Annonce
Mærkedage

Bestyrelsesboss i de højere luftlag

Luftfart har været en rød tråd i Vagn Sørensens liv og karriere. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Vagn Sørensen kom fra en fattig barndom til at få status som vidunderbarn i luftfartsbranchen. I dag flyver han højt på bestyrelsesplan. Torsdag runder han 60.

60 Vagn Sørensen voksede op ved en lufthavn og drømte om at blive pilot.

Sådan skulle det ikke gå, men den jyske knægt kom alligevel op i de høje luftlag.

Han gjorde lynkarriere i luftfartsbranchen og er senere blevet professionelt bestyrelsesmedlem med et fuldt balkort. I sådan en grad, at han blev kåret til Årets Bestyrelsesformand sidste år.

Torsdag den 12. december fylder Vagn Sørensen 60 år.

Hans liv startede i trange kår i Vandel uden for Billund. Her fik han nærmest lyden og lugten af flyene fra den nærliggende lufthavn ind med modermælken.

Som 18-årig fik han fritidsjob hos SAS Catering, og efter at have taget en uddannelse som erhvervsøkonom i Aarhus var det også i SAS, at Vagn Sørensen fik sit første voksenjob.

Her gjorde han sig fortjent til titlen som luftbranchens vidunderbarn. På bare 12 år steg han i luftlagene fra nyuddannet til vicekoncerndirektør.

Men det var også her, hans karriere led det største knæk. Vagn Sørensen fik skylden for at stå bag ulovlige prisaftaler i en kartelsag og forlod SAS i unåde i 2001.

Hans renommé led dog ikke uoprettelig skade. Vagn Sørensen landede umiddelbart efter en chefstilling i det østrigske flyselskab Austrian Airlines.

Selskabet fik en overordentlig opdrift, og Vagn Sørensen fik tilnavnet "Reformatoren" i den østrigske presse.

Efter fem år der skiftede Vagn Ove Sørensen direktørposterne ud med bestyrelsesposter. Som 47-årig ville han gerne prøve andet end luftfart.

Det fik han også hurtigt lov til, da han blev formand for telekæmpen TDC.

Remsen af poster gennem de seneste 13 år er alenlang og tæller også Scandic Hotels, DFDS, JP/Politikens Hus, Air Canada og en rådgiverrolle hos både kapitalfonden EQT og investeringsbanken Morgan Stanley.

Desuden har han været formand i FLSmidth siden 2011. Det var netop arbejdet med at få ingeniørkæmpen på ret køl, der gav ham hæderen som årets bestyrelsesboss.

Det travle arbejdsliv bliver blandt andet suppleret med rockkoncerter. En længere affære med The Boss har ført Vagn Ove Sørensen til ikke mindre end 98 af Bruce Springsteens koncerter i løbet af de seneste fire årtier.

Annonce
Vagn Ove Sørensen blev kåret som Årets Bestyrelsesformand i 2018. ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce