Holstebro: Container, gummiged og aflivningskasser ankom til Råsted allerede onsdag aften, og tre timer samme dag gik minkavler Ejnar Rask sammen med Fødevarestyrelsens udsendte rundt i samtlige minkhaller for at gøre mandtal over de dødsdømte dyr. De måtte alliere sig med en lampe de sidste halvanden time for at kunne se, hvor mange pelsdyr, der gik sammen i burene.
Torsdag formiddag klokken 9 startede aflivningen af de 27.000 mink på farmen, hvor der tirsdag sen eftermiddag er konstateret corona-smitte.
- Det er en myndighedsopgave, har jeg få at vide, så de har ikke engang spurgt mig, om jeg ønsker at være med til at aflive minkene, siger Ejnar Rask.
Hvordan har du det?
- Jeg er berørt, siger Ejnar Rask og stemmen bekræfter med al tydelighed, hvad han siger.
18 vogne og 36-54 mand
Fødevarestyrelsen stiller med i alt 18 aflivningsvogne, der hver bemandes af to til tre mand - det vil sige et sted mellem 36-54 mennesker skal Ejnar Rask lukke ind på sin farm.
- Det er jo en hel hær. De regner med at nå halvdelen i dag (torsdag, red.), har minkavleren fået at vide.
Ejnar Rask er 68 år og har haft mink siden 1981.
Ny farm under mistanke
I øvrigt er en minkfarm på Falsigvej ved Naur med 10.000 mink nu også under mistanke for corona. Hvis den nye farm er smittet vil det berøre op mod 25 minkfarme i et område, som strækker sig ind i Lemvig og Struer kommuner - og til Struer Landevej i øst.
- Det er skrækkeligt, hvis denne farm også er smittet. Og vi kan kun frygte, at det vil sprede sig i løbet af ugen. Myndighederne har slet ikke styr på det, og de mange nedslagtninger kan koste hele minkbranchen, siger Birger Primdahl, der er minkavler og formand for Holstebro Minkfoddercentral.
I øvrigt er også en minkfarm ved Aulum under corona-mistanke, efter ejerne er smittet.