Læserbrev

Bibelcamping. En platform for forkyndelse

I år er det 50 år siden, at IM begyndte at arrangere teltmøder og bibel­campings over hele landet, fortæller Hans Ole Bækgaard. Arkivfoto: Tommy Kofoed

Debat: I denne uge er der teltmøder i Harboøre, som der har været siden 1976. Det er altså ikke et nyt tiltag som del af en offentlighedsteologi og som profilering af en bevægelse, der er på tilbagegang på grund af konservatisme.

Sådan kan man ellers få indtryk af, når man læser udtalelser i avisen den 15. juni af pensioneret lektor Hans Raun Iversen. Han får tegnet et billede af Indre Mission (IM), som i bedste fald kan betegnes som mangelfuld. En række påstande holder ikke.

Det er rigtigt, at IM ikke har så stor en plads i kirkelivet som for 100 år siden. Men skyldes den ændring ”konservatisme”? Den kristendomsforståelse, som råder i IM, er fortsat knyttet til folkekirkens evangelisk-lutherske bekendelsesgrundlag. Her er det snarere den brede del af folkekirken, der har flyttet sig og udtrykker en liberal tolkning af samme grundlag. Vel er der sket en forandring i IM over tid i moralske og kulturelle spørgsmål, men det opfatter jeg ikke nødvendigvis som dårligt.

Raun Iversen påstår, at IM mister medlemmer, når man er tydelig i sin konservative kristendomsforståelse! Men holder den påstand?

For det første har bevægelsen ikke medlemmer, så det er lidt svært at måle direkte. Nok er der ikke så stor tilknytning som tidligere, men det skyldes ikke mindst en række andre faktorer bl.a. demografiske forhold, større sekularisering i befolkningen og dalende foreningsidentitet. Det er en generel tendens på tværs i samfundet, også i det kirkelige arbejde.

For det andet er billedet ikke, at jo mere liberal man er i sin teologi, jo større tilslutning får det kirkelige arbejde. Det kan mange sogne og andet organisatorisk arbejde ikke bekræfte. Til gengæld kan man stadig opleve, at dér hvor den konservative kristendomsforståelse slår igennem i det kirkelige arbejde, sker der vækst, og er der opbakning ud fra de lokale omstændigheder.

For det tredje viser tal i den seneste undersøgelse af ”Danskernes værdier”, der blev offentliggjort sidst i maj, og som er undersøgt hvert niende år i perioden 1981-2017, at der ikke er en tilbagegang i den del af befolkningen, som er benævnt som ”traditionelle religiøse”. Gruppen med en såkaldt konservativ kristendomsforståelse har ligget meget konstant på ca. 6 % i disse årtier.

For det fjerde kan IM i tal måske opfattes som en niche i folkekirken, men det er ikke hele virkeligheden hverken flere steder lokalt eller på landsplan. Det er en forsimplet måde at beskrive forholdene på. Ser vi på kristendommen uden for landets grænser, er den omtalte konservative kristendomsforståelse bestemt ikke bare en niche, men langt mere på linje med de store internationale kirkestrømninger, end den brede liberale teologi i folkekirken og Det lutherske Verdensforbund er det.

I år er det 50 år siden, at IM begyndte at arrangere teltmøder og bibel­campings over hele landet. Det har aldrig handlet om profilering for at hverve medlemmer til en organisation, men som vækkelsesbevægelse at skabe platforme for at forkynde evangeliet på en relevant måde. Det sker i områder med både større og mindre tilslutning til det eksisterende arbejde. Mission er at nå ud til andre med et budskab.

Formålet er stadig det samme, at vi vil lede til Jesus og leve i Ham. Det er, hvad man vil i Harboøre i denne uge.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Små kommuner dropper parkeringskontrol efter ny regel

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Livsstil For abonnenter

Forfatter og journalist Lone Theils: Jeg ser verden som et fantastisk sted, der skal opdages

FCM

FCM sælger Kian Hansen til FC Nordsjælland

Leder For abonnenter

Et spørgsmål om tillid

At landets regioner har og fortsat leverer sundhedsydelser af vidt forskellige karakter er vel efterhånden ikke en overraskelse. I både Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Syddanmark har man i en årrække valgt at tolke de nationale retningslinjer for brystkræft på helt deres egen måder, så ingen af dem levede op til retningslinjerne med det resultat, at flere tusinde kvinder potentielt ikke har fået den behandling, som de egentlig havde krav på. Det er der heldigvis blevet rettet op på - men i en region holder man stivnakket fast i, at gruppen af at kvinder med "specifikke smerter i brystet", ikke skal tilbydes den kliniske mammografi, som de er blevet snydt for, og som Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler at de genindkaldes til. Region Midtjylland, der alene ved bedre, peger på, at retningslinjerne for den specifikke patientgruppe efterfølgende er blevet lavet om, og at en almindelig mammografi derfor er fuldt tilstrækkelig set med dagens briller. Det er en underlig bagvendt argumentation, som ingen patienter og borgere kan være tjent med. Det burde være hævet over enhver tvivl, at man som patient naturligvis får den behandling, som man har krav på. De nationale retningslinjer i forhold til brystkræftundersøgelserne er nu engang lavet for at sikre patienterne så godt som muligt mod, at kræftknuder ikke overses. Ja, retningslinjerne ændrer sig. Det har de også gjort i det omtalte tilfælde. Men det er de gældende regler på det tidspunkt, hvor patienterne behandles, der skal overholdes - og ikke eventuelle fremtidige regler, som ingen kender. Heller ikke Region Midtjylland. Det handler i bund og grund om den tillid, man som borger gerne skal have til, at sundhedsvæsnet som en selvfølge altid og som minimum overholder gældende retningslinjer og anbefalinger. Den enkelte patient har ingen chance for at gennemskue om det sker i praksis. Det er alene et tillidsspørgsmål, og den tillid gambler man med i regionen, ved at fortsætte med at køre sit eget løb.

Holstebro

Politikers søn fik dramatisk start: Rutinetjek endte i akut kejsersnit, elektrochok og tarmoperation

Danmark For abonnenter

Stemmen bag 'Danmarksmester' er død: Karlo Staunskær førte drømmen ud i livet

Holstebro

Kendt værtshusholder overtager Onkel Toms Hytte

112

Han er sigtet for at råbe ukvemsord - men politiet ved ikke, hvem han er

Annonce