Annonce
Holstebro

Beslutning om lukning af øjenafdelingens døgnfunktion udskudt

Det blev ikke mandag, at Hospitalsudvalget sendte et forslag om lukning af øjenafdelingens døgnfuktion på Holstebro sygehus videre i regionens beslutningsorganer. Hospitalsudvalget vil se forslagets nøgletal efter i sømmene. Arkivfoto
Der kommer til at gå lidt tid endnu, før der er en afklaringen om eventuelt at lukke døgnfunktionen på øjenafdelingen på Holstebro Sygehus. Hospitalsudvalget, der skal godkende et forslag om besparelser, har valgt at udskyde sagen.

Holstebro: "Endnu engang svigtes den vestlige del af Danmark". Sådan skrev medarbejderne på Øjenafdelingen på Regionshospitalet Holstebro i et åbent brev til regionsformanden i Region Midt, da jungletrommerne første gang lød om at lukke døgnfunktionen på øjenafdelingen.

Personalet stillede sig blandt andet kritisk overfor, at en lukning af døgnfunktionen kunne få "katastrofale" følge for patienterne, hvis den lange transporttid, som akutte patienter ellers ville have til Aarhus, ville medføre, at patienterne ville udskyde behandlingen. For patienter fra Thyborøn er køretiden til Aarhus over to timer lang.

Mandag skulle Hospitalsudvalget så give grønt lys til forslaget om at lukke døgnfunktionen fra klokken 16-08 i hverdage og i weekenden. Men dén beslutning er nu blevet udskudt.

- Vi har fået den udsat. Jeg synes ikke, at det er en velfungerende enhed, hvis ikke man har en vagt i ydertimerne, siger Susanne Buch (F), der sidder med i hospitalsudvalget.

Hun mener, at forslaget er i strid med Regionsrådets budgetforlig, hvor man politisk er blevet enige om at der fremover fortsat skal være to velfungerende, selvstændige øjenafdelinger i Region Midtjylland.

- Det mener jeg ikke er en velfungerende afdeling, hvis man skærer det her væk. Det er vejen mod slutningen - og det bliver bare en langsom død, som vi har set det med afdelingen i Esbjerg, siger hun.

Annonce

Stemmer tallene?

I forslaget til besparelserne står desuden beskrevet, at en opgørelse viser, at øjenafdelingen i Holstebro har en gennemsnitlig aktivitet på 1,68 ambulante besøg i tidsrummet fra 18-8 samt weekender og helligdage. Til sammenligning er der 11 besøg i hele regionen i samme tidsrum.

De tal, stiller Susanne Buch (F) sig kritisk overfor:

- Jeg har fået oplyst, at det nærmere er fem henvendelser - og ikke 1,68 - i døgnet. Så hvor de har de tal fra, det skal vi have undersøgt, siger Susanne Buch.

Hun vil desuden have undersøgt, hvor mange midler, der er blevet sparet i de vagtstruktur-ændringer, som afdelingen selv skulle have foretaget med virkning fra september.

- De her to regnestykker har vi bedt om at få undersøgt ordentligt, før vi går videre, så der var enighed i udvalget om at udskyde sagen, til vi er sikre på, om tallene stemmer, siger hun.

Mister status

På øjenafdelingen i Holstebro henviser man til sygehusets lægefaglige direktør Jens Friis Bak, der i øvrigt ikke har kendskab til, at tallene skulle være forkerte:

- Vi har gjort os bekymringer om, hvordan det kan gøre vores afdeling attraktiv i fremtiden, men i sidste ende er det jo politikerne, der bestemmer, siger han.

Han ønsker ikke at kommentere yderligere, men henviser til det åbne brev, som blev sendt til politikerne fra personalet på afdelingen.

I brevet udtrykker personalet blandt andet bekymringer over, at afdelingen ved en lukning af døgnfunktionen vil blive en mere "smal" afdeling, hvor der vil kunne tilbydes færre typer operationer.

- Øjenafdelingen vil ikke være attraktiv med henblik på oplæring af nye øjenlæger. Holstebro øjenafdelingen vil endda kunne miste sin status som uddannelsessted for læger under uddannelse til øjenspecialister, lyder bekymringerne fortsat i brevet til regionen.

Hospitaludvalget skal på ny give grønt lys til forslaget, før det sendes videre i forretningsudvalget og dernæst Regionsrådet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gavl styrtet ned i stormvejret

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce