Annonce
Holstebro

Bibliotekshit: Julesokker, adventsgaver og glade børn

Wilhelm på syv år tjekker på fotografens opfordring sin julesok. Men faktisk var årets første adventsgave for stor til at være i sokkerne, så den blev udleveret "ved juletræet ved skranken". Foto: Johan Gadegaard
Indtil videre har 140 børn hængt en julesok op på Holstebro Børnebibliotek, og i fredags fik de udleveret deres første adventsgave. Man kan godt nå at være med, oplyser børnebiblioteket. Det kræver kun en personligt afleveret julesok.
Annonce

Holstebro: 140 julesokker.

Så mange pynter i øjeblikket - og det meste af december - Holstebro Børnebibliotek.

- Vi har valgt at lade julesokkerne være årets pynt, så der virkelig er fokus på dem, siger Mette Holmegaard, arrangementskoordinator ved biblioteket.

Men det er nu ikke helt sandt, at det kun er sokkerne, der julehygger blandt børnebøger, spil og film. For der er faktisk også det fineste, lille juletræ med lys på og pakker nedenunder.

- Ja, juletræet står der for at markere, hvor man kan hente sin adventsgave, siger Mette Holmgaard - og tilføjer forklarende:

- Det var vi nødt til, for den første adventsgave viste sig at være for stor til at proppe i julesokkerne.

Annonce

Fleksible med afhentning

Sagen er nemlig den, at de 140 julesokker er afleveret af lige så mange børn, der selv har hængt hver deres sok op. Hver fredag kan børnene så komme og hente en overraskelse i form af en adventsgave med materialer til kreative opgave.

- Man behøver ikke komme om fredagen. Der er biblioteket heldigvis fleksible, for selvom jeg er på barsel og har lettere ved at finde tid i forhold til, når hverdagen ruller, så er det rart, at det ikke lige behøver være om fredagen, siger Camilla Sønderbæk Hald fra Holstebro.

Esther på seks år og storesøster Agnes på otte (i baggrunden) var tilfredse med ugens adventsgave, for de kan godt lide at være kreative. Foto: Johan Gadegaard

Den lille, ny borger, Ludvig på 11 uger, er for ung til at få noget ud af julesokker og adventsgaver, selvom det faktisk allerede er hans tredje besøg på biblioteket, men hans storebrødre - og altså Camillas to ældste børn - har hængt hver deres sok op.

- Vi hørte om julesokkerne fra en ansat på biblioteket, men vi følger nu også med i opslag og den slags, for vi kommer her som regel en gang om ugen. Vi har læst de første julebøger, og vi skal også se julefilm en af dagene, fortæller Camilla, der blandt andet kommer på børnebiblioteket for at stimulere sin ældste søn, syv-årige Wilhems lyst til at læse.

Annonce

Paw Patrol

Wilhelm går i 1. klasse på Den Kristne Friskole, og da Holstebro Onsdag møder ham, sidder han og farvelægger ugens adventsgave - en julekalender og farvede tusser - sammen med lillebror, Holger på fire år.

- Jo, jeg synes, det er en god adventsgave. Jeg kan godt lide at male, siger Wilhelm og afslører, at hans yndlingsfarver er orange og lyserød.


Vi hørte om julesokkerne fra en ansat på biblioteket, men vi følger nu også med i opslag og den slags, for vi kommer her som regel en gang om ugen. Vi har læst de første julebøger, og vi skal også se julefilm en af dagene.

Camilla Sønderbæk Hald, mor til Wilhelm, Holger og Ludvig.


Lillebror Holger maler med blå og rød - og har et hurtigt svar, da journalisten spørger, hvad han ønsker sig i julegave:

- En Paw Patrol-bil!

Wilhelm skal tænke sig en smule mere om, for som han siger; "jeg har så mange ønsker".

Men de vigtigste er: Et mikroskop, et instant kamera og en drone. Så ved julemanden det...

Annonce

Læsedragen Læssie

Ved bordet ved siden af har Tenna Falkners tre børn slået sig ned med deres kalendere og tusser.

140 julesokker skabet stemning på Holstebro Børnebibliotek i øjeblikket - men der er skam plads til flere. Foto: Johan Gadegaard

- Vi følger biblioteket tæt og bruger de tilbud, der er for børn - og Læssie er jo et hit, fortæller Tenna Falkner, Holstebro.

Læssie er bibliotekets læsedrage - en stor, grøn sag, som børnene elsker. I julemåneden bidrager Læssie med julehistorier og hygge med jule-krea. Dog kun i 20 minutter ad gangen. Lad være med at fortælle børnene det, men der er altså en person inde i Læssie-dragten. Og den person kan kun holde ud at være lukket inde i den varme og tætte dragt i 20 minutter, så er vedkommende nødt til at hive Læssie-hovedet af for at få en pause og noget luft.

Hæng din julesok op

Det er ikke for sent, selvom den første adventsgave er udleveret!

Børn kan stadig nå at hænge deres egen julesok op på Holstebro Bibliotek, hvor personalet garanteret, at de kan presse op til 400 julesokker ind, så der er masser af plads endnu.

Det er ganske gratis for børn i alderen to til otte år at aflevere en julesok på biblioteket, og hver fredag op til juleaften, kan de komme og hente en overraskelse, som vil være materialer til kreative opgaver i december.

Når julesokken kan hentes igen fra mandag den 28. december, vil der være en ekstra overraskelse i sokken, som kan bruges nytårsaften.

Man kan også deltage i bibliotekets julelæseudfordring, hvor hele familien skal hjælpe med at løse sjove opgaver. Det kan være at læse gode julehistorier sammen, at læse en bageopskrift og bage eller lave julepynt. Hent et gratis opgaveark.

Tenna Falkners yngste, den tre-årige Otto, er tydeligt begejstret for Læssie, men ønsker sig dog ikke sin egen Læssie til jul. Han ønsker sig Paw Patrol, som åbenbart er meget populært blandt de yngste.

- Jeg ELSKER Paw Patrol, understreger han.

Otto på tre år kan godt lide at male. og så ønsker han sig en kran. Hans søstre forklarer, at det drejer sig om en Paw Patrol-kranbil. Foto: Johan Gadegaard

Hans to storesøstre, Agnes på otte og Esther på seks år, er vokset fra Paw Patrol. Agnes ønsker sig et par nye rulleskøjter. Esther er mere specifik:

- Jeg ønsker mig lyserøde rulleskøjter med fire hjul, siger hun.

Annonce

En god gave

Hvad synes I om den adventsgave I har fået på biblioteket i dag?

- Jeg så pakken, men tænkte slet ikke på en julekalender. Jeg troede, det var en masse karton. Jeg synes, det er en god gave, siger Agnes.

- Vi kan godt lide sådan noget. Vi har også et stort krea-sted derhjemme. Og jeg er ved at lave en julekalender på skolen, sådan én man selv tegner, fortæller Esther.

Læsedragen Læssie er et stort hit blandt børnene. Her er det fire-årige Holger, der begejstret har fået kig på den store, bløde og meget grønne drage. Foto: Johan Gadegaard

- Så skal du da snart til at have den færdig, bemærker storesøster snusfornuftigt.

Begge piger går på Rolf Krake Skolen.

Det er første gang, at børnebiblioteket prøver at udlevere adventsgaver til børn med julesokker hængt op.

- Det er et pilotprojekt. Vi ville gerne prøve at skabe mulighed for noget fordybelse med kreative gaver. Det går ud på at få børn - og deres voksne - til at tænke på noget helt andet end corona. Julen er noget, man glæder sig til, og det skal vi holde fast i, mener Mette Holmgaard, Holstebro Bibliotek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Rigsret eller uret?

Annonce