer hun om historikken, som coronapandemien ifølge udvalgsformanden er kommet i vejen for.

Har processen i dine øjne været god nok?

- Nej. Hvis ikke corona var kommet i vejen, var processen ikke gået sådan, som den er. I stedet ville vi have haft tid og ressourcer nok til at få gået alle trinnene ordentligt igennem, siger Lene Dybdal og tilføjer, at man gerne ville have sagen afsluttet inden den nuværende byrådsperiode, hvilket har forhastet sagen.

- Når jeg kigger tilbage på sagen, må jeg konkludere, at selvom vi har dygtige eksperter, så skal man også huske at have mavefornemmelsen med, hvilket vi har haft, siger Lene Dybdal.

Kultur- og Fritidsudvalget valgte mandag at gå mod forvaltningens indstilling og i stedet følge billedudvalgets oprindelig anbefaling. Der vil komme en udstilling i det nye år, hvor man kan købe eller få værkerne. I sidste ende vil de blive tilbudt til genbrugsbutikker, og siger de nej, indtræffer sidste mulighed: Småt brændbart.

- Det bedste ved denne sag er, at vi har hørt fra mange borgere og derfor nu også ved, at vi kan afsætte det hele eller dele af samlingen. Sagen har vist os det, som kunst kan: den kan vække følelser, også fra folk der egentlig ikke er interesserede i kunst, men alligevel ikke kan bære, at en kunstners arbejde ikke fortsat skal have et liv, siger Lene Dybdal.

Annonce
Sport

Cheftræner sygemeldt på ubestemt tid med stress - Uhrenholt tager over

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Mysteriet i Mejdal: De er de mest vaccinerede og de mest smittede

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Struer

Georg kom på tidlig pension: - Jeg er sgu slidt

Vestjylland

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Struer For abonnenter

Panik i venteværelset: Lægen lukker, hvad gør vi nu?

Kultur

Fem nye navne til Open Air: - Det er danske musikere fra allerøverste hylde

Struer

Mistanke om Omikron-smitte på landsbyskole: Klasse sendt hjem sammen med halvdelen af lærerstaben

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Erhverv

Bagermester i kovending: Åbner igen med det samme

Erhverv For abonnenter

Tre brud på tre år: - Jeg tror, det er vigtigt, at man nyder at leve livet, når man er her. Det lyder så fint, men jeg mener det faktisk alvorligt

Holstebro

Nyvalgt byråd ramt af corona til første møde: To måtte blive hjemme

Annonce