Annonce
112

Biblioteket må reducere åbningstiderne - bliver ikke brugt efter hensigten

Struer Bibliotek reducerer i en periode åbningstiderne i ydertimerne. Arkivfoto: Eva Hartvig
Struer Bibliotek reducerer i en periode åbningstiderne i ydertimerne for at undgå uhensigtsmæssig opførsel

Struer: "Vi oplever desværre problemer med, at biblioteket i aftentimerne ikke bliver benyttet efter hensigten, specielt i weekender og ferieperioder", skriver Struer Bibliotek på et skilt udenfor bibliotekets indgang og på deres hjemmeside. Som konsekvens har biblioteket valgt i en periode at lukke for selvbetjening klokken 19 fredag, lørdag og søndag samt i vinterferien.

Præcist hvem det er, der ikke bruger biblioteket hensigtsmæssigt, og hvad det er de gør, er biblioteksleder Rasmus Thøgersen ikke meget for at sige.

- Borgerne er jo glade for at bruge biblioteket, også om aftenen, og det er faktisk ikke alle steder, at man kan bruge sit lokale bibliotek til klokken 22. Danmark er et foregangsland på det punkt. Men vi har nogle lokale borgere, som måske er ekstra glade for biblioteket i en sådan grad, at det tangerer til at være en fest, hvor de kan blive lidt højrøstede, så nu skruer vi lidt ned, siger Rasmus Thøgersen.

Han understreger, at der ikke har været nogen politisager med brugerne af biblioteket i ydertimerne, og at han løbende er i dialog med politiet og den lokale SSP-afdeling.

- Det er en beslutning, vi har taget i dialog med politi og SSP. Det er ærgerligt, at vores personale skal bruge ressourcer på at gå og rydde op efter brugerne, siger han.

Ifølge Rasmus Thøgersen er der nu personale på biblioteket til klokken 17 i hverdagene, hvorefter de to sidste timer er selvbetjening, og at 98 procent af brugerne af biblioteket bruger det til det, det er bestemt til: At læse bøger eller avis, få en kop kaffe og måske spille et brætspil.

Er det så en optimal løsning, når der er tale om et fåtal, der bruger biblioteket forkert?

- Det er ærgerligt, at vi må reducere vores ydelser i en periode, men det er kortvarigt. Det var det, vi kom frem til gav mest mening, siger Rasmus Thøgersen.

Biblioteket vil nu være åbent alle dage fra 7-19. Der vil i hverdagene være personale på fra 10-17, og i weekenderne fra 10-13.

Vi har nogle lokale borgere, som måske er ekstra glade for biblioteket i en sådan grad, at det tangerer til at være en fest, hvor de kan blive lidt højrøstede.

Rasmus Thøgersen, biblioteksleder

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ros fra politiet: Folk holder afstand

Søndag ifølge

Flere hobbybagere og færre fritidsbetjente, tak

Vi bager mere under coronakrisen. Det læste jeg forleden i en artikel, som tog afsæt i danskernes ændrede indkøbsmønstre i denne tid. Og kigger jeg på min egen husstand, kan jeg bekræfte tendensen. Men det kan altså være et tilfælde. Vores ovn afgik ved døden kort før nedlukningen af landet, og erstatningen er sådan en sag med dampdysser og specialfunktion til hævning af dej. Og det er en fornøjelse. Jeg har sågar indkøbt hulplade og bageenzymer, så jeg nu - næsten - kan konkurrere med bagerens rundstykker. Min opskrift får du i bunden af denne klumme. Engang forestillede jeg mig faktisk, at jeg skulle være bager. Jeg kunne som barn godt lide den følelse af stolthed, det gav mig, når jeg ved at blande mel, vand og gær kunne fremstille noget, der mindede om brød. Og fulgte jeg en opskrift nøje, blev det nogle gange ligefrem godt. Det var en stor tilfredsstillelse. Skulle jeg pege på en enkelt positiv ting, jeg har fået ud af de seneste ugers ekstra hjemmetid, er det bageriet. Det bidrager til hyggen og en smule til stoltheden - og det minder mig ind imellem også om, hvorfor det var helt rigtigt, at jeg ikke blev bager. Vi er nok mange, som ikke blev det, vi forestillede os engang. I dagens avis kan du læse om en, der er blevet lige det, han drømte om. I et afskedsinterview svarer den afgåede direktør for Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Kaasgaard, på en række mere eller mindre skæve spørgsmål, som er med til at beskrive ham som menneske. Formen er måske lidt spøjs, men den virker ret godt. Vi får et godt billede af, hvad der har formet manden. Og hvis du keder dig i dit corona-hi, kan jeg klart anbefale dig at løbe spørgsmålene igennem og prøve at svare på det samme. Noget vil måske overraske dig, hvis du tør at være helt ærlig. Det var, da jeg læste den artikel, at jeg kom i tanke om, at jeg engang faktisk drømte om at blive bager. Modsat Jens Kaasgaard er jeg ikke nået langt med den drøm. Der er nok flere, der ligesom politidirektøren drømte om at få en fremtid i uniform. Og måske har kedsomheden i en coronabegrænset hverdag genskabt ambitioner hos en og anden, ligesom jeg har genfundet passion for bageriet. I hvert fald kan jeg konstatere, at der er dukket ret mange fritidspolitibetjente op på det seneste. Jeg forsøger virkelig på at se alle de positive ting, denne krise også gør ved vores samfund. Hvordan vi hjælper hinanden og støtter op om positive tiltag. Hvordan vi bidrager til at stoppe smitten ved at give køb på vores frihed. Hvordan vi generelt tilsidesætter os selv for at hjælpe helheden. Det, vi med et flot ord kalder samfundssind. Eksemplerne er mange, men nogle gange bliver samfundssindet overskygget. Eller måske er det et misforstået samfundssind, der tager over. Jeg har den seneste uge set talrige eksempler på det civile politikorps, som med egen mavefornemmelse og verdensbillede som rettesnor drager i krig mod dem, der fejler. De skyldige og alle dem, der ikke gør det godt nok. Myndighedernes officielle corona-stikkerlinje blev - heldigvis - nedlagt før den rigtig kom i drift. Men lysten til at påpege andres mangler trives alligevel. Det rigtige politi modtager en strøm af henvendelser fra folk, der er bekymrede over andres opførsel. Vi ser fingre, der peger insisterende på dem, der bærer skylden. For nogen må jo have den. Bevæger man sig ud på sociale medier - jeg anbefaler at lade være - kan man se, hvordan hobbybetjentene trives. Der bliver både anklaget, ført rettergang og dømt i den offentlige gabestok. Og det er på ingen måde kønt. For at citerer majestæten: Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Så hellere friske rundstykker. Du skal bruge 25 gram gær, 3 dl lunken vand, 500 gram hvedemel, 12 gram hvedesur (det er surdejspulver, red.), 10 gram bageenzymer og 12 gram salt. Hemmeligheden er i enzymerne og surdejen. Og i at ælte det hele godt på røremaskinen i 10 minutter. Form derefter 12 rundstykker. Pensl med vand, dyp i blå birkes. Lad dem hæve et lunt og fugtigt sted i 40 minutter. Bag ved 210 grader varmluft og gerne damp til de er pæne og sprøde - I min ovn tager det 13 minutter. Velbekomme.

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Navne

Bo er en af de 100, der må arbejde i FN i Wien: Man tænker virkelig på 'Palle alene i verden'

Annonce