Annonce
Danmark

Beskæftigelseschef kontakter kræftramt: Hun skal ikke møde ind på jobcenteret mandag

Beskæftigelseschef Kim Ulv Christensen siger, at Ringkøbing-Skjern ikke ønsker at være hårde, men bare er nødt til at følge reglerne. Arkivfoto: Jens Ørts
Kim Ulv Christensen har torsdag forsøgt at ringe til Hilde-Kristin Reed Mogensen for at forklare den generelle praksis i sygedagpengesager, og at hendes sag nu undersøges nærmere. Han understreger, at jobcenteret ikke har en forventning om at se hende på mandag.

Ringkøbing-Skjern: Beskæftigelsesudvalgsformand Kristian Andersen (KD) og beskæftigelseschef Kim Ulv Christensen meddeler nu, at der sandsynligvis ligger en misforståelse bag kommunens ageren i sagen om kræftramte Hilde-Kristin Reed Mogensen, der får frataget sine sygedagpenge og sendes i jobafklaring.

- Reglerne er hårde, men det er åbenlyst, at der må foreligge en misforståelse, og at sagen skal undersøges nærmere. Selvfølgelig skal man ikke begynde i et jobafklaringsforløb få dage efter en operation og midt i et sygdomsforløb, siger Kristian Andersen i en pressemeddelse.

Hilde-Kristin Reed Mogensen stod frem på Facebook og i Dagbladet med sin historie.

- Jeg kan godt forstå, at folk reagerer på opslaget, for det lyder da urimeligt, at man midt i et alvorligt sygdomsforløb også skal bekymre sig om et eventuelt jobafklaringsforløb. Når man er alvorligt syg, har man brug for tid og ro til at blive rask, siger Kristian Andersen og tilføjer:

- Spørgsmålet er, om det er reglerne, der er for stramme, eller om de bliver fortolket for stramt. Derfor tager vi nu sagen op igen.

Annonce

Ønsker ikke at være hårde

Kommune skriver i en pressemeddelelse, at sygedagpengeloven blev strammet under den forrige regering, så man ifølge lovens §27 nu kun har ret til 22 ugers sygedagpenge imod tidligere 52 uger. Herefter skal der foreligge en skriftlig lægefaglig vurdering, som jobcenteret kan basere en eventuel forlængelse af sygedagpengene på.

- Foreligger der ikke en lægefaglig vurdering, vil man efter 22 uger overgå til et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse i stedet for dagpengesatsen som offentligt forsørgelsesgrundlag, siger Kim Ulv Christensen, fagchef for Beskæftigelse i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han understreger, at han ikke kan udtale sig om den aktuelle sag, men siger, at det er sandsynligt, at der er sket en misforståelse i den pågældende sag - og at der i denne sag er grundlag for at undersøge nærmere, om den pågældende sag skal vurderes på ny:

- Vi ønsker ikke at være hårde i vores afgørelser, men vi er bare nødt til at følge reglerne, siger han og tilføjer, at Jobcenteret ikke af eget initiativ må vurdere, hvorvidt der er tale om livstruende, alvorlig sygdom i en sag, men alene må basere en afgørelse på de lægefaglige udtalelser, man modtager.

- I Facebook-opslaget skriver borgeren "min sag er afgjort". Men det er altså ikke nødvendigvis tilfældet, siger Kim Ulv Christensen og understreger, at dukker der nye oplysninger op i en sag, vil sagen blive taget op igen.

- Et jobafklaringsforløb betyder bare, at man går fra én ydelse til en anden. Det betyder ikke, at man skal stille i Jobcenteret eller at der iværksættes et konkret forløb, som borgeren skal stille op til. Borgeren har høringsret, og Jobcenteret vurderer borgerens svar, før der træffes en afgørelse, som kan påklages til Ankenævnet.

Kim Ulv Christensen har torsdag forsøgt at ringe til borgeren for at forklare den generelle praksis i sygedagpengesager, at hendes sag nu undersøges nærmere - og for at understrege, at jobcenteret ikke har en forventning om at se hende på mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce